NY FILM I SCALA GUDHJEM: SCALA SÆTTER UNDERTEKSTER PÅ DANSK FILM

Jorden skal sælges fra, hvis der skal mad på bordet. Jesper Christensen i sin pragtpræsentation som bonden Jens i FØR FROSTEN; her sammen med Rasmus Hammerich. Foto© Jonas Jacob Svensson/NordiskFilm.

 Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

MIDT BLANDT ALLE de rosende ord til de seneres års danske tv-serier og film, har både anmeldere og publikum haft ét gennemgående kritikpunkt: Vi kan ikke høre, hvad I siger!

”Der er sikkert fine kunstneriske grunde til, at der mumles, men mange biografgæster ville nu også foretrække, at de kunne forstå, hvad der bliver snakket om,” siger Tonny Nybirk, formand for Scala Gudhjem.

”Derfor vælger vi nu, at også danske film får undertekster en enkelt dag om ugen.”

Det nye tiltag får premiere ved forestillingen lørdag den 2. februar. Det sker ved den danske film FØR FROSTEN.

Dette er en dramatisk fortælling, som finder sted i 1850’ernes Danmark. Familien, som består af den fattige husbond Jens og hans voksne børn, bor et sted ude på landet. Her hersker dyb armod og trange kår.

Da endnu en vinter står for døren, er Jens tvunget til at træffe en svær beslutning, for hvis familien skal overleve vinteren, må han nødvendigvis indgå en pagt med storbonden på den nærliggende gård. Og selvom han allerede har en stiltiende aftale med en af egnens unge karle, som har kastet sin kærlighed på Jens’ eneste datter, Signe, så tegner den kommende pagt med den mere velhavende storbonde til at kaste store fordele af sig for Jens og resten af hans familie.

Stik mod Signes vilje, lover Jens at lade datteren indgå i den aftalte pagt og snart kastes familien ud i dyb splittelse, da skæbnesvangre hemmeligheder åbenbares og et mord får katastrofale konsekvenser. Hvor langt kan Jens gå for at redde sine børn, og hvor meget kan man byde dem, for at sikre sin egen agtelse?

Allerede måneder før den danske premiere fik det internationale filmpublikum lov til at opleve filmen på filmfestivaler i både Toronto, Chicago, Rom og Tokyo under titlen ’Before the Frost’.

Her har filmen bjergtaget publikum, og det resulterede bl.a. i at Jesper Christensen modtog hovedprisen for ’Bedste Mandlige Skuespiller’ på Chicago International Filmfestival. Samme ære tilfaldt ham en uge senere på Tokyo International Film Festival, hvor også filmen ­– ved instruktør Michael Noer – modtog festivalens hovedpris.

Og afslutningsvis udkom det anerkendte filmmagasin ’Hollywood Reporter’ så i efteråret med en stærk anmeldelse, hvor Jesper Christensens præstation blev udråbt til en imponerende ’tour-de-force’, som atter understregede den danske skuespillers præstation i filmen.

FØR FROSTEN
vises i Scala Gudhjem

fra torsdag 31. januar til og med onsdag 6. februar
Hverdage klokken 19:15
Weekend [lør-søndage] kl. 16:15 med GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 104 minutter
Censur: 15+.

FØR FROSTEN er en Biografklub Danmark Film

Anmelderne var rimelig tilfredse:

Kim Skotte, Politiken: … Det er en stærk og spændende historie, de to har skruet sammen. En fortælling fra de ikke specielt gode, gamle dage, som på mange indirekte måder kommer til at føles både vedkommende og nærværende. Ikke mindst takket være Jesper Christensens jætte-indsats.
5 hjerter ud af 6

Kristian Lindberg, Berlingske: … Man kan frygte, at mange, når de skal vælge aftenens biftur, vil føle uvilje ved denne danmarkshistoriens måske mest mudrede film, men seriøse filmelskere vil trodse kulden og få meget ud af ensemble og tidsbillede. 5 stjerner ud af 6

Lone Nikolajsen, Information: … et vellykket melodrama, der appellerer til en landbrugshistorisk interesse, jeg ikke vidste, jeg havde.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: … årets første store, danske filmoplevelse i biograferne, og der skal ske en del, hvis den ikke også ender med at blive en af årets bedste. Et oplagt bud på en dansk Oscar-kandidat.
5 stjerner ud af 6

Thomas Brunstrøm, B.T.: … Jesper Christensen) er intet mindre end fremragende – han har faktisk måske aldrig været bedre. 5 stjerner ud af 6

Samina Jakobsen, Filmmagasiner Ekko: … Michael Noers periode-western er bestemt spiselig, og man keder sig aldrig. Men man forlader også biografen i tvivl om, hvad Før Frosten egentlig vil fortælle.
5 stjerner ud af 6

Sara Prahl, netmediet Soundvenue: … Filmen ligner, lyder, nærmest stinker af levet liv og realisme. Det er forfriskende efter et år med store glansbilledportrætter som ’Lykke-Per’ og ’I krig og kærlighed ’.
4 stjerner ud af 6

Film Fakta
FØR FROSTEN

Alternativ titel: Before the Frost
Instruktion: Michael Noer
Medvirkende: Jesper Christensen, Clara Rosager, Magnus Krepper, Elliott Crosset Hove, Rasmus Hammerich, Ghita Nørby, Gustav Dyekjær Giese, Oscar Dyekjær Giese, Bertil De Lorenzi, Martin Greis med flere
Produktion: Matilda Appelin, René Ezra og Tomas Radoor
Manuskript: Michael Noer og Jesper Fink
Fotografi: Sturla Brandt Grøvle
Stillfotos: Jonas Jacob Svensson
Klip: Adam Nielsen
Scenografi: Søren Schwarzberg
Musik: Rune Tonsgaard Sørensen
Land: Danmark
Sprog: Dansk – tekstet til forestillingen 2/2
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Nordisk Film.