NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN HISTORIE OM TO DRONNINGER

Margot Robbie så vi senest i Scala som den skandaleombruste skøjteprinsesse Tonya Harding. Nu tager hun skridtet op som rigtig dronning – Queen Elizabeth I. Foto©UIP.

 Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

EFTER EN ANSTRENGENDE sørejse lander den blot 18-årige Maria i 1561 i Skotland, hendes hjemland, som hun ikke har set i årevis. Hun er af fødsel Skotlands dronning, men har levet i eksil i årevis i Frankrig, hvor hendes fødselsret har gjort hende til et politisk pant og ført til ægteskab med den franske tronarving. Men mandens død, inden hun har født ham en arving, gør hende overflødig her. Nu er hun tilbage. En fremmed i sit eget fædreland, en katolik i et Skotland, der er vundet for protestantismen, en kvinde i et mandsdomineret magtspil.

For på tronen i England sidder Marias kusine Elizabeth. Hun er sig bevidst, at et ægteskab vil underkaste hende en mands vilje. Netop derfor er det hende også magtpåliggende – som officiel overherre over Skotland – at få Maria gift med en kandidat efter hendes valg.

Men Maria er en lige så udspekuleret politiker som Elizabeth. Hun er villig til at bøje sig for Elizabeths ønsker, hvis hun til gengæld vil anerkende Marias arveret til den engelske trone.

Omkring sig har de to kvinder politikere – mænd – der alle ønsker at gøre deres indflydelse gældende og bøje de to kvinders vilje under deres. I en epoke, hvor magten ligger hos mændene, kan Maria og Elizabeth, som på grund af deres forskellige tro og deres traditionelt fjendtlige lande alligevel spejle sig i hinanden og kan – måske – finde deres bedste allierede i hinanden.

Filmens beskrivelse af Maria og hendes forhold til Elizabeth er ganske forskelligt fra hvad du måtte have lært i historietimerne. Fortællingen er nemlig baseret på en epokegørende biografi af historikeren John Guy, der ser med helt nye øjne på Maria.

”Det gik op for mig, at når man prøver at forstå magtforholdet mellem de to dronninger, så har den måde, vi har set Maria på, været helt forkert”, siger John Guy og fosætter:

”Maria har været udsat for en systematisk kampagne for at undergrave hendes rygte fra engelsk side. Elizabeths rådgiver, William Cecil, har manipuleret med kilderne, så vi med et overfladisk blik vil nå præcis den konklusion, som han ville have os til at nå. Men, præcis som med Watergate-skandalen, så viser der sig en helt anden historie, når man undersøger, hvad der står med småt. Det var vigtigt for mig at fortælle den sande historie om Mary, fordi hun ofte i historien har måttet lide under sammenligningen med Elizabeth. Men kilderne er der, og de ventede bare på en lejlighed til at blive en historie”.

MARIA STUART, DRONNING AF SKOTLAND
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 4. til onsdag 10. april 2019
Hver dag klokken 19:15
[eftermiddagsforestillingerne i weekenderne er kun om vinteren]
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 124 minutter
Censur: 11+

Anmelderne var lidt delte:

Kim Skotte, Politiken: Denne nyfortolkning er faktisk interessant, men selv om Ronan og Robbie bærer filmen som fejende flot dramatisk robe, bliver det en filmisk programerklæring, der ikke helt formår at fjerne min skepsis og rive mine følelser med. 3 hjerter af 6

Staphanie Caruana, Berlingske: ...rummer ikke alene smukt filmarbejde og særdeles fremragende skuespil. Den gør også fortiden levende og storpolitikken mellem de to kongeriger konkret. Og så rummer den måske et af de mest skrøbeligt sympatiske portrætter af Elizabeth (en underspillet Margot Robbie som fuldblods karakterskuespillerinde). 5 stjerner af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Instruktøren fremmaner en feministisk solidaritetshistorie mellem to kvinder, der ellers var kendt for at have et særligt fjendskab, og det fungerer særligt godt som symbolsk magtkritik, ligesom det også bliver en hård skildring af magtfulde kvinders vilkår. 3 stjerner ud af 6

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Den fascinerende skotske dronning Maria Stuart fortjener en mere velfortalt film end denne, der har mere travlt med at postulere 2019-søstersolidaritet mellem Stuart og Dronning Elizabeth end at fortælle, hvad konflikten mellem dem egentlig handlede om og havde af konsekvenser. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MARIA STUART, DRONNING AF SKOTLAND

Originaltitel: Mary Queen of Scots
Instruktion: Josie Rourke
Medvirkende: Saoirse Ronan [Maria Stuart], Margot Robbie [Dronning Elizabeth I], Guy Pearce, David Tennant, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cruz Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester med flere
Produktion: Tim Bevan, Eric Fellner og Debra Hayward
Manuskript: Beau Willimon
Forlæg: John Guy
Fotografi: John Mathieson
Klip: Chris Dickens
Scenografi: James Merifield
Musik: Max Richter
Land: Storbritannien
Produktionsår: 2018
Selskab: Working Title Films, Focus Features og Perfect World Pictures
Biodistributør: United International Pictures.