NY FILM I SCALA GUDHJEM: HVAD KAN KUNST?

Professor Carl Seeband, som er svigerfar til filmens hovedperson Kurt Barnert, spilles af Sebastian Koch. Foto©UIP.

KURT BARNERT HAR levet hele barndommen i Østtyskland, hvor hans eneste store glæde var at male. Hans tante Elisabeth hjælper ham med at søge sine drømme. Da han ser hende blive likvideret af nazisterne sætter det Kurts kunstneriske drømme på pause.

Mødet med den unge studerende Ellie ændrer dog alt. Sammen flygter de to forelskede til Vesttyskland, lige inden Berlinmuren opføres. Kurt kan endelig nyde friheden, efter så mange års undertrykkelse, og udforske den kunstneriske side der altid har gemt sig inden i ham. Men hvad vil han egentlig opnå med sin kunst?

Filmen er instrueret af Florian Henckel von Donnersmarck, der tidligere har vundet en BAFTA Film Award for DE ANDRES LIV.

VÆRK UDEN SKABER
vises i Scala Gudhjem
mandag 27. maj, tirsdag 28. maj og onsdag 29. maj
Hver dag 19:15
KUN 3 DAGE
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 188 minutter
Censur: 15 år +.

Anmelderne var faktisk temmelig glade:

Bo Tao Michaëlis, fimmagasinet Ekko: Nogle gange er filmen lidt vel eksistentiel med sine ambitiøse diskussioner om kunst og kunstnere. Men på alle måder taler vi om en fascinerende og flamboyant film, der fortæller bevæget om det at være menneske i efterkrigstidens delte Tyskland.
5 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: Tre timers film er ikke for meget til det panorama-drama, som Donnersmarck og hans fotograf, Caleb Deschanel, udmaler med både bred og smal pensel. Tidsbillederne er præcise og levende, og som det unge par er Tom Schilling og Paula Beer oppe imod en formidabel skikkelse. 5 hjerter ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … er en stærk påmindelse om, hvor farligt det bliver, når politikere føler sig kaldet til at diktere, hvordan kunsten skal udforme eller udfolde sig. 4 stjerner ud af 6

Peter Nielsen, Information: Det er først og fremmest instruktøren, der bliver tilfredsstillet i sit eget verdensbillede, og ikke kunsten selv, der bliver tilgodeset i Florian Henckel von Donnersmarcks nye film. Instruktøren hævder ganske vist kunstens magiske kraft, men i virkeligheden reducerer han den i en filmisk hævn over en flertydig kunst.

Peter Christian Rude, netmediet Soundvenue: … en ægte storfilm og er beundringsværdig for sit ambitionsniveau, men har også sine egne tydelige begrænsninger. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
VÆRK UDEN SKABER
Original titel: Werk Ohne Autor
Alternativ titel: Never Look Away
Instruktion: Florian Henckel von Donnersmarck
Medvirkende: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci, Cai Cohrs, Ina Weisse, Evgeniy Sidikhin, Mark Zak, Ulrike C. Tscharre med flere
Produktion: Florian Henckel von Donnersmarck, Quirin Berg, Christiane Henckel von Donnersmarck, Jan Mojto og Max Wiedemann
Manuskript: Florian Henckel von Donnersmarck
Fotografi: Caleb Deschanel
Klip: Patricia Rommel
Scenografi: Silke Buhr
Musik: Max Richter
Land: Tyskland
Selskab: Pergamon Film, Wiedemann & Berg Filmproduktion
Biodistributør: United International Pictures.