GUDHJEM KORT&GODT [16] – BRYLLUP OG MIDDAGE MED MEGET MERE

POLSK-BORNHOLMSK SAMMENSMELTNING

Det er så yndigt at følges ad – og det gjorde Justine og Torben også, da de forlod kirken. Foto©JørgenKoefoed.

Først var der ris og sæbebobler … Foto©JørgenKoefoed.

… så blev der krammet og kindkysset … Foto©JørgenKoefoed.

… og til sidste blev der skålet i champagne. Foto©JørgenKoefoed.

Marianne Ring havde fundet præstekjolen frem igen og stod for vielsen. Foto©JørgenKoefoed.

Margrethe skulle selv bruge guldkareten, så brudeparret måtte nøjes med denne Buick fra 1929. Ejer og chauffør var Finn fra Årsdale. Han var sprunget til på grund af et afbud. Da han  havde pakket næsten alle sine mange veteranbiler ned, måtte han bruge Buick’en. Han betroede Din Blogger, at motoren ikke var al for god, og at han aldrig før havde kørt med fremmede i den gamle veteran … så han var lidt spændt på om den kunne klare mosten. Foto©JørgenKoefoed.

Afsted kom den da, den gamle Buick. Tøf-tøf og vink-vink … brudgommen kørte bort med sin brud. Foto©JørgenKoefoed.

DET SKETE i lørdags [22/10]. Gudhjem Kirke var tæt på propfuld, da Justine Høgh og 51-årige Torben Kofoed blev erklæret som ægtefolk at være. De har i flere år sammen sejlet Baltic Yacht fra havnen i Gudhjem med turister. Ellers ernærer Torben sig som lærervikar og Justine som fotograf – en af de bedste på Bornholm. Blandt andet var hun for år tilbage dommer i Årets Bornholmske Pressefoto. Brylluppet blev afholdt på Falcon Hotel på Strandvejen i Allinge. 50 mennesker var inviteret til spisning – en broget flok fra nær og fjern. Der blev talt finsk, engelsk, tysk, polsk, norsk – og bornholmsk. Ikke så mærkeligt, da bruden er født i Polen, opvokset i Tyskland med en finsk far og en polsk mor – og blandt meget andet haft en dyrepark ved Dueodde. Da middagen var indtaget kom alle vennerne til Bryllupskage, Brudevals og Diskodans til den lyse morgen. En meget kendt DJ var indforskrevet ovrefra, så de fleste tabte alle de kilo, de havde taget på under middagen. Brudeparret bor i Den Gamle Købmandsgård og Carlsberg Depot i Melsted, som Torben købte af sine forældre, da han vendte tilbage til Bornholm i år 2000. Som rosinen i pølse-enden var det ingen ringere end Gudhjems tidligere så afholdte præst Marianne Leonhard Ring, der forestod sammensmeltningen. Hun har hele sommeren camperet, mens hun passede jobbet som receptionist på Melsted Badehotel. Marianne bor ellers i en lejlighed på Amager med sin mand og har i øjeblikket ikke et præste-embede. Fotos©JørgenKoefoed.

ELEPHANTEN FLYTTEDE TIL JYLLAND

Elephanten på arbejde mellem Gudhjem og Christiansø. Her 26. juni 2010 med hele slænget fra bandet TV2 efter endt koncert på ‘Månen’. Foto©JørgenKoefoed.

DEN GODE GAMLE fiskekutter Elephanten, som i årevis sejlede mellem Christiansø og Gudhjem med de lokale ø-boere og søndagspræsten, blev som bekendt skiftet ud med en nybygget blikdåse, der har halveret overfartstiden til en halv time. Elephant den Gamle blev solgt til en privat person, og er af Poul-Erik Salomonsen blev spottet i Hadsund, som bekendt er en havneby ved Mariager Fjord. Den ligner sig selv, skulle han hilse og sige. Foto©JørgenKoefoed.

DEN HANG NEDAD

ALTING FORGÅR – ligesom den ene af de to skruer, som holdt ovenstående havneskilt oppe. Pludselig kunne skiltet med Lille Palle synge: ”Jeg er så ked af, den hænger nedad”, men en behjertet sjæl har erstattet den knækkede skrue med et søm. Tak til den ukendte redningsmand. Fotos©JørgenKoefoed.

AFSLUTNING MED FLÆSKESTEG OG RØDKÅL

Lene fik to glas fra Glasrøgeriet for sin indsats som kaffe-pige for Havnekoret. Foto©JørgenKoefoed.

Hans-Martin Bloch sidder pænt og venter på, at hans borddame er færdig med snakke med bagved-damen. Foto©JørgenKoefoed.

HAVNEKORET fejrede sin årlige farvel-og-tak-for-i-år-komsammen i lørdags [22/10]. Det skete traditionen tro med flæskesteg og rødkål på Restaurant 3760. Lidt over en snes kor-medlemmer deltog i festlighederne. Der blev spist og drukket og ind i mellem sunget så loftslamperne var ved at falde ned. Ja, det lyder af mere, når man er indendørs. Og inden en del af selskabet forsatte festen på Provianten var der varm kaffe med hjemmelavet kold mazarinkage. Slet ikke så dårligt endda! Fotos©JørgenKoefoed.

AFSLUTNING MED KAFFE OG BOLLER

Der var trængsel ved sofakaffebordet. Foto@MeretheGudmundsson.

Der var også fuldt optaget ved kaffebordet i spisestuen. Foto@MeretheGudmundsson.

Din Blogger og Ole Trangbæk havde gemt sig i lænestolshjørnet. Foto@MeretheGudmundsson.

Værtinden Yrsa Trangbæk viser de to figurer, hun havde købt for det beløb, som Havnekoret havde samlet ind, fordi hun i sæsonens forløb havde forsynet koret med kager i alle afskygninger. Det er alderspræsidenten Birgit Bloch, der på fotoet har fået halveret sit hoved. Foto@MeretheGudmundsson.

GANSKE VIST holdt Havnekoret afslutningsmiddag i går aftes, men det afholdt ikke korets kage-mutter – Yrsa Trangbæk og hendes Ole – at inviteret hele slænget til morgenkaffe om søndagen [24/10] efter årets allersidste Ertholm-sang-afgang til Christiansø. Der var hjemmebagte boller i læssevis. De smagte så godt, at Bloggen har fravristes Yrsa den gode opskrift. Her kommer den: HAVNEKORSBOLLEN: Det hele æltes sammen: 2,5 dl varm appelsinjuice, 2,5 dl lun kærnemælk, 1,25 dl varmt vand, 1 pakke gær, 65 gram solsikkekerner, 1 håndfuld hørfrø, 1 håndfuld sorte sesamfrø, 1 håndfuld revet gulerod, 0,25 dl salt, 300 gram smør, 5 æg, 1 kilo hvedemel og 1 æg til pensling. Hæver til dobbelt størrelse på et lunt sted. Det tager cirka 45 minutter. Slå dejgen ned og form til boller, som efterhæves i 30 minutter. Bages cirka 20 minutter ved 200 grader. Sådan: 44 lækre boller lig til at spise. Bon appetit! Fotos©MeretheGudmundsson.

HVAD MED HAVNEKORET NÆSTE ÅR??

I år var det 10 år siden, at Gudhjem Havnekor så dagens lys. Her markeret af korets førstemand Poul-Erik Salomonsen. Foto©JørgenKoefoed.

I ÅR VAR DET tiende gang, at Havnekoret har sunget det gode skib Ertholm ud på dets farefulde færd mod øst. Næsten hver dag har Poul-Erik Salomonsen stået som korleder godt støttet af Allan Hallin fra Østerlars. Men næste år vil Pol-Erik kun fortsætte, hvad der træder nogle afløsere ud på molekanten. Så hvis der ikke er mindst tre, som vil være med til at føre det hyggelige og verdensberømte havnekor videre, slutter det her ved  sit 10. år. Indtil nu har i hvert fald en kvinde meldt sig plus at et par damer overvejer, at tage tjansen sammen. Allan vil også gerne være 1. sangere så længe hans arbejde tillader det. På en måde ser det lyst ud – især hvis en eller to mere melder sig – hver for sig eller sammen. Har du lyst så tal med Poul-Erik. Han træffes sammen med øvrige kormedlemmer på havnen hver fredag klokken 10:00 til kaffe og sludder-sladder og måske en enkelt sang – foreløbig året ud. Du kan også kontakte Poul-Erik på 2868 1746. Foto©JørgenKoefoed.