10 SKUD FRA DEN STORE STYGGE BY OVRE [2:2]

NÅR MAN SOM BORNHOLMER bevæger sig over det åbne ocean til den store, stygge hovedstad er der mange ting, der trænger sig på. Ustandselig skal man have fotoapparatet ud af sit hylster. Bare sådan en tur rundt omkring Nyhavn og Kongens Nytorv kan nærmest fylde et helt fotoalbum. Her er 10 skud fra hoften: De første 5 blev bragt 23. december. De sidste 5 herunder:

SILDEN KOMMER IKKE FRA CHRISTIANSØ, men ikke desto har silden taget sit navn, som om den gjorde. Der bliver jo slet ikke lavet sild på dén ø. Det nærmeste er Ruths Sild fra Frederiksø. Det er en anden historie. Men i Nyhavn lokker man alligevel med disse exotiske ikke-eksisterende sild. Velbekomme! Foto©JørgenKoefoed.

DETTE JULETRÆ DYSSER GARANTERET IKKE. Til gengæld kan det godt være, at det kan dryppe en anelse. Du kan opleve det utraditionelle træ inde i gården Kongens Nytorv 8 hos Restaurant Geist, hvor Bo Bech huserer i køkkenet og reklamerer med ’et spisested, hvor du kan slappe af, sænke paraderne og nyde nuet’. Husk en velspækket tegnebog, hvis du agter at besøge hr. Bech! Foto©JørgenKoefoed.

I GAMLE DAGE var Jeppes Badehotel kælderværtshuset i Lille Standstræde, hvor du om lørdagen kunne gå ned et få et par stykker smørrebrød, en pilsner og en snaps til en meget fornuftig penge. For nogle år side blev det overtaget af den kendte værtshusholder Jesper. Her udviklede det sig hurtigt til at blive lidt af et kändis-sted. Maleren Jens Birkmose kom dagligt ned og op ad den stejle trappe takket været sin stok. Politiken-tegneren Jørgen Saabye viste sig af og til, og det var ikke usædvanligt at støde på Lars Løkke Rasmussen, der havde behov for en fadbamse eller to, når han havde siddet og kedet sig lidt for længe i sin Nyhavnslejlighed et stenkast derfra. Efterhånden blev åbningstider mere og mere svingende … og til sidst solgte Jesper stedet til THE CHILLED APS. Lige nu bliver lokalerne renoverede. Onde tunger fortæller, at det legendariske øl-lokale bliver forvandlet til noget så obskurt som en cocktail-bar. Så står verden ikke længere! Fotos©JørgenKoefoed.

I PARIS ER ALLE BROERNE over Seinen tynget af tusinder af hængelåse. Nogen gange så mange, at broerne er ved at styrte sammen. Nu er den dårlige vane med at erklære sin kærlighed til den udvalgte med en låst hængelås, hvor nøglen er deponeret på bunden af kanalen, også bredt sig til Nyhavnsbroen. I øjeblikket mange hundreder og om ikke så længe flere tusinder. Hvor mange kilo extra kan den gamle københavnerbro mon klare? I forvejen er den dag og aften befolket med en hærskare af fotograferende turister – især fra Kina og Japan. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER IKKE NOGET SOM DEN KONGELIGE LIVGARDE, der kan få en flok turister – især japanske – til at sætte i løb. Når Livgarden går gennem København fra Rosenborg Slot til Amalienborg med fuld musik spurtes der fra nær og fjern med trukne fotografiapparater. Uforglemmelige billeder fra en lille-bitte storby, hvor bevæbnede soldater anføres af soldater, der har erstattet våbnene med klarinetter, horn, fløjter og trommer. I den grad indbegrebet af den berømte ’danish hygge’! Foto©JørgenKoefoed.

10 SKUD FRA DEN STORE STYGGE BY OVRE [1:2]
23. december 2019