VINTER I GUDHJEM: DER BANKES OG GRAVES OG VÆLTES OG HAMRES OG NEDRIVES OG OPBYGGES OG … OG … OG ….

NOGLE PÅSTÅR at Gudhjem går i vinterhi, når den sidste turist har forladt byen 30. september. Det er muligt, at der fra oktober og frem til 1. april er lidt længere mellem feriegæsterne, men til gengæld indtages byen af en hoben håndværkere af alle slags. Tjek lige nedenstående fotos, og indrøm at Danmarks mest eftertragtede by ikke ligger på den lade side – trods lave temperaturer og havgus.

KASTANIEVEJ 11: Her lå der sidste år et lille, hyggeligt sommerhus af træ omkranset af lidt grønt med et grundareal på 225 m2. Det blev solgt sidste år til den nette sum af en lille million. Kort tid efter blev det væltet omkuld. Grundmuren er bibeholdt og samtidig udvidet med omkring 50%. Der graves, så der kan indlægges fjernvarme … og lige pludselig rejser der sig som Fugl Føniks et splinternyt sommerhus. Kastanievej 11 ejes nu ifølge Tinglysningen af 41-årige Sander Studsgaard. Foto©JørgenKoefoed.

MELSTED LANGGADE 51: I mange år var dette atelje-hus beboet af Steen Hansen også kaldet Magisteren. Efterånden blev det så miserabelt, at Steen blev flyttet til Svaneke. Herefter stod gasbeton-huset tomt i nogle år. Da Steen Hansen døde 17. juli 2017 67 år gammel satte ejeren det til salg. Huset var da totalt miserabelt, og var blevet et af Gudhjems to spøgelseshuse. Alle regnede med, at det ville blive revet ned, og et nyt hus ville opstå på den attraktive grund. Men det skete ikke. Tværtimod. De to nye ejere – Mette Dickmann og hendes husbond – lod væggene stå og opbyggede det nye i samme arkitektur ­ – blot blev det udbygget mod nord, så huset i dag er en halv gang større. Ganske flot på en måde. Foto©JørgenKoefoed.

BOKULVEJ 5. Det blev købt af Birgitte og Henrik Eibye Nielsen 1. december 2014. Tidligere boede de i parcelhuset lige på den anden side af vejen. Huset har fået nye vinduer og netop nu udstyret med nyt tag og lille karnap ud mod havet. Godt ser det ud. Foto©JørgenKoefoed.

MELSTEDVEJ 4: Huset blev overtaget 1. marts i år for den fornuftige pris af 750.000 kr. Køberne er ægteparret Tove og Frede Ejvind Andersen, som i øjeblikket er ved at få det hele sat i stand med blandt andet nyt tag. De kommer fra Hentregårdsvej i Østermarie og havde nu i deres høje alder lyst til at være tættere på dér, hvor det sner. De skal ikke selv male indvendigt, det har de deres søn til. Det er Maleren fra Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

JERNKAASVEJ 1B: Ja, det er her Dagli’Brugsen holder til. De har pt ikke fået bygget om, men til gengæld til. Ved indgangen er nu opsat en ATM eller på godt jysk: Automated Teller Machine. Måske bedre kendt under det mundrette: En hæveautomat eller pengeautomat. Nu behøver man ikke gå i Brugsen og købe en pose skumfiduser for at hæve kontanter. Smart nok – ikke mindst for Gudhjem Museums besøgende, da museet kun kan modtage kontanter eller overførsler via Mobile Pay. I Danmark findes der omkring 2.200 pengeautomater. På verdensplan 1,5 millioner. Verdens første blev installeret 21. juni 1967 i en filial af Barclays i Enfield, London. Foto©JørgenKoefoed.

GREVENS DAL 56: Det var den tidligere styrmand Helmuth Prüssing, der ejede huset og lejede det ud til Sebastians kapelmester, bassisten Michael Friis og hans hustru Annette. Men huset blev solgt 1. januar 2018 og Friis’erne rykkede til Svaneke. I øjeblikket bliver det renoveret kraftigt blandt andet med to store karnapper ud mod kirkegården og mod havet. Halvdelen er blevet købt af Lena Prüssing. Den anden halvdel af en navnebeskyttet person. Måske det hus i Gudhjem med den allerbedste udsigt til bølgernes evindelige hamren mod klipperne. Foto©JørgenKoefoed.

NORDRE BRYGGE: Kjærstrup Chokolade, der har hovedsæde i Snogebæk, har udviklet deres imperium af choko-forretninger til i alt fem butikker: Snogebæk, Rønne, Svaneke, Field’s på Amager og senest i Gudhjem, hvor de holder til i en udbygning på Nordre Brygge. Stedet har før været uden vand og kloakering, men nu blive choko- og is-forretningen formentlig helt up-to-date, hvis man skal tro på dybderne af de opgravede render. Foto©JørgenKoefoed.

MELLEM KUNSTMUSEET OG GUDHJEM: De to entreprenørfirmaer OK Entreprise og Futurae – der oprindelig skulle være smeltet sammen til ét, men fik kolde fødder – har i mange måneder gravet ind og gravet ud til cykelstier i begge sider af Helligdomsvej. De er nu nået til Holkabroen og forbi denne. Noget kunne tyde på, at os cykelister inden Folkemødet starter, kan vove os til Allinge uden fare for at blive ramt af de mange vildt kørende bilister. Foto©JørgenKoefoed.