GUDHJEM KORT&GODT [7]

KIM SKAL GIFTES
MÅSKE HAR DU lagt mærke til, at det gode skib ERTHOLM her til morgen, har pyntet op og hejst alle sine signalflag. Det ser festligt ud, og det er der en god grund til. KIM BENGTSEN, som har sejlet med Ertholm i mange år, skal nemlig giftes. Det kommer til at ske på fordækket, når skibet har lagt til kaj ved Christiansø. Bloggen ønsker tillykke! Foto©JørgenKoefoed.

HOTEL-RENOVERING

EN KREDS af danskere erhvervede for nogle måneder siden JANTZENS HOTEL i Gudhjem Downtown. Efter sigende er der blevet renset ud og pyntet op. Det er jo godt, men hvad endnu bedre er, så er de gamle, spinkle altaner skiftet ud. Der var tilsyneladende nedstyrtningsfare, så nu er nogle mere – for meget? – robuste sat op. Gelænderne mangler, så man må håbe, at altandørene er blokerede indtil da. Det skulle nemlig ikke være særlig rart, at få en stor, tysk turist lige ned i hovedet. Foto©JørgenKoefoed.

FRA PICCADILLY TIL GUDHJEM

VERDEN UDVIKLER SIG, det samme gør Pandekagehuset på Brøddegade i Gudhjem. For mange år siden fik huset det flade tag skiftet ud med et rigtigt tag og en førstesalslejlighed. Nu er der atter sket noget. Huset er blevet udstyret med to røde baldakiner. De stammer fra Pandekagemandens stamværtshus i 60’erne, PICCADILLY på Gåsetorvet i Svendborg. Som den gode mand fortæller: ”Når jeg gik herind var jeg ædru og havde penge på lommen. Når jeg gik derfra var jeg fuld og uden penge på lommen”. Værtshuset lukkede for mange år siden, men ejeren af værtshuset, som bor på THURØ, havde gemt dem, og satte dem til salg i foråret. Det opdagede sønnen Thomas og fortalte det til sin far, som strax bad ham købe dem. Efter en god gang lak er de nu kommet op for at pynte på pandekagerne. Hvorfor er der to fotos? Fordi det øverste er ganske vist uskarp og uldent, men Pandekagemanden er med. Det er andet viser baldakiner, som de ser ud … ganske vist UDEN pandekagemanden. Vælg selv! Fotos©JørgenKoefoed.

SORTE KOM I JORDEN

EN VELKENDT PERSON i Melsted – Henriette Howalt kaldet SORTE – døde 23. maj og blev begravet fra Gudhjem Kirke 3. juni. Både blomster og sørgende fyldt godt op i kirken, hvor det var sognepræsten fra Olsker og Tejn – KRISTOFFER NIELSEN – der stod for seancen, da Gudhjems egen præst var på kursus. Der blev sunget ’Jeg er træt og går til ro’, ’Dejlig er Jorden’ og ’Se, nu stiger solen af havets skød’ inden kisten blev kørt til den nye kirkegård ved Melstedvej. Det var betagende, at se kirkegængerne følge kisten langs landevejen. Det er noget man ser i italienske film, men sjældent i Danmark. Kisten blev firet ned i samme grav som ægtemanden OLE OLSEN, der døde for et par år siden. Som afslutning sang man ’Altid frejdig når du går’. Det var smukt og et fint farvel til den næsten 89-årige dame. Fotos©JørgenKoefoed.

RHODODENDRON XXL

HVIS DU ER blomster-elsker, bliver du nødt til at besøge DEN GAMLE KIRKEGÅRD i Gudhjem. Her har en Rhododendron-busk vokset sig til mere end stor størrelse. Lige nu står den i fuldt flor, og er overvældende i al sin skønhed. Der findes 850 forskellige slags af blomsten, hvoraf 200 kan vokse i danske haver. Hvad denne her er for en slags, kan kun biologen MICHAEL STOLTZE fra Vestermarie svare på. Foto©JørgenKoefoed.

HØST FRA HVID TIL RØD

HØST-MUSEET har være lukket i mange måneder, men åbner nu efter endt renovering. Kælderen er gravet ud, og der er gjort plads til toiletter og en lille biograf, der er installeret en elevator til førstesalen med mere. Men facaden har også fået en solid omgang. På et tidspunkt var huset hvidt – uha, uha – men det var blot en grunding. Nu fremstår det, som det skal i ÆGTE BORNHOLMER-RØDT. Alle Høst-malerier har været udstillet på Bornholms Kunstmuseum og er nu kommet tilbage og på plads, når museet åbner lørdag 25. juni. A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Mærsk Møller Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louise-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, 15. juni Fonden, Sparekassen Bornholms Fond, Brødrene E., S. & A. Larsens Legat og Bornholms Brandforsikring er de økonomiske bagmænd. Foto©JørgenKoefoed.

UDSIGTEN KOMMER I HUS

DET LILLE HUS der er placeret i BRØDDEGADE mellem ’Spektakel’ og ’Gudhjem Pizza’, [som for øvrigt netop er sat til salg], har forøget både sin herlighedsværdi og den økonomiske værdi, når det får færdigbygget begge karnapper på førstesalen. Lige om lidt vil huset fremstå med den eftertragtede hav-udsigt! Foto©JørgenKoefoed.

DE KÆMPER FOR OS

DER LIGGER en lille sten ved trappen op til HOS METTE. Den har et budskab til os alle. Du kan fx støtte med våben-penge gennem DEN DANSKE UKRAINE KOMITÉ – Mobil Pay 924 084. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM KORT&GODT [1]
14. januar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [2]
24. januar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [3]
21. februar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [4]
9. marts 2022

GUDHJEM KORT&GODT [5]
28. marts 2022

GUDHJEM KORT&GODT [6]
9. maj 2022