FRA Ø-HOP TIL DET FASTE LAND [2:3]
SELV DIN BLOGGER og hans bedre halvdel har af og til brug for at få luft under vingerne. Derfor drog de begge til Fanø – den fjerneste vestligste ø i Danmark. Her var de i to dage, så gik turen videre til Ribe, som er Danmarks ældste by med lidt over 8.000 indbyggere. I 2010 kunne den fejre sit 1300 års jubilæum.
DAGMAR – SÅ ER DET RIBE: Ribe fik købstadsstatus i begyndelsen af 1200-tallet, og slottet RIBERHUS var ofte beboet af skiftende konger. Den mest kendte af royal æt er nok Dronning Dagmar. Hun blev født som prinsesse Markéta Plemyslovna af Böhmen. Hun blev som 19-årig gift med VALDEMAR SEJR i 1205, men døde kun syv år efter.
Byens fine hotel er opkaldt efter hende. Det er her man skal bo, hvis man vil opleve fortids hygge og elegance, selv om Carlsbergfondens tidligere direktør – HANS EDVARD NØRREGÅRD-NIELSEN – foretrækker at bo på genbo-hotellet WEIS STUE . Det er mindst lige så gammelt som Dagmar, men til gengæld uden bad og toilet på værelset. Det afspejles i prisen, der er cirka tre gange billigere end byens hoved-hotel [495 kr contra 1.590 kr.]. Man kan også bo i en af restaurant SÆLHUNDENs værelser i Fiskergade. Her bor man i øjenhøjde med byens fodgængere.
DA KIRKEN VAR VED AT VÆLTE: Kirketjeneren ved SCT. CATHARINÆ KIRKE OG KLOSTER kunne fortælle, at den kæmpestore kirkebygning omkring 1918 begyndte at hælde til den ene side. Man skal tænke på, at Ribe i sin tid faktisk blev bygget oven på en kæmpestor losseplads. Derfor er det gyngende grund flere steder. Det ville ikke være forkert at kalde byen for JYLLANDS VENEDIG. Nuvel, kirken som blev bygget af SORTEBRØDRENE i 1228 blev til sidst så meget ude af vinkel, at hvis man ikke gjorde noget, måtte man rive den ned inden den styrtede sig selv i grus. Man besluttede sig for en dristig redningsaktion, hvor man ved hjælp af en række donkrafte fik vippet kirken på plads. Det tog fjorten år.
OVERSVØMMELSER FØR KLIMAKRISEN: Byen ligger i et fladt marsk-område ikke langt fra VESTERHAVET og har gennem historien været præget af oversvømmelser. Det var længe før, at der var for meget CO2 i luften, og man talte forskrækket om den såkaldte KLIMA-KRISE. Mange tror, at oversvømmelser er et nyt fænomen. Ak, nej!
BYENS VARTEGN: Ribes majestætiske vartegn er RIBE DOMKIRKE med BORGERTÅRNET – Ribes største turistattraktion. Her går hvert år tusindvis af mennesker de 248 trin op til toppen, hvorfra de på klare dage kan se mange kilometer væk. Man skal bestige otte stokværk for at komme helt op til den åbne terrasse øverst oppe. Ved det første er der en lille, men interessant udstilling om REFORMATIONEN – overgangen fra den katolske kirke til den protestantiske. Det var de gode ribenesere ikke så opsatte på, så det gik langsomt her. Men man regner med reformationens afslutning ved den WESTFALSKE FRED i 1648, hvor 30-ÅRS-KRIGEN sluttede kampen mellem de to kristne retninger. Ved sjette stokværk står man ud fra de meget store malm-klokker. Hvis man tilfældigvis opholder sig her, når klokkerne begynder at ringe, gælder det om at stige op eller ned meget hurtigt med hænderne hårdt presset mod ørerne, hvis man vil undgå varige høreskader.
I RIBE-MESSEN, som er optegnelser om gudstjeneste-gangen i Ribe år 1514, kan man blandt andet læse, at kvinder ikke måtte synge i kirken.
EUROPAS SMUKKESTE: Der er mere end hundrede fredede huse i byen, så det var fuldt fortjent, at Ribe i 2014 blev kåret som den smukkeste i Europa af Global Grasshoppers og hotels.com.
INGEN BLØDSØDENHED I RIBE: I Ribe havde man sin egen strenge lov, RIBER RET, fra 1269. Som den gamle kone sagde til sin søn: ”Tak du min Søn, at du ikke kom for Riber Ret” – han hang i galgen i Varde.
Der var dødsstraf for mord, voldtægt og visse former for tyveri. Hvis man sårede en anden person, blev hånden hugget af. Stadsretten havde også sine mere ’ærefulde’ sider. Blev en kvinde kendt skyldig i tyveri, blev hun for ’sin æres skyld’ begravet levende – man ville undgå at nogen så oppe under den hængtes skørter. Det ville være at føje spot til skade, mente myndighederne.
FULD AF DEN EFTERTRAGTEDE KUNST: RIBE KUNSTMUSEUM er en perle. Nok lille, men sprængfyldt med værker af de allerbedste danske kunstnere. Det er indrettet i fabrikant Balthazar Giøtz’ tidligere villa, og det er en fryd, at se alle de kendte malerier in natura: ABILDGAARD, KØBKE, ZARTMANN, RING, ANCHER, LUNDSTRØM med mere. På dette tidspunkt var udstillingen med billedhuggeren ANNE MARIE CARL-NIELSEN flyttet fra GLYPTOTEKET i København.
Apropos Anne Marie, som skiftede sit efternavn, da hun blev gift med den kendte komponist, var på sin tid en ener – måske den eneste kvindelige billedhugger i landet. Hun fik mod alle odds opgaven med en rytterstatue af KONG CHRISTIAN IX. Men også en skulptur, hvor man ser Dronning Dagmars sejlende indtog til Ribe.
På onsdag afsluttes rejse-reportagen fra en lille bid af det vestlige Danmark.
REJSE TIL VERDENS ENDE: Ø-HOP KAN VÆRE SUNDT [1:3]
16.maj 2022