SOM DET KAN SIGES [166] OM SLAVER, OM HAVET … OG OM RETSSIKKERHED

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Den tidligere tyske forbundspræsident Joachim Gauck i Die Zeit oversat og gengivet i Kristeligt Dagblad om racisme: Slaveholderne var ikke altid hvide, men også kinesere, balinesere, aztekere, mayaer og afrikanere. Og den arabiske slavehandel har en meget længere historie end den transatlantiske. Omvendt var slaverne ikke kun sorte, men også også hvide. Eksempelvis indbyggere fra de besejrede nabofolk i det antikke Grækenland og Rom eller senere, mellem det 16. og 18. århundrede, de hvide, som i stort tal blev gjort til slaver under Det Osmanniske Rige […] Vores børn burde lære historien i alle dens faceter og ikke, at den alene bestod i, hvordan hvide over hele verden stod på halsen af sorte.

Den svenske marinemaler Oscar Hullgren, der opholdt sig på Christiansø i lange perioder mellem 1898 og 1938, mødte Chr. X på øen ifølge Hansaage Bøggild i Gudhjem Museums nyudgivne ’Kunstskjoldene på Christiansø’. På kongens spørgsmål om det ikke var ensformigt altid at male det samme hav, svarede kunstmaleren: Ers Majestät, havet er alltid nytt.

Lektor Marianne Stridsen i interview med Kristeligt Dagblads Philip Christoffersen om MeToo-sagen mod sognepræsten Flemming Pless fra Christians Kirke i København: … det er en fuldstændig undergravning af retssikkerheden at blive udstillet på den måde, som Flemming Pless gør det. Det er opsigtsvækkende, at en brutal voldtægtsmand bliver nævnt anonymt i en notits, mens en mand, hvis sag endnu ikke er blevet behandlet, skal nævnes med navn og hænges ud.