KIG PÅ NORDEN [11]: FÆRGER, PATENTER, EL-MANGEL OG DE DYRESTE BYER MED MERE

Nedenstående historier er hentet fra nyhedsbrevet NEWS ØRESUND OG ØRESUNDSINSTITUTTET og Øresundsinstituttets Fakta: REAL ESTATE :

EL-MANGEL STOPPER FLERE VIRKSOMHEDER I SKÅNE

Det kan godt være, at der findes og bygges mange vindmøller i Sverige, men el-produktionen i Skåne halter rigtig meget tilbage. Foto:©NewsØesund/Johan Wessman.

BRØDPRODUCENTER PÅGENS planlagte udvidelse i Malmø er stoppet. Med omkring 800 ansatte er virksomheden en vigtig arbejdsgiver i byen, men stigningen fra en produktion på 85.000 tons til 120.000 tons brød om året bliver alligevel ikke til noget. El-leverandøren EON kan nemlig ikke garantere, at Pågen kan få den nødvendige strøm.

”Jeg havde aldrig forventet at modtage sådan en besked i et veludviklet i-land. Strømmangel er noget man hører om i udviklingslande”, siger Pågens adm. direktør Anders Carlsson Jerndal. EON peger på det statslige ’Svenska Kraftnät’ som problemet, og mener at det svenske stam-net ikke kan holde til Malmø-regionens fremtidige behov.

Pågen er ikke det eneste selskab, der har måttet ændre sine planer efter en trussel om el-mangel. Ventilationsfirmaet Lindab med hovedkontor på Bjärehalvön i nordvestlige Skåne, har i stedet investeret i Tyskland, Estland og Danmark de seneste år.

– Man tør ikke udvide produktionen i et land, der ikke kan garantere elforsyningen. Sverige bliver for risikabelt, siger Lindabs CEO Ola Ringdahl.

GRENÅ-FÆRGEN FLYTTES

Der kan stadig sejles fra svenske Varberg til danske Grenå lidt endnu. Foto©StenaLines.

I STARTEN AF 2020 får Halmstad en ny færgelinje til Grenå. Anledningen er at rederiet Stena Line tvinges til ud af havnen i Varberg, som skal bygge en ny bydel i havneområdet. I stedet åbnes en ny færgeterminal i Halmstad. Rederiet håber at beliggenheden tæt på Småland kan give mere fragt, så færgelinjen på sigt kan udvides fra en til to færger. I Norddjurs Kommune vil man anlægge en letbane, så færgepassagererne kan nå Aarhus inden for en time.

PATENT-REKORD I 2018

I 2018 STEG ANTALLET af danske patentansøgninger til Den Europæiske Patentmyndighed med 14,4 %. Det er den største stigning blandt EU-landene. Det betyder at danske patentansøgninger har nået rekordniveauer. Totalt blev der søgt om 2.390 patenter.

Sverige har også haft en positiv udvikling med en øgning 7,1 %, hvilket placerer Sverige på en fjerdeplads. Schweiz og Nederlandene søger flest patenter udregnet pr. indnbygger. De fleste patentansøgninger kommer fra USA og Tyskland.

SKÅNE-KVINDER TJENER MINDRE END MÆNDENE

I Skåne er der stadig et stort løngab mellem kvinder og mænd. Foto©WernerHeiber/Pixabay.

DE SKÅNSKE KVINDER i alle aldersgrupper er højere uddannede end mændene. Alligevel tjener de i gennemsnit kun 80% af mændenes indkomster i 2017. I Malmø tjente kvinderne 87% af mændenes indkomster, hvorimod Lomma og Åstorp ligger i bunden med godt 72% og 73%. Det viser rapporten ’Hur har det gått i Skåne?’ udgivet af Region Skåne.

AIRBNB-UDLEJER SMIDT UD

NABOERNE KLAGEDE over ’hotelvirksomhed’ i huset, da en lejer udlejede en lejlighed i det centrale Malmø via Airbnb. Det ledte til, at udlejeren først advarede lejeren og derefter opsagde kontrakten. Ifølge svensk lov kræver det nemlig en tilladelse fra udlejeren for at en lejer kan udleje en hel lejlighed.

DE GRIMMESTE NYBYGNINGER

MALMØS SVAR PÅ nybyggede BLOX i København er et rustent beboelseshus med kanaludsigt. Bygningerne er dog ikke ens ift. funktion eller udsende. Kvarteret Sofia i Malmø rummer 177 lejligheder, hvor BLOX bl.a. rummer Dansk Arkitektur Center og et innovationshub for holdbar urbanisering. Det bygningerne har til fælles er moderne arkitektur, som vækker stærke meninger for eller imod. Facaderne domineres af rustent stål og sorte kuber. Det er danske ’Vandkunsten’, der står bag uhyrlighederne.

Facebook-gruppen’Arkitektur-oprøret’ uddelte for nylig årets ’Kasper Kalkon-Pris´’ til Sofia-kvarteret som Sveriges grimmeste hus. Navnet er et ordspil på den prestigefyldte ’Kasper Salin Pris, som uddeles af brancheorganisationen Sveriges Arkitekter.

LIGE SÅ DYR SOM NEW YORK

VED AT UNDERSØGE omkostningerne ved flere fælles varer og tjenesteydelser i 133 storbyer udregner magasinet THE ECONOMIST hvert andet år, hvilken storby der er den dyreste at bo i. København er rangeret som den syvende på listen sammen med New York og lige før Los Angeles. Dyreste er Singapore, Hong Kong og Paris. Stockholm er rangeret som nummer 5.

ALLE JOURNALISTER FYRET

ALLE JOURNALISTER på den gældsplagede, svenske gratis-avis Metro opsiges. I stedet investerer avisen i at købe indhold fra eksterne parter. ”Journalister passer ikke ind i vores forretningsplan. Der er flere content-bureauer, der producerer materialer, der passer til os”, siger Metro CEO Christian Ager-Hanssen. Metro blev truet med konkurs i foråret og er i øjeblikket under omdannelse. Metros magasin udkommer en gang om ugen i én udgave på 75.000 eksemplarer, men avisens mål er at blive 100% digital på længere sigt.