NY FILM I SCALA GUDHJEM: VOKSEN-MOBNING AD LIBITUM

Sidse Babett Knudsen slog igennem som filmskuespiller i Jonas Elmers improvisationskomedie ‘Let’s Get Lost’ fra 1997 og blev verdensstjerne i Danmark med Susanne Biers giganthit ‘Den Eneste Ene’. Herefter en lang række filmroller i ind- og udland. Sidst kunne hun ses som mafia-mom i ’Kød & Blod’, som blev vist i Scala i sidste uge. Nu kommer hun selv under beskydning i Jesper W. Nielsens UNDTAGELSEN. Foto©SFstudios.

 UNDTAGELSEN:  ”Skildringen af voksenmobning er både vanvittigt ubehageligt og sindssygt nervepirrende.Samspillet mellem de fire skuespillerinder ­– Danica Curcic, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Maria Christensen – er en fryd”.

Sådan skriver månedmagasinet LIV om Jesper W. Nielsens nye ’gyser-film’. Jesper W. har lavet en lang række film, men især kendt for den Robert-vindende OKAY fra 2002.

Det er den 42-årige manuskriptforfatter Christian Torpe fra Fyn, der ud fra Christian Jungersens storsælgende bestseller af samme navn, har leveret manuskriptet til dette giftige drama, der ikke udspiller sig i en fjern banan-republik, men såmænd på kontoret hos Dansk Center For Folkedrab. Her leveres daglig psykisk terror, som en dag ender i dødstrusler. Først er en serbisk krigsforbryder under mistanke, men inden længe bevæger mistanken sig over på en af medarbejderne.

Så kan et arbejdsmiljø vist ikke blive mere giftdryppende.

Anmelderne var rimelig glade:

Kristian Lindberg, Berlingske: Jesper W. Nielsen og de fintmærkende skuespillere får et mere end hæderligt resultat ud af Christian Torpes manuskript, hvor de giftdryppende replikker svider ofrene, som blev de pisket med brændenælder.
4 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: Skuespillet og personinstruktionen er altså ikke problemet. Problemet er fraværet af fravalg i forhold til romanforlæggets mange spor. 3 hjerter ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: UNDTAGELSENs grundlæggende fremstilling af den menneskelige psyke og dens ondskabspotentiale er ikke helt overbevisende, men iscenesættelsen af de divergerende virkelighedsopfattelser er smuk. Det er filmen i det hele taget.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: … er et velspillet og nervepirrende mobbedrama med sans for detaljer og spændende diskussioner om ondskab.
4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
UNDTAGELSEN
Instruktion: Jesper W. Nielsen
Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic, Amanda Collin, Lene Maria Christensen, Magnus Krepper, Sergej Trifunovic, Simon Sears med flere
Produktion: Marcella Linstad Dichmann, Signe Emilie Bjørke og Miriam Nørgaard
Manuskript: Christian Torpe
Forlæg: Christian Jungersen
Fotografi: Erik Zappon
Klip: Frederik Strunk
Scenografi: Sabine Hviid
Musik: Henrik Lindstrand
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Censur: Tilladt for mennesker over 15 år.
Selskab: Fridthjof Film
Biodistributør: SF Studios.