PIRAT-HUSE ELLER EJ [2:55] – HØJSÆSON FOR TÆND-SLUK-URE I GUDHJEM-MELSTEDS PIRATHUSE

Gudhjems en-mands-hær mod Gudhjem-Melsteds mange pirathuse – Lucas Schmidt – er kommet i julehumør og har afleveret denne opsang til de mange helårshusejere, der ulovlig benytter deres huse, som feriebolig for dem selv eller/og til udlejning: 

DET BLIVER VED med at strømme ind med henvendelser fra folk, som gerne vil bebo Gudhjems mange vintertomme helårshuse hele året. Det er efterhånden ingen nyhed, at folk gerne vil bo i Gudhjem hele året – hvis de altså kunne finde husly.

Men det er en nyhed at flere af byens bopælspligtige helårshuse, som før stod tomme og mørke, nu er oplyst.

Da jeg som bekendt er en stor fortaler for, at vi skal have liv i byens helårshuse hele året, så har jeg købt en sixpack med god vin, som jeg har forsøgt at give til beboerne i de pågældende huse, som en slags velkommen til byen gave. På trods af en del forsøg ved ringeklokken, så er det ikke lykkes at komme af med en eneste flaske – selvom lyset var tændt i husene ved hvert forsøg.

Mon tilflytterne er meget sky! Mon jeg ser faretruende ud med gummistøvler og en flaske vin under armen! Mon øens el-forretninger har oplevet et boomende salg af automatiske tænd-og-sluk-ure! Svaret blæser i den kolde østenvind, og måske kan jeg jo se frem til at drikke vinen selv foran brændeovnen. En slags grav-vin for Gudhjem som et sted, hvor der er børn på kælkebakken i Holkadalen – også om 5-10 år.

Vores viceborgmester Anne Thomas i topform (endelig en politiker med rygrad og handlekraft) har kastet sig over suppedasen med overholdelse af bopælspligten, så rigtige tilflytterne kan finde bolig. Respekt for det, da det er et virvar af økonomi, professionelle udlejningsbureauer, politik, borgere med penge til dyre advokater og indflydelse i samfundet, særinteresser og den berømte Bornholmske indspisthed og vi-er-private-venner-så-er-det-ok.

Byens berømte blogger Jørgen Koefoed er gået i gang med at interviewe ejerne af de mange ulovligt anvendte helårshuse i Gudhjem/Melsted. Det er ganske interessant læsning. Er du ejer af et bopælspligtigt helårshus, men har mistet kompasretningen for dets anvendelse uden omtanke eller respekt, for den deraf følgende konsekvens for Gudhjem som en levende by hele året, så ringer Jørgen nok til dig med et par spørgsmål. Forberedt, dybdeborende og venlig som altid.

Det først interview kan ses i linket og det følges op af et nyt interview måned for måned: http://www.lisahoyrup.dk/jk/foto-dokumentation-af-pirasthusene-1-aegteparret-der-ejer-flere-helaarshuse-i-gudhjem-hvor-nogen-af-dem-bliver-brugt-til-ulovlig-ferie-udlejning/

DEBATTEN RASER PÅ FACEBOOK

OVENSTÅENDE TEXT har også været at læse på Facebook og har selvfølgelig adstedkommet nogle kommentarer:

NIA JENSEN: Jeg vil lige sige dig Lukas, hvis vi en dag køber hus i Gudhjem igen, kan du spare dig vinen til os, jeg vil gerne spares for besøg, af dig og dine. Har hørt at der var en der havde købt hus i Melsted, der mødte et menneske op og sagde velkommen, og lige pointerede at det altså var et helårshus de havde købt.

BLOGGEN: Ja, det er ret modbydeligt, hvis køberen af det helårshus i Melsted vil bruge det som feriebolig, og så får at vide af naboen, at han skal bo der fast. Hvad Fanden bilder sådan en nabo sig ind! Har menigmand nu ikke længere lov til at gøre noget ulovligt? Efterhånden er det snart kun bankdirektører med mere, der må snyde uden konsekvenser.

METTE POULSEN: Det er dejligt, at der er nogen, som italesætter vores andres tavse forargelse. Tak!

SOLVEIG EGEBJERG: Mange tak for jeres arbejde. Det ender godt det her. Det kan jeg mærke. 🙂

METTE POULSEN: Her i Svaneke oplever man også husejere som har en del meget små ’evighedsprojekter’ i gang på deres huse, mens de i årevis venter på at huset skal blive helt klar til indflytning.

JOHAN LORENTZEN: Nia Jensen, gode naboer hilser på hinanden og det er legitimt at spørge om de nye ejere skal bo fast i byen.

SUSAN RAAVIG: Stor respekt og tak til dig Lucas,  for din ’kamp’ for andres bolignød.

PIRAT-HUSE eller ej [2:55]
– STORT HELÅRSHUS I MELSTED BRUGES SOM FERIEBOLIG

Hvorfor mon der er mange plastic-blomster i vindueskarmene i helårshuset Melsted By 15? Foto©JørgenKoefoed.

DER ER DESVÆRRE også en del Pirat-huse i Melsted. En af dem er Melsted By 15. Ifølge BBR er det på 147 m2 med to udhuse på henholdsvis 36 m2 og 52 m2 og en carport på 15 m2. Grunden er på 367 m2. På BBR-meddelelsen har huset koden 120. Det fortæller, at det er et helårshus.

Ifølge Tingbogen blev huset købt af den nuværende ejer 28. september 2007 for 2.805.000 kroner. Det ejes alene af 64-årige Alis Friis Caspersen. Niels Peder Rønne Gudbergsen er medhæfter for lånet i huset. Begge har samme adresse i København.

Bloggen fik forbindelsen med sidstnævnte 3. december.

BLOGGEN: Goddag, du taler med Jørgen Koefoed. Jeg er i gang med at lave en foto-dokumentation af de 55 helårshuse uden faste beboere i Gudhjem-Melsted til offentliggørelse på min Blog. Tingbogen fortæller, at det er din kone, som ejer huset Melsted By 15. Ifølge kommunen og jeres genboer og naboer benytter I huset som feriebolig for jer selv. Er det rigtig?

NIELS PEDER RØNNE GUDBERGSEN: Ja! Vi købte huset for 11 år siden og har lige siden brugt det som feriebolig. Jeg er der for øvrigt lige nu. Jeg har talt meget med kommunens bolig-advokat Torben Petersen. Sagen er den, at jeg mener, at sagen er blevet forældet. Og jeg kan forstå på Byforeningen, at de i øjeblikket afventer svar fra Torben Petersen om der er en forældelsesfrist på disse sager. Der står sagen lige nu.

BLOGGEN: OK, men du må jo kunne forstå, at når I bruger jeres helårshus som feriebolig, er I jo med til at underminere Bornholm som sådan. I betaler jo hverken skat til kommunen eller tiltrækker et blok-tilskud fra staten. Kommunen må fx skære ned på skoler og ældrepleje, fordi flere og flere sammen med jer ulovligt omdanner helårshuse til ferieboliger. Derfor er det da ikke særlig moralsk – hvad enten I nu får medhold i jeres forældelseskrav eller ej – at være med til at lukke en by som Melsted ned. Forstil dig, at hver gang et helårshus kom til salg i Melsted, ville det blive opkøbt af nogen, som brugte det som feriebolig. Så begynder det der er tilbage af forretninger og aktiviteter i Gudhjem-Melsted at lukke ned. Det er da umoralsk!

NIELS PEDER RØNNE GUDBERGSEN: Jeg er fuldstændig enig. Og vi overvejer da også meget kraftigt, at den ene af os flytter adresse til Melsted. Men da sagen om forældelsesfristen ikke er afgjort endnu, har vi ikke taget beslutning om sagen. Men jeg er da fuldstændig enige i, at det ikke er godt, at så mange huse står tomme. Men vi har haft huset i 11 år, hvor vi ikke har fået nogen henvendelse fra kommunen.

BLOGGEN: Er du ikke bornholmer?

NIELS PEDER RØNNE GUDBERGSEN: Jo, så absolut.

BLOGGEN: Så kan du vel også forstå problematikken?

NIELS PEDER RØNNE GUDBERGSEN: Jo, jo … men derfor overvejer jeg da også at tilmelde mig Folkeregistret på adressen Melsted By 15.

BLOGGEN: Det er fint, hvis du gør det. MEN … det hjælper jo ikke på, at Melsted og Bornholm som sådan bliver affolket. Får I medhold bliver det jo en katastrofe for især de små attraktive byer på østkysten, der har bopælspligt. Men du må meget gerne kontakte Bloggen, hvis sagen om forældelsesfristelsen kommer til en afgørelse.

NIELS PEDER RØNNE GUDBERGSEN: Det vil jeg gøre.

BLOGGEN: Tak for det. Farvel!

 

DE VIL GERNE LEJE ET HELÅRSHUS I GUDHJEM

Ærgerligt, at der står så mange helårshuse tomme i en by som Gudhjem-Melsted, hvor der er rigtig mange, der gerne vil bo. Foto©JørgenKoefoed.

FØLGENDE PERSONER har henvendt sig på boigudhjem@gmail.com siden 29. september. Flere har valgt at være anonyme, men jeg kan naturligvis sætte dig i kontakt med vedkommende, hvis du lige står og har et tomt bopælspligtigt helårshus, som du vil udleje hele året. Nok ikke så sandsynligt i Gudhjem, men man må vel bevare optimismen her under den vintergrå parasol af skyer, nu solen står lavt over Bokul.

Anne, hendes mand og barn på 1. år vil gerne leje helårshus i Gudhjem til maks. 6000 plus forbrug.

Diana med mand og to teenager vil gerne leje helårsbolig i Gudhjem til en rimeligt husleje. Hun har 2 hunde.

Naja og hendes familie med 2 fuldtidsbørn og to deltidsbørn vil gerne flytte fra Sjælland til Gudhjem. De har ikke kunne blive godkendt til at kunne købe et tilpas stort hus i Gudhjem, men vil meget gerne leje en stor bolig.

Mor med to drenge og fast job vil gerne flytte til Gudhjem – Budget på 5000 kr plus forbrug – ønsker at være anonym, men jeg kan skabe kontakt.

Ivan med kvinde vil gerne flytte fra København til Gudhjem og søger lejebolig fra 80 – 120 m2.

Gunvor H. holder øje med boligsiderne efter et ikke alt for stort hus med have og udsigt. Hun vil gerne købe. Så går du i salgstanker med dit eget hus og vil du gerne sælge til en fastboende, af god familie ikke mindst, så er der her en oplagt mulighed.

Gudhjem-drengen (nu voksen mand) Mathias med selvtillid, god stil og byens måske mest nostalgiske knallert, flytter tilbage til Gudhjem til sommer og 3 år frem pga. uddannelse. Han leder efter en lejebolig.

Kasper med kone og baby søger efter mindre lejebolig i eller tæt ved Gudhjem. Op til 5500 kr/md. Ikke møbleret og 2 år frem. Ingen husdyr eller rygning.

Familie på 5 med 3 børn under 10 år søger lejebolig til maks. 6500 kr./md. Har hund, kat og kanin.

Familie på 5 med 3 børn under under 12 år søger bolig til maks 6000 kr./md. eks forbrug.

Familie med mand og 3 børn under 10 år søger bolig til maks 7.000. kr.

Medha med 3 børn søger lejebolig til 4-6.000 kr. md.

Vi er to unge mennesker, begge under uddannelse, der forsat leder efter fast bolig i Gudhjem. Vi har ikke brug for meget – køkken, badeværelse og 2 værelser ville være perfekt. Vi har budget på ca 5.000 kr. Og selvfølgelig en varmeregning der er til at betale. Med et stærkt håb om, fortsat at kunne bo i ønskebyen Gudhjem. Kan flytte ind fra påske, da ejerne af vores nuværende lejemål selv skal bruge huset. Vi har en lille baby-boy under produktion med levering i maj. Venlig hilsen Darta og Toke.

Jeg søger et sted at bo !!! ( til leje). For tiden bor jeg hos min mor i Løkkegade – og det bliver hun jo nok træt af i længden. Jeg har ikke brug for så meget plads , 1-2 værelser. Køkken og bad. Bare lige plads til mig og Svend (lille, helt utrolig lækker og rolig sød hund ) – aller helst i her’ i byen. Kærligst Rikke

Familie på 2 voksne og en pige på 15 år, som gerne vil flytte til Gudhjem. Ca. 5.000 kr ex. forbrug og kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.

Byens økologiske bager leder efter et lille hjem som kan varmes op om vinteren.

Bjarne med mundharmonikaen leder efter et hjem i Gudhjem eller omegn.

Mor med 3 børn leder efter et hus med minimum 3 værelser. Kan betale op til 6.000 pr. måned plus el og varme. Er handywoman og kan snildt bygge en skillevæg. Kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.

I Oktober søgte nedenstående familier og spændende personager lejebolig i Gudhjem – mig bekendt er de ikke lykkes, med at finde husly i de mørke huse i de stejle gader, men forhåbentlig andre steder på Bornholm – hvilket er et tab for Gudhjems helårsliv. Jeg har ikke fuldt op på, om nedenstående stadigvæk er aktive boligsøgende i Gudhjem:

Familie på 2 voksne og en pige på 15 år, som gerne vil flytte til Gudhjem. Ca. 5.000 kr. ex. forbrug og kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.

Mor med 3 børn leder efter et hus med minimum 3 værelser. Kan betale op til 6.000 pr. måned plus el og varme. Er handy-woman og kan snildt bygge en skillevæg. Kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.

Vi er en familie på 5. Vi ønsker bolig på 120 kvm og op og med egen have og selvfølgelig meget gerne havudsigt hvis muligt. Vi er tilflyttere med fast arbejde i kommunen og på hospitalet. Pris ikke over 8000kr om mdr. Mvh johanni junge Petersen. Tlf. 20281925

Vi er to voksne sidst i tyverne med en 3-årig pige, der søger bolig på Bornholm. Vi bor på Færøerne, men kunne godt tænke os at tage på et eventyr. Vi har familiær tilknytning til Bornholm, og søger derfor dertil. Med venlig hilsen, Tordis Tróndarson, Bartal Kamban og Vilhelmina Róadóttir

Lejebolig med budget 6.000 kr. Hilsen Kristina K.

Min mand, hunden og jeg (50, 6 mdr. og 53) søger lejebolig i Gudhjem fra ca. midt december/slut december 2018. Vi ønsker 100-120 m2, budget 7-8.000 kr. ex. forbrug. Lejeperiode ca. 6 mdr. (skal have solgt vores eget hus i Østjylland, før vi forventer at købe på Bornholm). Send os en mail på bente@dasilva.dk eller carlos@dasilva.dk, hvis du har en bolig til udlejning. Mvh. Carlos da Silva og Bente Birkegaard Christiansen 2211 5191 og 2227 2789

Vi er en familie på 3 (barn er knapt 4), som er i proces med at finde job og bolig på Bornholm. Vi bor pt i Næstved og skal flytte ud af nuværende bolig 1. Nov. 2018. Vi har tidligere boet på landet mellem Gudhjem og Østerlars og det er også et landsted vi på sigt er på udkig efter at købe. Men som det er nu er vi også åbne for lejebolig i Gudhjem. Ønsker: Velisoleret hus, gerne med have. 2-3 værelser Husleje max i omegnen af 5.500. Med venlig hilsen Sara

Jeg er en ung mor til 1 snart 2, som er akut boligsøgende. Søger et hus til max 7000kr om måneden og med husdyr tilladt. Yderligere skal der være 3 soveværelser. Jeg har fast arbejde på Plc klippebo i Gudhjem, så det ville være lykken at få fingrene i en bolig i byen. Mvh Kirsten.

Er lige opsagt i vores bolig da udlejeren vil sælge, og vi vil hjertens gerne bo i Gudhjem. Venlig hilsen Tom N.

Jeg ønsker en bolig i Gudhjem til mig og mine to børn. 75-120 m2. Husleje max 6.000 kr. Sanna K. Hansen. Mobil 6168 9398.

Jeg søger en 2-3 værelses lejlighed. budgettet er lavt, jeg kan hjælpe og lave på boligen hvis dette kan gøre jeg måske for lidt billigere. Jeg er rolig har en hund og 2 dele børn. Mvh Heidi R.

Vi er to voksne sidst i tyverne med en 3-årig pige, der søger bolig på Bornholm. Vi bor på Færøerne, men kunne godt tænke os at tage på et eventyr. Vi har familiær tilknytning til Bornholm, og søger derfor dertil. Med venlig hilsen, Tordis Tróndarson, Bartal Kamban og Vilhelmina Róadóttir

Lejebolig med budget 6.000 kr. Hilsen Kristina K.

Min mand, hunden og jeg (50, 6 mdr. og 53) søger lejebolig i Gudhjem fra ca. midt december/slut december 2018. Vi ønsker 100-120 m2, budget 7-8.000 kr. ex. forbrug. Lejeperiode ca. 6 mdr. (skal have solgt vores eget hus i Østjylland før vi forventer at købe på Bornholm). Send os en mail på bente@dasilva.dk eller carlos@dasilva.dk hvis du har en bolig til udlejning. Mvh. Carlos da Silva og Bente Birkegaard Christiansen 2211 5191 og 2227 2789.

Jeg er en ung mor til 1 snart 2, som er akut boligsøgende. Søger et hus til max 7.000 kr om måneden og med husdyr tilladt. Yderligere skal der være 3 soveværelser. Jeg har fast arbejde på Plejecenter Klippebo i Gudhjem, så det ville være lykken at få fingrene i en bolig i byen. Mvh Kirsten.

Vi är en familj på 4: 46, 36, 16 og 14 år med 2 chihuahua och 2 katter. Djuren är rumsrena och det är barnen med. Vi letar hus med hyra på 6500 + drift. Mannen är från Bornholm. Och nu ska vi flytta tillbaka till ön. Hon har jobb från 1 Jan. Vi ska flytta till Bornholm i december. Så vi har lite tidsbrist. Mvh Benjamin och Anette

Er lige opsagt i vores bolig da udlejeren vil sælge, og vi vil hjertens gerne bo i Gudhjem. Venlig hilsen Tom N.

Jeg ønsker en bolig i Gudhjem til mig og mine to børn. 75-120 m2. Husleje max 6.000 kr. Sanna K. Hansen. Mobil 6168 9398.

Jeg søger en 2-3 værelses lejlighed. Budgettet er lavt, men jeg kan hjælpe og lave ting på boligen, hvis dette kan gøre, at jeg måske kan sidde lidt billigere. Jeg er rolig, har en hund og 2 dele børn. Med venlig hilsen Heidi R.