ATTER MASSER AF STJERNESTØV OVER DANMARK – OG BORNHOLM

I år er det syvende gang den nordiske Michelin hotel- og restaurantguide udkommer.

SPÆNDINGEN BLEV udløst i aftes, da GUIDE MICHELIN NORDIC COUNTRIES afslørede hvilke nordiske restauranter, der var blevet særligt kigget på af den prestigefyldte spiseguides rejsende mad-inspektører. Det skete i Trondheim i Norge, hvor flere hundrede indbudte gæster – journalister, bloggere, kokke, tjenere og alle de andre køkkenartister – overværede, da de eftertragtede stjerner blev drysset ud over skandinaviske madtempler. Ikke mindre end 26 spisesteder i Danmark – heraf 1 på Bornholm, 1 på Færøerne … i alt 35 stjerner, blev spredt over det ganske land.

Spændingen var især knyttet til den genåbnede Alchemist, som er blevet til en gigantrestaurant på 22.000 m2 på Refshaleøen, økonomisk støttet af Lars Seir Christensen. Ved åbningen for bookingen i sommeres solgte de 3.000 pladser på under tre minutter med en omsætning tæt på 8 millioner kroner. Man betaler, når man bestiller. Ventelisten skulle i følge rygtet være på over 25.000. I hvert fald er der i skivende stund først plads 11. juli 2020. Michelin kvitterede med 2 stjerner – hel uhørt at en nyåbnet restaurant overhovedet kan starte med få en stjerne … ovenikøbet to! Det er en sensation!

Der blev uddelt tre særpriser – to af dem blev nappet af danske restauratører: Rasmus Koefoed, Geranium [Chef Mentor Award] og Tina Kragh Vildgaard, Jordnær [Service Award].

Her er den danske liste – i parentes stjerneantal for 2019
– 3 STJERNER er maximum:

KØBENHAVN

Geranium 3* [3]

Alchemist 2* [ny]

Jordnær, Gentofte Hotel 2* [1]

Restaurant A/O/C 2* [2]

Kadeau 2* [2]

Noma 2* [2]

Alouette 1* [1]

Relæ 1* [1]

Formel B 1* [1]

Søllerød Kro, Holte 1* [1]

Kokkeriet 1* [1]

Kiin Kiin 1* [1]

Clou 1* [1]

Marchal, Hotel d’Angleterre 1* [1]

Kong Hans Kælder 1* [1]

108 1* [1]

SJÆLLAND:

Slotskøkkenet, Dragsholm Slot, Hørve 1* [1]

Hotel Frederiksminde, Præstø 1* [1]

JYLLAND:

Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby 2* [2]

Frederikshøj Kro, Aarhus 1* [1]

Gastromé, Aarhus 1* [1]

Domestic, Aarhus 1* [1]

Ti Trin Ned, Fredericia 1* [1]

Me/Mu, Vejle 1* [1]

BORNHOLM:

Kadeau 1* [1]

FÆRØERNE:

Koks, Leynavatn 2* [2]

Tre restauranter mistede deres stjerne: Era Ora, der har haft sin stjerne i 23 år og Studio Standard – begge København. Den tredje er Substans i Aarhus, der lukkede i april for at flytte til nye lokaler i byen. … og så ville Michelin ikke lade dem bibeholde den eftertragtede stjerne, før den var kommer rigtigt på plads. Men mon ikke den kommer tilbage i 2021?

MICHELIN PLATE AWARD

I 2017 SKABTE Michelin-guiden en ny kategori. THE MICHELIN PLATE, hvis definition er ‘god mad’. Her er prisen ligegyldig bare maden er god – dog ikke god nok til en Michelin-stjerne. Modsat kategorien BIB GOURMAND – her skal maden selvfølgelig være god, men det skal prisen også.

Sådan en PLATE modtog den bornholmske restaurant DET RØDE PAKHUS i Snellemark i Rønne ved aftenens uddelinger.

DET NYE FEMKLØVER

Michelin har tilføjet et nyt hædersbevis ud over stjernerne. DET FEMBLADEDE KLØVER gives for bæredygtighed til de restauranter, som har lavet særlige tiltag for at fremme bæredygtighed i deres køkkener. Det kan blandt andet være at begrænse madspild, dyrke og bruge lokale afgrøder og prioritere økologi.

Ikke mindre elleve danske restauranter fik et femkløver med hjem:
Alchemist – Rasmus Munk.
Alouette – Nick Curtin.
Amass – Matthew Orlando.
Frederiksminde – Jonas Mikkelsen.
Hærværk – Rune Lund Sørensen.
Molskroen – Steffen Villadsen.
Moment – Eigil Villadsen.
Noma – René Redzepi.
108 – Kristian Baumann.
Relæ – Christian Puglis.
Koks – Poul Andrias Ziska.