NY FILM I SCALA GUDHJEM: DET MAGTESLØSE FN OG MASSAKREN

Jasna Djuricic som Aida er bydende i rollen fra første sekund. Man mærker den spirende panik bag hendes enorme viljestyrke, skrev filmmagasinet Ekko. Foto©AngelFilm.

 QOU VADIS, AIDA?  Filmens titlen ’Quo Vadis, Aida?’ er latin og  hentyder til Det Nye Testamente, Johannesevangeliet kapitel 13’s legende om apostlen Peter, der på flugt fra Rom i et syn ser Jesus og spørger ham: ”Quo vadis, Domine?” [Hvor går du hen, Herre?].

Filmen er en grusom, rystende, spændende og fortvivlende film om, hvor magtesløs FN fremstod under massakren i den lille bosniske by Srebrenica. Det var simpelthen et folkedrab, der fandt sted i juli 1995 under den jugoslaviske borgerkrig, hvor anslået 8.000 bosniske muslimske drenge og mænd blev myrdet af den bosnisk-serbiske hær anført af hærchef Ratko Mladic. Formålet var etnisk udrensning. Massakren betragtes som værende det største drab på en befolkningsgruppe i Europa siden 2. verdenskrig.

Kevin Maher skriver i The Times, at “’instruktøren Jasmila Zbanic er ildsjælen bag denne rasende engageret filmskabelse, der også får tilføjet en ubehagelig slutning om den byrde, de overlevende stadig bærer.”  The Hollywood Reporter tilføjer: ”… en frygtelig, rystende historie, som er umulig at glemme”. Freja Dam fra det danske netmedier Soundvenue gav som alle hendes kolleger filmen fem ud af seks mulige stjerner med ordene: “Håbet og den thrilleragtige spænding gør filmen udholdelig. Indtil den usentimentalt knuser dit hjerte og tro på menneskeheden.”

Filmen hovedperson Aida [Jasna Djuricic] arbejder som oversætter for FN i Srebrenica. Da den serbiske hær overtager byen, er Aida og hendes familie blandt de tusinder af borgere, som søger ly i FN-lejren. Som en insider til forhandlingerne mellem FN og den serbiske hærchef, får Aida adgang til afgørende information, som hun er nødt til at reagere på. Hvad er horisonten for hendes familie og folk—redning eller død?

Filmen har gået sin sejrsgang over store dele af verden, har vundet en del priser og nomineringer blandt andet til en Oscar. Her blev den slået på stregen af danske ‘Druk’.

QUO VADIS, AIDA?
vises i Scala Gudhjem
fra fredag 29. oktober til og med onsdag 3. november
Hver aften: 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 102 minutter
Censur: 15+.

TORSDAG 28. OKTOBER 19:30 kommer Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager og holder foredraget: GUD BEVARE DANMARK 2.0. Entré 50 kr. Arrangør: Gudhjem og Østerlars Menighedsråd.

Anmelderne var fuldstændig enige i deres ros:

Per Juul Carlsen, P1 Filmland: Det er alt andet en sjovt, men hold kæft, hvor føles det vigtigt. Og hvor føles det utrolig tomt bagefter at åbne for en amerikansk streamingtjeneste, hvor trangen til at gøre en forskel, at fortælle ubehagelige og ubekvemme historier, er så godt som ikke-eksisterende.
5 stjerner ud af 6.

 Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Fordi Jasna Djuricic er så fænomenal, skrøbelig og stærk, desperat og rolig, dirrende, kæmpende og utrættelig som Aida, bliver man aldrig træt af filmen. Alligevel er den grum, grusom, forfærdelig at se, for vi ved, hvad der skete dengang i 1995, selv om nogle måske har glemt det, eller endnu ikke var født. 5 hjerter ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Det er på alle mulige måder en vigtig film, både fordi den minder os om, hvor modbydelige mennesker kan være overfor hinanden, og fordi den minder os om, hvad mennesker kan overkomme. 5 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: QUO VADIS, AIDA?, hvis handling ulykkeligvis synes nutidsrelevant i lyset af den seneste tids begivenheder i Afghanistan, er ingen nem film. Den er barsk og emmer af afmagt og desperation. Men den er lige så fremragende, som den er vigtig. 5 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Den grumme skønhed i QUO VADIS, AIDA? er til gengæld, at den ærer de døde mænd og de efterladte børn og kvinder ved en lang række langsomme kamerature ned gennem rækkerne, mens de venter på at træde ind i de busser, der kørte mændene i døden og kvinder og børn i sikkerhed. Forhutlede og skræmte. Men ikke glemte.

Leslie Felperin, filmmagasinet Ekko: Jasmila Zbanic har lavet flere film om den krig, der sønderrev hendes hjemland, deriblandt prisvinderen ’Grbavica: The Land of My Dreams’. Hun bliver ved at finde nye måder at gå til det blødende nationaltraume på og fortælle historier, der afsøger grundlaget for konflikten. 5 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Håbet og den thrilleragtige spænding gør filmen udholdelig. Indtil den usentimentalt knuser dit hjerte og tro på menneskeheden. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
QUO VADIS, AIDA?
Instruktion: Jasmila Zbanic
Medvirkende: Jasna Djuricic [Aida], Izudin Bajrovic, Boris Ler, Dino Bajrovic, Johan Heldenbergh
med flere
Produktion: Damir Ibrahimovich og Jasmila Zbanic
Manuskript: Jasmila Zbanic
Fotografi: Christine A. Maier
Klip: Jaroslaw Kaminski
Musik: Antoni Lazarkiewicz
Land: Bosnien-Herzegovina
Produktionsår: 2020
Dansk distribution: Angel Film