SVERIGE KRÆVER AT DANMARK ÅBNER SIN GRÆNSE MOD SKÅNE

KIG PÅ NORDEN 17: BLOGGEN HAR LÅNT denne artikel fra NEWS ØRESUND, hvor svenskerne nu ligefrem kræver, at der skal åbnes op for grænsen mellem Sverige og Danmark, hvis man også åbner grænsen mellem Tyskland og Danmark.

Svenskerne har som bekendt grebet Covid-19-epidemien helt afslappet an i forhold til de andre lande i Europa. Det har måske skånet deres økonomi, men det er på bekostning af menneskeliv. I Sverige har der indtil nu været 34 døde per 100.000 indbyggere, mod Danmarks 9 døde per 100.000 indbyggere. Man kunne få den mistanke om svenskerne at være så kyniske, at det passer dem godt – ud fra en økonomis vinkel –  at lade de gamle og kronisk syge kradse af. Det giver jo luft i de sociale budgetter. En uhyrlig tanke, som jo ikke kan være rigtig.

SIDSTE: To forskere afslørede i går i DR Deadline, at de i deres undersøgelser kunne konstatere, at det paradoksalt nok var gået næsten lige så dårligt med den svenske økonomi som med den danske. Selv om myndighederne ikke lukker ned, så gør befolkningen det, hvis de ikke er trygge ved myndighedernes anbefalinger. Temmelig opsigtsvækkende!

Danmark kan ikke bare åbne grænsen til Skåne. Hvis den åbnes, bliver det jo for alle svenskere – også dem fra det store smitteområde ved Stockholm. MEN, løsningen kunne jo være, at Sverige leverede Skåne tilbage til Danmark. Foto©NewsØresund.

NEWS ØRESUND: SVERIGES REGERING KRÆVER, at Danmark åbner grænsen mod Skåne samtidig med de åbner grænsen mod Tyskland, skriver Sydsvenskan.
–

“Jeg har påtalt tydeligt, at diskriminering af Sverige ikke er acceptabelt”, siger Sveriges minister for Norden, Anna Hallberg (S), til avisen og nævner, at hun har haft tæt kontakt med Danmarks minister for Norden, Mogens Jensen (S), under coronakrisen.

Anna Hallberg har påpeget over for Mogens Jensen, hvordan trafikken over Øresundsbroen er mindsket kraftigt siden Danmark lukkede grænserne og at det er skadeligt for det langsigtede samarbejde over Øresund. Desuden har hun, ifølge  dagbladet Sydsvenskan, påpeget vigtigheden af at skelne mellem Skåne og Stockholm i diskussionen om udbredelsen af coronavirus.
 Skåne har lavere smittespredning end Københavnsregionen. Jeg har påtalt for den danske regering, at vi skal se Øresundsregionen som en fælles region, snarare end sammenligne Stockholm og København.

TYSKLAND HAR ÅBNET OP

I fredags åbnede Tyskland sine grænser mod Østrig, Schweiz og Frankrig for forretnings- og familiebesøg, og regner med helt at åbne sine grænser i midten af juni. Samtidig har Tyskland tilbudt Danmark at på samme måde åbne grænsen, som siden midten af marts har været lukket i begge retninger. Hvis Danmark vælger at åbne grænsen mod Tyskland, er det et svensk krav, at Danmark også åbner grænsen mod Skåne.

Fra dansk side er man urolige over at dødstallene for covid-19-patienter er betydeligt højere i Sverige. Fra svensk side peger man på at covid-19 situationen i Skåne er lig den på Sjælland og at det derfor ikke bør være noget problem at åbne grænsen over Øresund – som jo allerede er åben for EU-medborgere i retning mod Sverige, og som gør at der stadig ses mange danske besøgende i Skåne. I Danmark noteres samtidig at covid-19-situationen i og omkring København er alvorligere end i resten af landet. Det indebærer at smitteniveauet ved den dansk-tyske grænse er lavere end ved Øresund. At turistbranchen i Jylland er urolig for at de mange sommerhuse ikke vil kunne blive udlejet til tyske turister spiller også ind på grænsedebatten.

ELLEMANN TRÆDER I KARAKTER

Ved en dansk partileder-debat torsdag aften, var det den dansk-tyske grænse som var i fokus. Ikke Øresund. I en artikel tidligere torsdag sammenfattede Danmark Radio situationen med: Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke for svenskere.

“Jeg mener bestemt ikke at man skal vente med at åbne grænsen til Tyskland, indtil man anser det forsvarligt at åbne grænsen til Sverige. Hvis det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne grænsen til Sverige, så kan svenskerne blive, hvor de er, og så kan tyskerne komme op”, sagde Jakob Ellemann-Jensen, partileder for Venstre.