NY FILM I SCALA GUDHJEM: DANMARKS MEST SENSATIONELLE FORBRYDELSE

Palle Hardrup tilstår et bankrøveri og et dobbeltmord. Hans tranceagtige adfærd giver politi-efterforskeren Anders Olsen [Pilou Asbæk] mistanke om, at Palle har været under hypnose. Foto©Scanbox.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

SKYTSENGLEN ER BASERET på virkelige begivenheder i 1950’erne, hvor hypnose-relaterede forbrydelser dominerede avisernes forsider og flyttede grænsen for vores opfattelse af, hvad man kan manipulere andre mennesker til.

Den unge nazist, Palle Hardrup, blev arresteret kort efter et mislykket bankrøveri, hvorunder han havde skudt og dræbt to ansatte i banken. Hardrup erklærede sig skyldig og sagen ville uden videre være endt med en dom for dobbeltmord, hvis ikke det var fordi, et tip ledte til en dybere efterforskning af hans mørke fortid.

Her fandt man antydningen af en anden og meget mere kompliceret sandhed; Hardrups tidligere cellekammerat, Bjørn Schouw Nielsen, havde manipuleret ham til at begå forbrydelsen ved hjælp af hypnose og langvarig psykologisk manipulation. Det var således lykkedes Schouw Nielsen at overbevise den meget påvirkelige Hardrup om, at han var en Skytsengel, der handlede på vegne af Gud, og at det var hans ønske, at Hardrup skulle begå de forbrydelser, han var sigtet for.

Efter afsoningen af sin forvaringsdom (mere end 12 års ophold på en psykiatrisk anstalt) blev Hardrup løsladt og ændrede efterfølgende navn til Wischmann, så han kunne leve resten af sine dage uden for offentlighedens opmærksomhed.

Det lykkedes dog filmens instruktør, Arto Halonen, at lokalisere og tale med Hardrup under hans nye identitet, ca. 40 år efter hans løsladelse. Hadrup indvilligede i at fortælle sin historie til Halonen og diskutere Schouw Nielsens indflydelse i sagen om hypnose-mordene.

Schouw Nielsen blev dømt for mord, og afsonede en livstidsdom inden sin løsladelse i slutningen af tresserne inden han begik selvmord i 1974, mens Hardrup døde i 2012 uden at angre sine handlinger.

Hypnosemordet var en af efterkrigstiden mest omtalte og mytiske forbrydelser i Danmark, og siden er der skrevet en lang række bøger om emnet, ligesom en lang række mennesker har hjulpet filmskaberne og forfatterne med research og historiske fakta i forbindelse med forarbejdet til Skytsenglen.

SKYTSENGLEN vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 26. juli til og med onsdag 1. august
Hver aften i juli klokken 20:00
1. august klokken 19:15
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 102 minutter
Censur: +11 år
Bestil eller køb billetterwww.scalagudhjem.dk

Anmelderne var ikke enige, men her er et par positive:

Joakim Grundahl, Politiken: Som elementær thriller taber SKYTSENGLEN luft, men ved hjælp af billede, lyd, replikker og godt skuespil bliver den et historisk drama, som det lykkes at gøre Danmark til scene for universelle konflikter.
4 ud af 6 stjerner

Kristian Lindberg, Berlingske
: Det er en fascinerende historie, der bliver udfoldet i den finske Arto Halonens SKYTSENGLEN, der damper af autentisk 1950er-atmosfære, men lider under at være indspillet på engelsk på trods af, at flertallet af skuespillere er danske, og at handlingen foregår i København.
4 ud af 6 stjerner

FILM FAKTA
SKYTSENGLEN
[The Guardian Engel]
Instruktør: Arto Halonen
Medvirkende: Josh Lucas [Bjørn Schouw Nielsen], Pilou Asbæk [Anders Olsen], Rade Serbedzija [Dr. Dabrowski], Johannes Larsen [Petersen], Cyron Melville [Palle Hardrup] med flere
Produktion: Arto Halonen, Timo T. Lahtinen og Igor Nola
Manuskript: Arto Halonen
Fotografi: Pini Hellstedt
Klip: Jussi Rautaniemi
Scenografi: Søren Schwartzberg
Musik: Tuomas Kantelinen
Land: Danmark, Finland og Kroatien
Sprog: Engelsk
Bio-distributør: Scanbox