NY FILM I SCALA GUDHJEM: DA TERROREN REJSTE NORDPÅ

Nikolaj Coster-Waldau spiller den udbrændte betjent Rico, som arbejder i Politiets Aktionstyrke. Foto©SFstudios.

 KRUDTTØNDEN   DET VAR KUN 38 DAGE efter at to sværtbevæbnede, maskerede arabere havde dræbt de fleste af medlemmerne i den franske satireavis Charlie Hebdo’s redaktion i Paris, at terroren rejste nordpå til Danmarks hovedstad.

Den 14. februar blev den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard skudt af en arabisk mand foran Kulturhuset Krudttønden. Han deltog i et møde med den svenske muhammed-tegner Lars Viks. Mordet fandt sted, mens de to danske politifolk, der var udstationeret som vagter, sad inden for i cafeen og drak kaffe – med ryggen til det store vindue ud mod gaden sammen med efterretningsfolk fra det svenske SÄPO.

Morderen slap væk, men dukkede op den efterfølgende nat ved Synagogen i ‘Krystalnat-gaden’, hvor han satte en pistol for panden af den 37-årige jødiske vagtmand Dan Uzan. Synagogen var også bevogtet at to politifolk, som på trods af at hele Storkøbenhavn stod på rødglødende pæle, lod en tildækket person komme hel tæt på. Efterfølgende kunne politifolkene ikke betjene deres maskinpistoler, så terroristen slap atter væk. Tidligt om morgenen blev han indkredset og dræbt af AKS – Politiets Aktionsstyrke.

Det bliver interessant at se, hvor realistisk det blodige drama vil udspille sig mellem den prøveløsladte muslim, den danske filminstruktør, den jødiske vagtmand og den fiktive AKS-betjent Rico. De lever deres forskellige liv uden at vide, at de lige pludselig kommer til at krydse hinandens spor i en fatal og skelsættende nat.

KRUDTTØNDEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 4. juni til og med onsdag 10. juni
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 106 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var ikke lige begejstrede:

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Ole Christian Madsen viser med KRUDTTØNDEN, at han er en af vores fornemmeste og mest ferme filmfortællere. 5 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: … en velsmurt, spændende og på godt og ondt både vedkommende og problematisk film. 4 hjerter ud af 6.

Søren Staal Balslev, Berlingeren: Det har antageligvis været en central tanke ved filmen at holde sig over smudsige moral-eskapader, men det fungerer ikke optimalt, når ønsket samtidig er kollektiv refleksion.
3
stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Skuespillernes præstationer fejler ikke noget, men det forekommer, at der ikke er blevet taget kunstnerisk stilling til, hvad det er for en historie, der skal fortælles.
3 stjerner ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Både som overordnet fortælling om et væsentligt stykke danmarkshistorie og som rent filmhåndværk fungerer KRUDTTØNDEN glimrende, om end der er enkelte skønhedspletter.
4 stjerner ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: ... filmen er et sobert stykke samtidshistorie, der især udgør et flot filmisk mindeskrift over Omar El-Husseins to ofre, Finn Nørgaard og Dan Uzan. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KRUDTTØNDEN
Alternativ titel: The Day We Died
Instruktion: Ole Christian Madsen
Medvirkende: Nikolaj Coster-Waldau, Jakob Oftebro, Sonja Richter, Lars Brygmann, Sidsel Siem Koch, Afshin Firouzi med flere
Produktion: Malene Blenkov
Manuskript: Ole Christian Madsen og Lars Kristian Andersen
Fotografi: John Christian Rosenlund
Scenografi: Søren Schwartzberg
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Creative Alliance
Biodistributør: SF Studios.