NY FILM I SCALA GUDHJEM: DEN FARLIGE, GOLDE LYDIGHED

Unge Levi Eisenblätter er powerfuld som filmens hovedperson Siggi Jepsen, der kæmper med en autoritær, tyrannisk far i Anden Verdenskrigs tidlige år. Foto©CameraFilm

 TYSKTIME:  Kristeligt Dagblad anmelder ikke alle de film, der kommer op i de danske biografer. Langt fra. Kun særlig udvalgte med en vis kvalitet. Sådan en film er TYSKTIME, som avisens anmelder, forfatteren Henrik Wivel udstyrer med fem ud af seks mulige stjerner og ordene: ”Et mesterstykke, visuelt, tematisk og eksistentielt.”

Filmen er bygget over den tyske forfatter Siegfried Lenz’ [1926-2014] klassiker fra 1968 ‘Tysktime’. En klods af en roman – 438 sider – som ikke umiddelbart er film-egnet, men som kongenialt er filmatiseret af Christian Schwochow – i forjættende smukke billeder, med danske Sonja Richter på rollelisten og delvist optaget ved det danske vadehav.

Den starter lige efter Anden Verdenskrig, hvor den unge Siggi Jepsen er sendt til en anstalt for adfærdsvanskelige unge. I tysktimen skal han skrive om ‘Pligtens glæder’, men han kan ikke komme i gang med opgaven. Så i stedet begynder han at skrive om sin opvækst i den nordtyske landsby Rugbüll ved den dansk-tyske grænse, hvor hans far er politibetjent og nidkært overvåger, at den lokale kunstner Nansen – læs: Emil Nolde ­– overholder nazisternes maleforbud.

Selv om den emsige politibetjent var malerens legekammerat, og maleren oven i købet på et tidligere tidspunkt har reddet hans liv, går den pligtopfyldende landbetjent omhyggeligt til værks og bliver nazisternes håndlanger. Nansen bliver symbolet på frihed, mens landbetjenten er symbolet på den grænseløse og golde lydighed, som nazi-partiet fordrede og fik af den tyske befolkning.

Ud over det forbløffende familiedrama byder filmen også på en både storslået og humoristisk beskrivelse af marsken og dens befolkning midt i krigens vanvid.

TYSKTIME
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 22. til og med onsdag 28. oktober
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 125 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne synes filmen er interessant:

Kim Skotte, Politiken: … viser igen, at kombinationen af godt tysk filmhåndværk og et opgør med en betændt fortid er en stærk kombination.
4 hjerter ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … er en på mange måder en interessant film om undertrykkelse, ytringsfrihed og kunstens vilkår, men Schwochow snubler i sit forsøg på at balancere historisk realisme med den ekspressionisme, som knytter sig til Nolde-figuren. 3 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Det lyder måske som en simpel historie, men det er det ikke. Tværtimod er det ’Tysktime’s store kvalitet, at den ånder med et væld af nuancer, kærlighedsparadokser, utilpassede følelser og kejtede udtryk for dem. Ingen klicheer.

Film Fakta
TYSKTIME
Originaltitel: Deutschstunde
Instruktion: Christian Schwochow
Medvirkende: Ulrich Noethen, Sonja Richter, Tobias Moretti, Levi Eisenblätter, Tom Gronau, Johanna Wokalek med flere
Produktion: Ulf Israel
Manuskript: Heide Schwochow
Forlæg: Siegfried Lenz
Fotografi: Frank Lamm
Klip: Jens Klüber
Scenografi: Tim Pannen
Musik: Lorenz Dangel
Land: Tyskland
Produktionsår: 2019
Selskab: Senator Film Produktion, Network Movie Film-und Fernsehproduktion
Biodistributør: Camera Film.