NY FILM I SCALA GUDHJEM: NÅR KOKKE BLIVER KONGER

Kokken Pierre Manceron [Grégory Gadebois] kommer på kant med sin adelige arbejdsgiver, da han bliver lidt for opfindsom i køkkenet. Foto©AnotherWorldEntertainement.

 DÉLICIEUX:  Det handler om mad – og om hvordan man nyder den. Ikke noget dårligt film-oplæg i en verden, hvor udsøgt mad figurerer øverst på Top10-listen.

Filmen foregår lige før den franske revolution i 1789. Den stolte kok Pierre Manceron bliver sparket ud af sit job hos den arrogante og sardistiske Hertugen af Chamfort. Årsagen er, at han til et selskab creerer en lille, ny ’amuse-gueule’ bestående af kartoffel og trøffel. Herskabet raser: ”Det er jo griseføde! Heraus, monsieur, når De ikke vil sige undskyld”.

Efter denne voldsomme ydmygelse forlader Manceron sin stilling som huskok. Han slår sig ned på et landsted, hvor han lægger sine kulinariske udfoldelser på hylden … lige indtil en kvinde kommer forbi og spørger, om hun kan komme i kokke-lære hos ham. Modvilligt tager Manceron forklædet på igen – en beslutning, der hen ad vejen resulterer i at han åbner Frankrigs første restaurant.

Her kommer stærke følelser i spil tilsat masser af livsnyderi – og retter, som nok skal få mundvandet til at løbe i biografmørket.

Filmens replik må være denne her: Kokkens søn – fan af Rousseaus naturlære – og voldsomt optaget af den nye ballonfart, mener, at mennesker en dag vil kunne flyve. Vrissent svarer farmand: ”Det sker først, når kokke bliver konger”. To profetier der er gået i opfyldelse. Vi kan flyve og kokke er i dag måske ikke ligefrem konger, men i hvert fald superstars på linje med de allerstørste rock-idoler.

Som Bo Tao Michaëlis formulerer det i sin anmeldelse i Filmmagasinet Ekko: ”Hævnen er som bekendt en ret, der skal spises kold. Det bliver den også i DÉLICIEUX. Men den er også dejlig sød og sukret som en fransk dessert”.

DÉLICIEUX
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 25. august til og med onsdag 31. august
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 112 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var ret så glade:

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Fransk kokkedrama er en overdådig og smittende anretning, der udfolder kampen mellem herskab og tjenestefolk i tiden før den franske revolution. 4 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: DÉLICIEUX er en gastro-sanselig, naturskøn film om en mesterkok, der – kort inden den franske revolution i 1789 – demokratiserer den finere kogekunst. Og i processen opfinder forgængeren for den såkaldte restaurant.

Joakim Grundahl, Politiken: Det, der gør filmen om kokken Piere Manceron til mere end fransk feel good til foodies, er, at det lykkes den at finde fodfæste som en lille fortælling i den store historie. Godt nok byder den på god mad og lystspil, men der er noget dybere og råddent på færde i de dekadente anretninger. 4 hjerter ud af 6.

Film Fakta
DÉLICIEUX
Instruktør: Éric Besnard
Medvirkende: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Lorenzo Lefebvre, Marie-Julie Baup, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Laurent Bateau, Francois de Brauer, Manon Combres, Christophe Julien, Patrick Chesnais Antoine Gouy, Chloé Astor, Gilles Privat mLed flere
Manuskript: Éric Besnard og Nicolas Boukhrief
Musik: Christophe Julien og Cecile Coutelier med flere
Foto: Lydia Decobert
Caster: David Bertrand
Kostumer: Madeline Fintaine
Makeup: Joëlle Dominique
Hårstylist: Clémence Gaag og Lisa Schonker
Stunts: Antoine Branche med flere
Lokation: Brezons, Cantal i Frankrig
Producere: Philip Boëffard med flere
Produktion: Nord-Quest Films, SND Groupe M6 og France 3 Cinéma
Dansk distribution: Another World Entertainment.