TO NYE UDSTILLINGER PÅ GUDHJEM MUSEUM: OBSERVATIONS – MONOCHROME TOLKNINGER og THE EARTH IS STILL FLAT

DEN ENE UDSTILLING

I UDSTILLINGSHALLEN kan man opleve en god snes af Claus Sonnes monochrome fotos i stort format, lavet i gå-afstand fra Gudhjem, med enkelte afstikkere til det bornholmske nordland, Island og Færøerne.

Claus Sonne har trådet sine barnesko på Strandlyst nær Randkløve, og har siden 2014 været bosiddende i Gudhjem, hvor det visuelle fokus har været på egne tolkninger af de landskaber, der omgiver os.

Claus er uddannet som fagfotograf i midt-80’erne og har i senere tider også fungeret som censor i visuel kommunikation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Har tidligere udstillet på Randers Kunstmuseum, Galleri Naboløs og Svanekegaarden samt løst opgaver for SAS, Carlsberg Group, IBM og flere.

Hvad er Monochrom Fotografering? Det er fotografering, hvor hver position på et billede kan optage og vise en anden mængde lys, men ikke en anden farvetone . Det inkluderer alle former for sort-hvid- fotografering, der producerer billeder, der indeholder toner i neutralt gråt, lige fra sort til hvid . Andre nuancer udover grå, såsom sepia, cyan eller brun kan også bruges til monokrom fotografering. I den moderne verden bruges Monokrom Fotografering mest til kunstneriske formål og visse tekniske billeddannelses-applikationer, snarere end til visuelt nøjagtig gengivelse af scener.

DEN ANDEN UDSTILLING

KIM LINDGREN PROPEL fra 1972 er en spøj fætter. Han kalder sin udstilling THE EARTH IS STILL FLAT og melder ud med påstanden: ”Jeg er sikker på, at Arnold Schwarzenegger aldrig har hørt om min kunst”. Men det har du måske heller ikke, men modsat Arnold har du måske meget snart mulighed for ikke at alene at høre om, men også stifte bekendtskab med Propels kunst, når han åbner op for sin udstilling i morgen.

Kim Propel er bosiddende på Bornholm mellem Olsker og Klemensker. Her på øen udstillede han sidste år i Galleri Klejn i Allinge og er to gange kommet gennem nåleøjet på Bornholms Censurerede Forårsudstilling på Svanekegaarden – i 2018 og i 2019, hvor han modtog Bornholms Regionskommunes Studie- og Rejselegat.

Propel er uddannet på Århus Kunstskole 1997-1998 og på San Francisco Art Institute fra 1998-1999. Indskrevet i Statens Museum for Kunsts Kongelige Kunstarkiv i 2001. Har deltaget i diverse udstillinger/projekter som ’Overgaden Undergaden’, Kulturnatten i København. Desuden udstillet i USA, London og Berlin.

FAKTA
OBSERVATIONS – MONOCHROME TOLKNINGER
af Claus Sonne
THE EARTH IS STILLE FLAT
af Kim Propel
Begge udstillinger har fernisage lørdag 14. september 2019 kl. 14:00 -16:00, hvor du er inviteret med på en kigger og et glas med eller uden promiller. Der er ikke alene gratis adgang, men også mulighed for at få en snak med de to kunstnere. Begge udstillinger er salgsudstillinger. Ved eventuel køb skal der erlægges mindst 500 kroner i depositum [Kontant eller Mobile Pay ellers hæveautomat foran Dagli’Brugsen]
Udstillingerne vises til og med 20. oktober – altså efterårsferien med.

Sådan er åbningstiderne:
15- 23. september kl. 13:00 -17:00 alle dage
24. september – 13. oktober kl. 13:00 – 17:00 onsdage, fredage, lørdage og søndage
14. – 20. oktober 2019 kl. 13:00 – 17:00 alle dage.

KULTURUGE-ARRANGEMENT
Mød kunstnerne Claus Sonne og Kim Propel til en snak om deres værker:
MONOCHROME TOLKNINGER og THE EARTH IS STILL FLAT
søndag 15. september kl. 14:00 – 16:00.
Arrangementet er forbeholdt gæster med kulturuge-badge, som kan købes på museet.

 

DE PERMANENTE UDSTILLINGER:

NY AKTUEL lokalhistorisk udstilling: HANDEL OG HÅNDVÆRK I BRØDDEGADE FRA 1890-1990, der vises i Stationsbygningen. En spændende udstilling, der fortæller Brøddegades historie i tekst og billeder, beboere for beboer, hus for hus.

I ’pakkerummet’ en udstilling om GUDHJEM-BANEN, der fyldte 100 år for et par år siden. I ’venteværelset’ der står som fra den gang, kan der også ses en 9 minutter lang film, der via en drone viser den vej, som banens damplokomotiv tilbagelagde fra Østerlars til Gudhjem.

På første sal er der indrette et rum til OLUF HØST SKITSER samt hans store maleri af Gudhjem set fra Bokul. Derudover en udstilling, som fortæller om GUDHJEM I GAMLE DAGE, da fiskeriet fyldte det meste. Her kan også ses film fra aktiviteterne på Gudhjems travle fiskeri-havn.

SKULPTUR-PARK: På arealet foran Museet har der i flere år været opstillet otte større værker i granit – dog 1 styk i jern. Men nu er de syv skulpturer, som forrige år blev udlånt med forkøbsret af billedhugger Jun-Ichi Inoue’s enke blevet placeret ude i landskabet, og mon ikke man med lidt god vilje nu kan kalde de 15 værker for en skulpturpark?!

Skulpturen TSUKI er Jun-Inou Ichis bryllupsgave til Sheena. Foto©ClausSonne.

Museet blev for kort tid siden endnu engang tilgodeset med en skulptur af Jun-Ichi Inoue. TSUKI er noget mindre end de øvrige og er også et udlån af hans enke Sheena. Faktisk har Museet fået alle skulpturerne til låns, og i øjeblikket søges der midler til en erhvervelse. Hvis du kender nogen, der har 850.000 kr., som de gerne vil bruge til en fornuftigt donation, så ring til Ole Stigemo på 2396 5002. Han kan oplyse Museets konto-nummer. På forhånd tak!