RAPPORT 2 FRA BLOGGENS REJSENDE STRINGER – JEG FANDT INGEN HJEMLØSE I BULGARIEN

SOM REDAKTØR AF facebook-avisen NETAVISEN FOR HJEMLØSE har et af mine mål været at rejse ud i verden og prøve at leve det hårde liv sammen med andre landes hjemløse.

Da jeg så i dette efterår nåede til Bulgarien, blev jeg en kende overrasket: Her findes ingen hjemløse! Jeg ledte i parker, på banegården og i udhuse, men nej. Dette land med samme indbyggerantal som Danmark har åbenbart løst gåden modsat England, Grækenland, Italien og de fleste andre lande med forhutlede hjemløse liggende i gadebilledet.

OVERRASKELSER

Vor omrejsende rapporter kendte kun ét navn, da han tog en måned til billige Bulgarien – Stoichkov. Foto©PrebenNyborgMadsen.

I det hele taget var mit første visit i Bulgarien fyldt med overraskelser. Før jeg drog afsted kendte jeg ikke en dyt til landet og havde kun ét bulgarsk navn på læberne – fodboldkongen Stoichkov. Nu er jeg bekendt med 100vis af andre navne. Og hvor er dette folk dog jordbundne og sympatiske.

Og så er det et yderst billigt rejseland. Sammen med Ukraine er Bulgarien Europas billigste land at leve i. Det tæller jo også. Her koster en pakke cigaretter 20 kroner modsat 63 i Danmark. Og en McDonald-burger 16 kroner modsat 56 kroner i Danmark. Altså de fleste priser er kun en trediedel af, hvad der skal betales i Danmark.

Og Bulgarien er alligevel et lidt overset land. Nok tager ungdommen til ’Sunny Beach’ på party-ferie, men Bulgarien har meget andet at byde på. Historisk og naturmæssigt.

Fra Sofia til Plovdiv – det rullede på skinner. En tavs tur på godt tre timer til 38 kroner. Foto©PrebenNyborgMadsen.

Da toget i oktober stoppede i September blev Deres udsendte forvirret. Sikke et bynavn! Foto©PrebenNyborgMadsen.

Bulgarerne flygter væk fra moderlandet i millionvis. Lønnen er ikke til at leve for i det fattige Balkan-land. Her en statue af en udrejse-bulgarer. Foto©JørgenKoefoed.

Maden i Bulgarien er solid og sund bondekost. Her prøvespiser Deres udsendte en kartoffel-/linsesuppe med pølse til. Drys med hvidløg og chile gjorde det til en oplevelse. Foto©PrebenNyborgMadsen.

NÆSTE PROJEKT

På min rejse blev jeg faktisk fristet til at tage springet og slå mig ned her og nyde pensionist-tilværelsen. Det er jo et EU-land, og en dansk folkepension vil række langt her, hvor månedslønnen hos de fleste bulgarere ligger på 2.500-4.000 kroner.

Det går jeg så og tænker over lidt endnu. Næste projekt er nemlig allerede i støbeskeen: Jeg drager på tre måneder lang juleferie på Tenerife – følg med i min næste rapport dernede fra om de spanske hjemløses trængsler på De Kanariske Øer.

Rapport 1
SLUT-PRUT MED JAMMER VED JAMMERBUGTEN
5. oktober 2020