PIRATHUS-EJERNE SKAL PRESSES – HELE TIDEN! + BO-I-GUDHJEM-LISTEN

Officielt er omkring 20% af husene i Gudhjem-Melsted gennem tiderne blevet godkendt som sommerhuse. Men ud over dem bliver en god portion ulovligt brugt som feriehuse. Foto©JørgenKoefoed.

ENMANDSHÆREN MOD PIRATHUSE i Gudhjem og Melsted – Lucas Schmidt – maser stadig på. Han fører for tiden en livlig korrespondance med både kommunen og de tre største foreninger i Gudhjem: Gudhjem By- og Mindeforening, Flådeselskabet Atlanten og Gudhjem Erhvervs- og Handelsstandsforening.

Samtalen med kommunen går ud på, at både juristen, der arbejder med Pirathus-sagen og hans politiske bagmand begge bliver ved med at udtrykke, at Lucas ’overvurderer de muligheder kommunen har for at forhindre, at helårshuse bliver brugt ulovligt’. Som et af svarene fra den engagerede politiker giver: ’Vi kan – hvis vi kan løfte bevisbyrden – forhindre ulovlig anvendelse – fx ferieudlejning – og vi kan efter en lang proces tvinge boligen ud på lejemarkedet, men vi kan ikke bestemme de levevilkår, der opsættes hvorfor muligheden er mere teoretisk end reel’.

REGLERNE ER FULDKOMNE KNIVSKARPE

Det politikeren lidt uklart udtrykker her er, at det åbenbart næsten er umuligt, at tvinge ’de kriminelle’ helårshus-ejere til at overholde de love, der findes i dette land, og som knivskarpt er blevet skåret ud i pap af kommunens egen jurist gennem det ’FAKTA-ARK’, han har udarbejdet [KOMMUNENS FAKTA ARK OM DE ’KRIMINELLE HELÅRSHUSE’. Det siger helt klart, at helårshuse SKAL have mindst én person tilmeldt Folkeregistret. Således at der er mindst én person, der dels betaler kommuneskat til Bornholm Regionskommune og dels tiltrækker bloktilskud fra staten. Samtidig skal personen ifølge reglerne faktisk have sin bopæl på den adresse, som vedkommende bor på. Tricket som flere anvender, hvor helårshuset på papiret bliver beboet af den ene ægtefælle, imens at det bliver udlejet til sommergæster og står tomt resten af året går ikke.

RØD PESSIMISME

Derfor er det fandeme uhyggeligt, at en ’rød’ politiker nærmest har kastet håndklædet i ringen over for problemet. Et problem, hvis det blev løst, ville øge øens befolkningstal, skatteindtægterne til kommunen og bloktilskuddet fra staten. Alt det, som alle politikerne inklusive Borgmesteren drømmer om. Tilmed bliver drømmen konkret udmøntet i, at kommunen bruger penge på en tilflytterkonsulent.

Derfor er denne opgiven nærmest ufattelig at forstå!!!

Ud over at viceborgmester Anne Thomas har vist karakterfasthed overfor kommunens forpligtelse til at sikre, at helårshuse bliver beboet hele året har Erik Lund Hansen (S) også været på banen. Det skete på TV2/Bornholm 26. september. Her mente han, at der skal sættes mere fart på processen, og som han udtalte: ”I sidste ende kan vi snakke om politianmeldelser, hvis der bliver ved med at være tvist i sagerne. Så må man følge op på den måde”.

BYENS FORENINGER

Angående de tre foreninger i byen, prøver Lucas utrætteligt, at få dem til at bakke officielt op om tiltaget med flere tilflyttere til byen, herunder at offentliggøre den liste, som han hver måned opdaterer med folk, der søger en lejebolig i Gudhjem-Melsted gennem adressen ’boigudhjem@gmail.com’. Foreningsformændene har været påfaldende tavse, men 9. oktober kom der dog et svar fra Jørgen Jespersen fra Gudhjem By- og Mindeforening. Han mener nu, at foreningen godt kunne offentliggøre listen, men måske kun fire gange om året. Bestyrelsen vil få forelagt sagen på næste bestyrelsesmøde 19. november.

Det er jo godt, hvis Byforeningen som selv gennem mange, mange år forgæves har arbejdet med de ulovlige Pirat-huse, vil gå endnu mere aktivt ind i sagen. Men kun at offentliggøre listen hver 3. måned lyder mærkeligt. Listen ændres dag for dag, så det vil ofte blive en meget forældet udgave, der kommer til at figurere på deres hjemmeside. Bloggen håber, at den samlede bestyrelse vil mene noget andet end Formanden.

Ifølge skiltet på havelåge skulle en familien Krogh bo her i nummer 6.  Er der nogen, som har set hr. eller fru Krogh de sidste mange år? Foto©Jørgenkoefoed.

PROBLEMET BORNHOLMTOURS

Feriehusudlejningsbureauet Bonholmtours er et af de bureauer, som udlejer en god portion Pirat-huse til de mange tilstrømmende sommergæster. Dem har Lucas også mailet sammen med og forelagt dem problemet om den ulovlige udlejning. Bornholmtours har valgt at forholde sig tavse, men har dog til sidst sendt en mail til Lucas om, at han skal blande sig uden om, og hvis han bliver ved, vil få en injuriesag på halsen!

Det vil sige, at hvis Bloggen anmelder fx en narkohandler til politiet, kan Bloggen risikere en injuriesag fra narko-baronen! En meeeeget interessant udlægning af lov og ret og om hvem, der skal beskyttes: Den kriminelle eller den, der anmelder kriminalitet?

MAIL TIL BORNHOLMTIURS

Her er et uddrag af en af Lucas mails til Bornholmtours:

”Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det er ganske irriterende at jeg og andre, begynder at interessere os for jeres virksomhed og de bopælspligtige helårshuse, som I udlejer til sommergæster. Men husene står tomme hele vinteren og jeres virke forhindre direkte minimum 7 børnefamiliers mulighed for at bebo Gudhjem hele året og bidrage til den positive udvikling i vinterhalvåret, som der i den grad er brug for.”

”Forretningsmodellen med helårshuse til sommerudlejning er sat i system, så det på ingen måde kan karakteriseres som om, at ejerne flytter ’i hønsehuset’, imens turisterne bor i husene om sommeren – flere af ejendommene er som førnævnt, ejet af ejendomsspekulanter/ejendomsselskaber, som i enkelte tilfælde har flere helårshuse til sommerudlejning og eget sommerbrug.”

”Jeres virksomheds sommerudlejning sætter endvidere en sørgelig og toneangivende præcedens for en udbredt, men mindre organiseret sommerudlejning igennem AirBnB, private Facebook-annoncer og lignende samt relativt mange bopælspligtige helårshuse, som udelukkende anvendes til ejers sommerbolig.”

”Endvidere kommer der de næste 10 år til at ske et stort generationsskifte i Gudhjem, og den nuværende praksis med at helårshuse opkøbes af ofte sjællandske velhavere, og anvendes som sommerboliger bliver kun forstærket af, at I og andre udlejningsbureauer kan slippe afsted med at udleje helårsboliger til sommerhuse – uden at de er beboet fra september til april.”

”At grådighed overskygger god og anstændig forretningsførelse, så byen næsten dør ud om vinteren er rigtig ærgerligt, når så mange børnefamilier gerne vil bebo Gudhjem hele året og bidrage til en opblomstring, som man skal tilbage til fiskeriets storheds tid for at genfinde.”

”At reglerne samtidig brydes gør ikke sagerne mere tiltalende. Hvis denne kedelige udvikling ikke stoppes, kommer den til at vokse som planterne i Babylons hængende haver, og Gudhjem vil blive et sommerhusområde, som man i dag kan se i Gl. Skagen og i Sydeuropa.”

DEN FARLIGE FOTO-DOKUMENTATION

Som varskoet tidligere vil Bloggen sammen med Lucas fra november starte en foto-liste over de huse, som er i kommunens søgelys. Ejerne vil blive ringet op, så de kan give en forklaring på, hvorfor de mener, at deres gøren og laden ikke er underlagt landets bolig-lovgivning.

Bloggen er klar over, at den vil modtage mange trusler gennem mails, breve, telefonisk som tilråb på gaden – og måske direkte fysiske overfald. Det er prisen Lucas og Bloggen må betale for at redde Gudhjem-Melsted fra ‘bolig-døden’.

På trods af rigtig mange positive tilkendegivelser, så oplever Lucas også, at visse folk i byen ikke længere vil hilse på ham. Men som han siger: “Så ved jeg, at folk har dårlig samvittighed, og at de er blevet trynet af deres egoisme og grådighed”.

TRUSLER OFFENTLIGGØRES

Dog skal det slås fast med syvtommersøm: Alle trusler, der bliver overbragt til Bloggen eller hans husstand samt til Lucas og hans hustand vil blive bragt både på Bloggen med afsender eller kommunikeret på Facebook eller i medierne – og i visse tilfælde videregivet til Bornholms Politi.

En side i Bornholms Tidende 9. oktober 2018. Foto©JørgenKoefoed.

BO I GUDHJEM – OKTOBER-LISTEN

Nedenfor er denne måneds liste over boligsøgende efter lejeboliger i Gudhjem. Faktisk findes der en nyere udgave, men da Lucas er i Sverige for at skyde vilde kaniner offentliggøres listen først, når Bloggen har den i mail-boxen – Lucas Schmidt [4076 8196 kan hjælpe med kontakt til dem, hvis kontaktoplysninger ikke er nævnt.

 • Familie på 2 voksne og en pige på 15 år, som gerne vil flytte til Gudhjem. Ca. 5000 kr ex. forbrug og kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.
 • Vi er to unge mennesker, begge under uddannelse, der forsat leder efter fast bolig i Gudhjem. Vi har ikke brug for meget – køkken, badeværelse og 2 værelser ville være perfekt. Vi har budget på ca 5.000. Og selvfølgelig varmeregning der er til at betale. Med et stærkt håb om, fortsat at kunne bo i ønskebyen Gudhjem – Darta og Toke
 • Jeg søger et sted at bo !!! ( til leje). For tiden bor jeg hos min mor i Løkkegade – og det bliver hun jo nok træt af i længden. Jeg har ikke brug for så meget plads , 1-2 vær. Køk og bad. Bare lige plads til mig og Svend ( lille, helt utrolig lækker og rolig sød hund ) – aller helst i her’ i byen. Kærligst Rikke
 • John Murer er blevet opsagt i sit nuværende hus og leder efter en lille bolig i Gudhjem fra. 1. december.
 • Byens økologiske bager leder efter et lille hjem som kan varmes op om vinteren.
 • Bjarne med mundharmonikaen leder efter et hjem i Gudhjem eller omegn.
 • Mor med 3 børn leder efter et hus med minimum 3 værelser. Kan betale op til 6.000 pr. måned plus el og varme. Er handy-woman og kan snildt bygge en skillevæg. Kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.
 • Vi er en familie på 5. Vi ønsker bolig på 120 m2 og op og med egen have og selvfølgelig meget gerne havudsigt hvis muligt. Vi er tilflyttere med fast arbejde i kommunen og på hospitalet. Pris ikke over 8000kr om mdr. Mvh Johanni Junge Petersen. Tlf. 20281925
 • Vi er to voksne sidst i tyverne med en 3-årig pige, der søger bolig på Bornholm. Vi bor på Færøerne, men kunne godt tænke os at tage på et eventyr. Vi har familiær tilknytning til Bornholm, og søger derfor dertil. Med venlig hilsen, Tordis Tróndarson, Bartal Kamban og Vilhelmina Róadóttir
 • Lejebolig med budget 6000 kr. Hilsen Kristina K.
 • Min mand, hunden og jeg (50, 6 mdr. og 53) søger lejebolig i Gudhjem fra ca. midt december/slut december 2018. Vi ønsker 100-120 m2, budget 7-8000 kr. ex. forbrug. Lejeperiode ca. 6 mdr. (skal have solgt vores eget hus i Østjylland før vi forventer at købe på Bornholm). Vi tager et smut til Bornholm mandag-torsdag uge 43 for at kigge på mulige lejeboliger. Send os en mail på bente@dasilva.dk eller carlos@dasilva.dk hvis du har en bolig til udlejning. Mvh. Carlos da Silva og Bente Birkegaard Christiansen 2211 5191 og 2227 2789
 • Vi er en familie på 3 (barn er knapt 4), som er i proces med at finde job og bolig på Bornholm. Vi bor pt i Næstved og skal flytte ud af nuværende bolig 1. Nov. 2018. Vi har tidligere boet på landet mellem Gudhjem og Østerlars og det er også et landsted vi på sigt er på udkig efter at købe. Men som det er nu er vi også åbne for lejebolig i Gudhjem. Ønsker: Velisoleret hus, gerne med have. 2-3 værelser Husleje max i omegnen af 5.500. Med venlig hilsen Sara
 • Jeg er en ung mor til 1 snart 2, som er akut boligsøgende. Søger et hus til max 7000kr om måneden og med husdyr tilladt. Yderligere skal der være 3 soveværelser. Jeg har fast arbejde på Plc klippebo i Gudhjem, så det ville være lykken at få fingrene i en bolig i byen. Mvh Kirsten.
 • Vi är en familje på 46,36,16,14 år med 2 chihuahua och 2 katter. Djuren är rumsrena och det är barnen med. Vi letar hus med hyra på 6500 + drift. Mannen är från Bornholm. Och nu ska vi flytta tillbaka till ön. Hon har jobb från 1 Jan. Vi ska flytta till Bornholm i december. Så vi har lite tidsbrist. Mvh Benjamin och Anette
 • Er lige opsagt i vores bolig da udlejeren vil sælge, og vi vil hjertens gerne bo i Gudhjem. Venlig hilsen Tom N.
 • Jeg ønsker en bolig i Gudhjem til mig og mine to børn. 75-120 m2 husleje Max 6000,- Sanna K. Hansen. Mobil 61689398
 • Jeg søger en 2-3 værelses. Budgettet er lavt. Jeg kan hjælpe med at sætte boligen i stand, hvis dette kan gøre lejen lidt billigere. Jeg er rolig, har en hund og 2 dele-børn. Mvh Heidi R.