NY FILM I SCALA GUDHJEM: MAGTKAMP I MODEHUSET GUCCI

Patrizia Reggiani [Lady Gaga] træder med masser af attitude og kærlighed til smykker og smukt tøj ind i Gucci-familien, der er præget af store intriger. Foto©FabioLovino / Metro-Goldwyn-Mayer.

 HOUSE OF GUCCI:  Det går ofte virkelig voldsomt til, når der kæmpes om magten i store, internationale firmaer. Det sker også i Modehuset Gucci … og ikke mindst når der kommer en person ind i familien udefra.

Ganske vist er der i forvejen store intriger, men da den 22-årige Patrizia Reggiani [Lady Gaga] ­­– en outsider fra beskedne kår– i 1970 gifter sig ind i Gucci-familien, skaber hendes uhæmmede ambitioner store konflikter i familie-imperiet.

Det udløser en hensynsløs spiral af forræderi, dekadence, hævn og i sidste ende … mord. Et mord som brat og endegyldigt får sparket den intrigante Patrizia helt ud af familien, da hun i 1997 bliver idømt 29 år bag tremmer for at hyre en lejemorder til at myrde sin ex-mand Maurizio Gucci.

Hun appellerede dommen i 2000, som blev nedsat til 26 år. I 2005 får hun helt extraordinært lov til at få en Fritte hos sig i cellen. Det er et hamster-lignende kæledyr. Hun blev løsladt oktober 2016 efter 18 år i skyggen, og bliver sikkert ikke nødt til at arbejde for føden. Ved skilsmissen fik hun tildelt tæt på 5 millioner dollars. Her skal fratrækkes udgiften til lejemorderen.

Familien har raset over filmen og truet med retssag, ligesom visse anmeldere lidt nedladende sammenligner den med gamle tv-serier som ’Dollars’ og ’Dallas’. Filmen har således ikke alene skabt røre i Gucci-familien, men og i anmelder-skaren, som enten riser eller roser ’House of Gucci’ og giver fra to til fem stjerner ud af seks. Men lur mig, om filmen ikke alligevel vil modtage en Oscar eller to.

Men alle er enige om, at de fleste af rollerne er godt besat. Kjatan Hansen fra filmmagasinet Ekko mener, ”at Lady Gaga er pragtfuld som Patrizia og at Al Pacino leverer en mageløs præstation som den aldrende Aldo Gucci”.

Det er den 84-årige Ridley Scott, der er har styret det intrige-fyldte kostume-drama om Gucci-arvingernes sensationelle familiefejde. Han er ikke hr. Hvem-Som-Helst. Som veteran i faget har han skabt en lang række spændingsfyldte dramaer. En kult-film som fx ’Bladerunner’ fra 1982 står i dag som en milepæl i filmens historie.

HOUSE OF GUCCI
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 20. til onsdag 26. januar
Hverdage 19:15
Lør- og søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 157 minutter
Censur: 11+.

En Biografklub Danmark Film

Anmelderne var temmelig uenige:

Thomas Conradsen, Berlingske: … et fejlslagent forsøg på at skabe en Oscar-værdig film ­– og det er samtidig derfor, den bedømmes så hårdt. Men hvis HOUSE OF GUCCI vinder statuetter i øvrige kategorier end ’Bedste Kostumer’ og ’Bedste Scenografi’, så spiser undertegnede sine gamle sutsko … der desværre ikke er Gucci. 3 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Der er skruet op for følelser, konflikter og begær. Det er ’Dollars’, ’Dallas’ og ’Glamour’ i en uskøn skøn forening, og Lady Gagas udgave af Reggiani er en stor hyldest til Alexis Carrington.
5 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Helt grundlæggende vakler filmen mellem den billige operette og Scotts klassisk lækre snit. Helt symptomatisk er også filmens opulente brug af musik: kulørt, overlæsset og uden klar stilfornemmelse. 2 hjerter ud af 6.

Kjartan Hansen, filmmagasinet Ekko: 84-årige Ridley Scott er en veteran i faget. Let som en leg fremhæves store følelser i hver scenes mindste detaljer. I instruktørens kyndige hænder skildres Patrizia og Maurizios forhold fra den besnærende tidlige lidenskab til det bitre ophør i to scener. 4 stjerner iud af 6.

Mathilde Kristiansen, netmediet Soundvenue: Ridley Scotts fortælling over manuskriptet af Becky Johnston og Roberto Bentivegne baseret på Sara Gay Fordens bog om den skandaleramte modefamilie farer vild i sine mange flamboyante karakterer og får aldrig løftet fortællingen ud af det tabloide. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
HOUSE OG GUCCI
Instruktion: Ridley Scott
Medvirkende: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Salma Hayek med flere
Produktion: Ridley Scott og Giannina Facio
Manuskript: Becky Johnston og Roberto Bentivegna
Fotografi: Dariusz Wolski
Klip: Claire Simpson
Musik: Harry Gregson-Williams
Land: USA
Produktionsår: 2021
Dansk distributør: SF Studios.