NY FILM I SCALA GUDHJEM: GENIET MED DET ENE ØRE

Du kunne have købt et maleri direkte fra van Gogh [Willem Dafoe] for en kop kaffe og lidt ørevoks. For kunstnerens publikum var slet ikke født endnu, som en præst forklarer ham. Foto©Scanbox.

  Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

FØRST DEN dårlige nyhed: Det er ikke Mads Mikkelsen, som hele verdenspressen snakker om. Den danske stjerne spiller ganske vist en stor og vigtig rolle i filmen: Han er præsten på en sindssygeanstalt, som hjælper van Gogh – nu kun med et enkelt øre – til at forstå, hvorfor han er så misforstået. Måske er hans publikum slet ikke født endnu?

Men det er skuespilleren bag Vincent van Gogh, som alle er faldet i svime over. Willem Dafoe spiller ganske enkelt sit livs rolle som kunstneren, der må betale en høj pris for at udfordre samtidens normer. Willem Dafoe blev Oscar-nomineret og vandt skuespil-prisen ved Venedig Film Festival for rollen.

Vi kommer helt tæt pa van Gogh i den febrilske og mest virksomme periode i slutningen af hans liv, hvor han i og omkring Arles skaber malerier med tykke penselstrøg og viser det sydfranske landskabs glødende farver på en helt ny måde.

Enspænderen van Gogh har kun få venner og betroede som Paul Gauguin (endnu et dansk islæt af en slags), og da han afleverer sit afskårne øre til en kvindelig bekendt, bliver han indlagt på en anstalt, hvor vi møder ham.

Instruktør Julian Schnabel er anerkendt billedkunstner og står bag de anmelderroste film ‘Basquiat’ og ‘Dykkerklokken og Sommerfuglen’. Han har skabt en visuelt mesterlig skildring af et enestående kunstnersind, som på trods af indre tvivl, mobning og sygdom skabte nogle af verdens mest kendte og banebrydende malerier.

Schnabels vision af Van Goghs sidste dage er et indblik i en fuldstændig unik kunstner. Dette er en historie, som prøver at vise hvordan skabelsesprocessen føles indefra. Den emotionelle og intense magi, som ikke kan beskrives med ord, og som udvisker tiden. Det fysisk krævende ved at male og kunstnerens intense hengivenhed. Schnabel ville især gerne formidle, hvordan en kunstner ser.

Resultatet er en kalejdoskopisk og overraskende filmoplevelse, der handler lige så meget om kunstnerens rolle i verden; om at være levende og række ud efter evigheden, og om det smukke og vidunderlige Van Gogh efterlod, og som han først blev anerkendt for efter sin død.

VAN GOGH VED EVIGHEDENS PORT
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 28. marts til onsdag 3. april 2019
Hverdage kloken 19:15
Lørdag-søndag klokken16:15 med GRATIS KAFFE
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 111 minutter
Censur: 11+

Anmelderne var tilpas tilfredse:

Mikkel Krebs Behnke, filmmagasiner Ekko: I rollen som Vincent van Gogh spiller Willem Dafoe ikke bare. Han er. Og ligner tilmed. Som 63-årig spiller han den blot 37-årige van Gogh! Med sine rynker og mørke rande under øjnene er det tydeligt, at alderdommen har sat sine spor. Dafoes lidende ansigt indrammer malerens febrilske skabertrang, hans angst og lidelser, men også den ophøjede kontakt, han føler, når han maler i naturen. 4 stjerner ud 6

Søren Vinterberg, Politiken: … i lange passager smitter intensiteten, og dét jo først og fremmest i kraft af Willem Dafoes formidable præstation …
4 hjerter ud af 6

Ida Rud, Berlingske: Schnabel har tidligere lavet filmportrætter af kunstneren Basquiat og chefredaktøren Jean-Dominique Bauby i den uimodståelige ’Dykkerklokken og Sommerfuglen’. Hans film drives i høj grad af kærlighed til hovedpersonen, og det smitter, så man selv bliver nærmest forelsket. Det gælder også denne gang. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
VAN GOGH VED EVIGHEDENS PORT
Original titel:
At Eternity’s Gate
Instruktion: Julian Schnabel
Medvirkende: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Niels Arestrup, Anne Consigny, Amira Casar med flere
Produktion: Jon Kilik
Manuskript: Julian Schnabel, Jean-Claude Carrière og Louise Kugelberg
Fotografi: Benoît Delhomme
Klip: Louise Kugelberg og Julian Schnabel
Scenografi: Stéphane Cressend
Musik: Tatiana Lisovkaia
Land: Frankrig, Irland, Storbritannien og Schweiz
Produktionsår: 2018
Produktionsselskab: Rahway Road Productions
Biodistributør: Scanbox.