PARIS NU [103]: DE UUNDVÆRLIGE TRÆER

’TRÆERNE ER BLANDT de ældst levende organismer på planeten – den først kendte fossile skov dateres tilbage til 385 millioner år – hvor planter fyldte op til 82,5% af den territoriale biomasse. Til sammenligning er mennesket kun 300.000 år gammelt og repræsenterer omkring 0,01% af den jordens organiske masse.’

Således introducerer FONDATION CARTIER POUR l’ART CONTEMPORAIN sin nye udstilling NOUS LES ARBRES [’Vi træer’].

De mange meget store malerier af ‘den moderne urskov’ er udført af den brasilianske kunstner Luiz Zerbini. Fotos©JørgenKoefoed.

Det er en meget omfangsrig udstilling, der fylder hele Jean Nouvels glashus af et museum på Boulevard Raspail i det 14. arrondissement. Stueetage og kælder er proppet med især kunst – malerier og tegninger – af træer. Ikke af vestlige kunstnere, men hovedsalig kunstnere fra Paraguay. Det er en meget broget og varieret udstilling af træer, der vokser vildt i urskoven og træer, der er i gang med at blive fældet. Et stærkt udtryk af den vildtvoksende natur, som den udfolder sig især i Mellem- og Sydamerika.

Midt i mellem alle træerne er placeret en storskærm, der grafisk viser, hvordan skovene med stor hastighed forsvinder i bæltet fra Sydamerika over Sydafrika til Indonesien og Malaysia. Enten for at give plads til landbrugsjord eller for at give plads til de mere og mere udbredte palmeolietræer, som åbenbart ikke optager overskuddet af CO2 i samme grad som regnskovene.

Forstil dig et område på størrelse med to fodboldbaner. Det område kan opsamle fire tons CO2 om året. Det er lige så meget, som hver dansker udleder på et år. Så det kræver mange millioner fodboldbaner med træer for at stabilisere temperaturstigningerne. Hvis det altså ER den store mængde CO2 i atmosfæren, der er klima-skurken.

Det er ikke alene et problem, at træerne forsvinder i uhyggelig hastig fart, men lige så meget at befolkningstilvæksten har lige så meget fart på – blot i den modsatte retning.

Davi Kopenawa, leder af truede Yanomani-stamme: Nedenstående tegninger af træer er lavet i Yanomani. De er tegnet i vores hjem, i vores skove. Hvide mennesker efterspørger disse tegninger for at kunne vise dem i deres egne lande. Men vi sender dem ikke langt væk uden grund. Vi gør det, så man kan reflekterer over det og sige til sig selv: ’Det er sandt. Det er sådan at Yanomani’s skove viser sin skønhed. Og vi, der bor langt væk, bærer værdien af disse billeder med os”.

Tegning af Kuai Si, Paraguay. Foto©JørgenKoefoed.

Tegning af Kuai Si, Paraguay. Foto©JørgenKoefoed.

Tegning af Efacio Álvarez. Født 1988 i Paraguay. Foto©JørgenKoefoed.

Tegning af Estaban Klassen. Født 1969 i Paraguay. Foto©JørenKoefoed.

Tegning af Clemente Juliuz. Født 1972 i Paraguay. Fot©JørgenKoefoed.

DA JORDEN OPSTOD

I en tidslinie i udstillingsprogrammet kan man læse, at Jorden opstod for 4,6 milliarder siden og for 475 millioner år siden bevægede de første planter sig fra havet op på jorden. I dag har en række videnskabsfolk over hele verden regnet sig frem til, at der findes 3 billioner træer på vores runde kugle. En billion er tusinde milliarder. Det lyder af meget i forhold til, at verdens befolkning lige nu ‘kun’ er på omkring 7,5 milliarder stigende til over 11 milliarder inden udgangen af det århundrede.

Glem alt om fly- og kød-skam, som især svenskerne prøver at redde planeten med. Det der skal til er meget enkelt: Markant færre fødsler og markant flere træer. Hvornår går FN og verden i gang … hvis det overhovedet er gennemførligt? Næppe, desværre!

INSPIRATIONEN FRA GUDHJEM

I marts i år arrangerede nogle børnehaver og skoler i og omkring Gudhjem en udstilling på Gudhjem Museum med træer som tema. Der var masser af inspirerende tegninger af træer. Nogen gange også ledsaget af kloge ord. Som fx disse fra Siffrine: ”Er det træerne der har skabt Jorden?” Til det kan man genspørge: ”Er Cartier-museet mon blevet inspireret af udstillingen på Gudhjem Museum til deres nye udstilling?”

Under alle omstændigheder en meget seværdig udstilling med kunst, som har en direkte appel til mennesket netop nu.

FAKTA
NOUS LES ARBRES
Fondation Cartier pour l’art contemporain
261, Boulevard Raspail
75014 Paris
12. juli – 10. november 2019
Åben hver dag undtagen mandag
kl. 11:00 – 20:00
tirsdage åben til kl. 22:00
Entré: 10,50 euro. Folk 65+ og unge under 25 år 7 euro.
Metro: Raspail eller Denfert-Richereau [linje 4 og 6]
RER: Denfert-Rochereau [linje B]
Busser: 38, 68, 88 og 91
Telefon: 0033 1 4218 5667 / 50

Til Museet hører også en have. Den er forsynet med en del skulpturer, en hel masse meget sjældne træer samt en lille café. Det hele creeret af kunstneren Lothar Baumgarten i 1994.

Museet har en meget velassorteret boghandel, der i forbindelse med træ-udstillingen var blevet forsynet med hav af litteratur og kunstbøger om netop træer. Fotos©JørgenKoefoed.