KLAUS RIFBJERG FYLDER 90 ÅR I DAG – SELV OM HAN ER DØD

Langt oppe i årene swingede Store Klaus stadig. Her under Folkemødet i 2012, hvor han reciterede egne digte akkompagneret af sønnens jazz-orkester på Gæstgivergårdens scene i Allinge. Foto©JørgenKoefoed.

TIL DEM DER IKKE LÆSER BØGER: Klaus Rifbjerg var en dansk forfatter. Han voksede op i 1930’erne på Amager – blandt københavnere kaldet ’Lorteøen’. Han debuterede i 1956 med digtsamlingen UNDER VEJR MED MIG SELV. Store Klaus var især eminent til at fortælle om sit eget barndoms- og ungdomsliv. Så det gjorde han ofte og gerne – ikke mindst i hans berømte AMAGERDIGTE fra 1965, som han dedikerede til sin mor. 38 digte fordelt på 88 sider. Et af dem hedder: ’Kongelundsvalsen’ med blandt andet dette vers:

Den skulle handle om en bestemt dag
hvor vi cyklede ud af den gamle
Kongelundsvej
Og jeg anstrengte mig så meget
at jeg slugte en flue.

AMAGERDIGTE var hans udgivelse nummer 16. Senere fulgte en kaskade af bøger. I Din Bloggers optegnelser nåede Klaus tallet 162. De to sidste bøger blev udgivet efter hans død 4. april 2015. Men der er faktisk tale om langt flere, da han udgav en række mindre publikationer fx en lille julebog til medlemmer af Gyldendals Bogklub og også forsynede andre forlag end Gyldendal. Således var Rifbjerg en person, er var svær at holde styr på – på alle parameter!

PROVOKATOR OM HALS

Han var en provo af rang. Han hidsede mange folk op med sine udgydelser. Det var både under Studenterrevyen GRIS PÅ GAFLEN fra 1962 , som han skrev sammen med Leif Panduro og Jesper Jensen. Her var der mindst et par mennesker, der hver aften forlod salen under forestillingen med højlydte protester. Det var noget med nedgørelse af frihedskæmperne under Anden Verdenskrig. Men også mange år efter, fx da han i et interview med DRs Adam Holm kunne fortælle den undrende seer-skare, at der kun fandtes 2.000 intelligente mennesker i Danmark. Adam Holm tabte underkæben og glemte modspørgsmålet: ”Tæller du blandt dem, Klaus?”

I 1974 udgav Harry Kluk [læs: Jacob Ludvigsen i samarbejde med Ekstra Bladets legendariske chefredaktør Victor Andreasen] ’skamfletromanen’ PAS PÅ KASKETTEN, KAJ, hvor de gav råt for usødet med dræbende sarkasme til digteren Kaj Rufbom [læs Klaus Rifbjerg]. Som det fremgår af bagside-texten:

”Det kan være svært at holde på kasketten, når det blæser. [Rif gik altid med scooter-kasket. red.]. Her er et skud skriftligt saltsyre. Den nådesløse skildring af en mand, der er Kunstfondens kælebarn, men alligevel ikke er lykkelig – før til allersidst”.

Ifølge en mail fra Ludvigsen 8. januar 2010 til Din Blogger blev Rifbjerg rasende, og overvejede sammen med Gyldendal, ”at anlægge sag mod giftighederne, men afstod. Henrik Stangerup mente, at værket var fuld på højde med hans fætter Klaus’ skriverier.”

OGSÅ LORT TIL VENNERNE

Men som sagt var Rifbjerg en person, der også kunne lide at hælde en spand lort ud over folk – ikke mindst over hans venner og bekendte. Litteratur-anmelderen og forfatteren Niels Barfoed, der var Rifbjergs ’body’ måtte også finde sig i nogle af vennens vildt provokerende handlinger. Som han beskriver i sin erindringsbog INGEN VEJ UDENOM fra 2020:

”Dæmonien var en følgesvend, når det drejede sig om Klaus og venskab. Men det var ikke noget, der blev taget op eller stod til diskussion … Vi var midt i trediverne, mere eller mindre, og hele banden var der […] Gad vist hvad vi fejrede? […] ud på aftenen ringede telefonen. Et par venner i Aalborg ville sige tillykke […] men sekunder efter havde jeg ikke en chance for at sætte supplerende ord ind, for Rifbjerg havde sneget sig ind på mig bagfra med hævet grensaks ­– og klippede ledningen over. Paff!! Stilhed.”

Den anden episode foregår i begyndelsen af 1980’erne, hvor Niels Barfoed var kronikredaktør på Politiken: ”Det var langt over midnat, da Klaus og jeg stod på Rådhuspladsen og skulle hver til sit. Det var sjapvinter og tø, og en lastvogn med sne kørte forbi – da Klaus rev min mappe ud af hånden på mig og slyngede den op på det forbikørende snelæs […] gudskelov for, at mappen lige så stille gled ned på den våde asfalt … Den indeholdt et dusin indsendte originalmanuskripter med kronikforslag, og det ville have været en regulær skandale, hvis … nå, så vidt kom det altså ikke”.

Selv om den gode forfatter åbenbart havde nogle kedelige, selvdestruktive sider, blev han alligevel hyldet og laurbærkranset både her og der og allevegne for sit kolossale forfatterskab.

Selv hyldede Din Blogger Rif ved at lade ham indlede hvert kapitel i sin trekvart-dokumentariske roman MANDEN DER BLEV SKUDT GENNEM ØJET fra 2012 – enten med et ord eller tre eller en hel sætning fra hans mange udgivelser.

FANKLUBBEN RIF

I Din Bloggers pure ungdom startede jeg sammen med danseren og kunstneren Bjarne von Holtermann Holterstein Solberg og den senere filmdirektør for Spectrum Film Flemming Arnholm en Rifbjerg fanklub. Da vi var meget interesseret i, hvad ham Rif gik og gjorde og ytrede sig i sin fritid, søgte Flemmings kæreste – kaldet Gnyf [opkaldt efter lyden som en kvinde afgav i en af Rifs bøger, da hun blev bebollet i entreen] – jobbet som ung pige i huset hos familien Rifbjerg, da de et år ville holde ferie i sommerhuset i Rørvig. Hun fik jobbet, men i sidste øjeblik tog familien alligevel til deres hus i Spanien. Gnyf blev dog ikke arbejdsløs denne sommer, da litteraten Torben Brostrøm overtog hende. Men således blev fan-klubben snydt for vigtig insider-viden om deres helt.

Klaus Rifbjerg kunne have fejret sin 90 års fødselsdag i dag. Men han døde undervejs som 84-årig. Året før hans højt elskede hustru Inge – Ping kaldet – også sagde farvel og tak! Hun var lige som sin mand født i 1931 og de nåede næsten at kunne fejre Diamantbryllup. Smukkere kan det vist ikke blive.

Tak for ordene, Rif … og tillykke med de mange år!

Læs  i overmorgen [17/12] Lars Handestens klumme fra Kristeligt Dagblad:
KLAUS RIFBJERG OVERLEVEDE DE FØRSTE SEKS ÅR

Læs gamle blogs om Klaus Rifbjerg:

PARIS NU [41] – INTELLINGTE KOMMENTARER FRA ET CAFÉBORD I PARIS: RIF ER STADIG UVARTIG!
21. oktober 2014

DET STORE TRÆ I SKOVEN ER FALDET
5. april 2015
RIFBJERGS VÅDE WIENERBRØD
j
1o. januar 2007

RIFBJERG DOBBELT PÅ HOVEDET
31. august 2007

RIFBJERG FULD AF NUMRE
2.november 2010

BODIL UDSEN GAD IKKE RIFBJERG
26. juli 2010