SCALA GUDHJEM: HVIS DU IKKE FIK SET DEN DANSKE OSCAR-VINDER

Mads Mikkelsen ydede en fantastisk præstation, som en af de fire gymnasielærere, som peppede livet og undervisningen op med alkohol. Foto©ZentropaIntertainments.

 DRUK:  Filmanmelderen Claus Christensen fra filmmagasinet Ekko siger det knivskarpt: ”Mads Mikkelsen leverer karrierens mest bevægende præstation … og 22 år efter den internationalt højt prisede FESTEN har Thomas Vinterberg skabt en ny klassiker” med den kontante titel DRUK. Det blev en ny fest for Vinterberg. Filmen fik ikke alene en Oscar for Bedste Internationale film men også en nominering for Bedste Instruktion.

Nogen drikker med måde, mens andre lader promillen løbe grassat. Det kan filmens fire gymnasielærere – der spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe – tale med om. De starter et eksperiment foranlediget af en norsk forsker, der mener at mennesket er født med en halv promille for lidt.

Mange talentfulde kunstnere og store tænkere har brugt alkohol for at booste deres creative evner. Den franske filosof Jean Paul Sartre, hollandske Vincent van Gogh og den amerikanske forfatter Ernst Hemingway er gode eksempler. Sidstnævnte havde dog opsat visse begrænsninger for sig selv: Ingen alkohol efter arbejdstid og i weekenden.

Gymnasielærerne går ihærdigt i gang med det spektakulære forsøg. Resultatet er vildt. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen – og af sporet for andre.

Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. DRUK er et morsomt, rørende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

DRUK
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 3. til og med onsdag 9. juni
Hver aften: 19:15
Biografcafeen åbner: 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 115 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var delte:

Kristian Lindberg, Berlingske: Det kan ikke udelukkes, at DRUK i fremtiden vil blive set som en hyldest til den danske nationalsjæl med frisind, storsind, frihed og dybe kig i den blotlagte eksistens.
6 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … en moden, smuk og smertefuld film om livets berusende besværlighed. 5 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: … en vægelsindet fortælling om midtvejskrisens lette løsninger, der ikke rigtigt fører nogen større eksistentielle erfaringer med sig. 3 hjerter ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Der er bestemt fine momenter undervejs – som der altid er i Vinterbergs film – men som slingrende helhed hører DRUK til i den ende af værket, der er glemt, så snart festen er forbi.
3 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, B.T.: … kan halvvejs godt føles lidt for lang og forudsigelig, ligesom Thomas Bo Larsens karakter – uden at spoile handlingen – pludselig går en lidt underlig vej, men det overskygges af filmens samlede fine balance mellem alvor og lethed. 5 stjerner ud af 6.

Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko: Festen var i en vis forstand et lucky punch fra et vidunderbarn, mens Druk er skabt af en livserfaren kunstner, der har fuldstændigt styr på sine virkemidler og genvundet ungdommens vitalitet. 6 stjerner ud af 6.

Rasmus Friis, Netmediet Soundvenue: De fleste danskere kan ikke undgå at føle deres virkelighed afbildet på skærmen, og det gør DRUK til en enormt vedkommende film. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DRUK
International titel: Another Round
Instruktion:
Thomas Vinterberg
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Susse Wold med flere
Produktion: Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen
Manuskript: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm
Fotografi: Sturla Brandth Grøvlen
Klip: Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud
Scenografi: Sabine Hviid
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Zentropa Entertainments
Biodistributør: Nordisk Film.