NY FILM I SCALA GUDHJEM: DEN MEST FILMATISEREDE ROMAN

De fire meget selvstændige March-søstre, som vil leve deres liv på egne præmisser og ikke på mændenes spilles af fra venstre Eliza Scanlen [Beth], Saoirse Ronan [Jo], Emma Watson [Meg] og Florence Pugh [Amy]. Foto©Sony.

 LITLLE WOMEN:  ‘En af de mest intelligente, rørende klassiker-filmatiseringer i årevis.’ skrev Helen O’Hara om ’Little Women’ i filmmagasinet Ekko og gav den 5 stjerner ud af 6 mulige. Og de øvrige anmeldere var mindst lige så positive. Både Berlingeren og Jyllands-Posten røg helt i top med 6 stjerner.

Det startede med en stumfilm i 1918. Den baserede sig på romanen af samme navn fra 1868 [på dansk Pigebørn] af Louisa May Alcott [1832-1888], der handler om fire søstre, der er fast besluttet på, at leve på deres egen måde …  lige efter den amerikanske borgerkrig [1861-1865].

Senere kom der lyd på, da det første re-make blev lavet i 1933 med blandt andet Katharine Hepburn. Derefter gik det slag i slag. I 1949, i 1994, i 2018 og den seneste fra 2019, som nu kan opleves Scala Gudhjem.

Derudover er der blevet produceret ikke mindre en tolv forskellige udgaver til tv. Så den gode fru Alcott har virkelig formået at skrive en historie, som åbenbart taler til mennesker til alle tider.

Under alle omstændigheder var det måske verdens første pigebog, der demonstrerede en tidlig form for feminisme. Selv om de fire søstre var vidt forskellige, besad de alle et kunstnerisk islæt og et ønske om at leve frit i en mandsdomineret verden.

LITTLE WOMEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 18 juni til og med onsdag 24. juni.
Dog ingen forestilling Sankt Hans aften 23. juni
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 135 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne er mere end begejstrede:

Stephanie Caruana, Berlingske: Det er simpelthen umuligt for mig at vrænge det mindste ad eller være uberørt af »Little Women«. Greta Gerwig har skabt en omtrent lydefri fortolkning af den elskede klassiker fra 1868.
6 stjerner ud af 6.

Karen Dyssel, Kristeligt Dagblad: Filmen er et bedårende udstyrsstykke. Ødsel med musik og mennesker. Det amlede hele, kameraføringen, musikken, farverne, kostumerne, de vidunderlige skuespillere, flyder sammen, og bliver til et værk, et hele, så stilsikkert, så forbilledlig.
5 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: … romanen fra 1868 stadig rummer en trist aktualitet om det forhindringsløb, som kvindelivet ofte kan synes at være. I hvert fald hvis det vil en anden vej, end traditionerne foreskriver.
4 hjerter ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … er en af den slags historier, der trodser tid og generationer, og med Gerwigs udgave har den fået relevans på ny. 6 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Det er en fremragende filmatisering. Varm, vred, romantisk, solidarisk og aldrig tilfreds med stilfærdig accept eller resignation. Det er Little Women for det 21. århundrede.

Helen O’Hara, filmmagasinet Ekko: Det er ingen ringe kunst, når Greta Gerwig selv efter så mange filmatiseringer finder ind til en ny tekstur og nuance i en historie, der er blevet læst og genlæst og givet i stafet fra én generation til den næste. 5 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Greta Gerwigs ‘Little Women’ er både sjov, sørgerlig og seriøs. Den er mindre sentimental end Gillian Armstrongs ellers fine version fra 1994, men holder med fast greb fat i materialets stadig aktuelle diskussion af kvinders frigørelse.
5 stjerner ud af 6.

Filmfakta
LITTE WOMEN
Instruktør: Greta Gerwig
Medvirkende: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Meryl Streep med flere
Produktion: Denise Di Novi og Robin Swicord
Manuskript: Greta Gerwig
Forlæg: Louisa May Alcott
Fotografi: Yorick Le Saux
Klip: Nick Houy
Scenografi: Jess Gonchor
Musik: Alexandre Desplat
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Columbia Pictures, Regency Enterprises og Sony Pictures Entertainment
Biodistributør: Sony.