NY FILM I SCALA GUDHJEM: FILMHÅNDVÆRK FRA DE STORE MESTRE

David Lynch og Harry Dean Stanton prøver at finde ud af meningen med det hele. Foto©AnotherWorldEntertainment.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:
JOHN CARROLL LYNCH er en af de skuespillere, hvor navnet ikke siger dig noget, men hvor du genkender ansigtet, hver gang han dukker op i endnu en markant birolle. Ligesom fx Philip Seymour-Hoffmann og Paul Giamatti, før de tog skridtet fra fremragende-men-ukendt birolleskuespiller til ægte stjerne.

Lynch har spillet fine roller i alt fra Fargo til Alien, og har arbejdet med instruktører som Martin Scorsese, Clint Eastwood og David Fincher. Han er en af de skuespillere, som både instruktører og skuespillere elsker at samarbejde med, en rigtig skuespillers skuespiller.

Nu har han så taget sine mange års erfaring som karakterskuespiller og er i stedet trådt bag kameraet i sin debut som instruktør for at skabe en film, der er som skræddersyet til rigtige skuespillere: Fascinerende karakterer og skarpe replikker.

Når du har skabt masser af respekt hos dine kolleger, er det selv for en instruktør-debutant ingen sag at ringe til nogle af Hollywoods absolut mest anerkendte skuespillere og få dem til at stille op, også selv om din lille, intime film har et budget, der ikke ville kunne finansiere bare afslutningsfesten på en typisk Hollywood produktion.

Ikke mindst takkede en af USA’s legendariske skuespillere ja til projektet. Harry Dean Stanton har siden 1950’erne medvirket i over 200 film, inklusive klassikere som The Godfather. Stanton var en af David Lynch’s favoritskuespillere, så det lå næsten lige for også at ringe til den store instruktør og spørge, om han ikke også gerne ville medvirke i den lille film. Det ville David Lynch gerne.

Resultatet er en film om Lucky – en usentimental, 90-årig enspænder, som passer sine daglige rutiner i den hyggelige, amerikanske ørkenby, hvor han har boet i lang tid. Efterhånden som alle hans venner er draget til det hinsides, må selv en hårdnakket ateist som Lucky forberede sig på det uundgåelige og fundere over, hvad meningen med det hele egentlig er.

LUCKY vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 10. maj til og med onsdag 16. maj
Hver aften klokken 19.15.
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 88 minutter
Censur: Tilladt for alle
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

De danske anmeldere var positive:

Eini Carina, Politiken: ...en meditation over menneskets dødelighed og et udsagn om at finde det gode i livet ved at forholde sig til virkeligheden, som den er.
4 hjerter ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Den er smuk, rørende, morsom og tankevækkende. En uforbeholden ode til det gemte USA, til de store skuespillere og til tiden, der går.
5 stjerner ud af 6.

Lisa Brygger, Cinemazone: ... ind imellem alle disse pudsige scener med en flok folk, der hænger ud og drikker, får vi små sjove observationer fra en stille hverdag fyldt med varme og overskud.
4 stjerner ud af 6.

FILM-FAKTA
LUCKY
Instruktion: John Carroll Lynch
Medvirkende: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston med flere
Produktion: Ira Steven Behr, Danielle Renfrew, Greg Gilreath, Adam Hendricks, Richard Kahan, John H. Lang, Logan Sparks og Drago Sumonja
Manuskript: Logan Sparks og Drago Sumonja
Fotografi: Tim Suhrstedt
Klip: Slobodan Gajic
Scenografi: Almitra Corey
Musik: Elvis Kuehn
Land: USA
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Another World Entertainment