GUDHJEM KORT&GODT [17] – KÆRLIGHED OG DØD MED MERE

VERDENS MINDSTE

SÅ KAN SÅDAN en campingvogn, vist ikke blive mindre. Den parkerede nede ved havnen i Gudhjem i sommer. Spørgsmålet er, om det er en camper og derfor ikke må ovenatte på P-pladsen, eller om den er så lille, at den går under radaren? Foto©JørgenKoefoed.

DEN KÆRLIGHED, DEN KÆRLIGHED

DER LIGGER en lille sten ved siden af tøjforretningen HODDAN ved havnen. Man kan da blive hel ked af det, når man læser texten. Hvorfor elsker han hende, når hun ikke elsker ham? Foto©JørgenKoefoed.

SÅ ER DER STRØM TIL GUDHJEM

DE TO P-PLADSER med en ladestand lige ved indkørslen til Kirkestien er er nu i funktion. Det betyder at man kun må parkere sin bil her, hvis man samtidig lader sin bil op, men saltså maximum 2 timer. Det harmonerer ikke med det gamle P-skilt, som stadig står og skuler over den lille P-plads. Ifølge den må man også kun stille sin bil i to timer på hverdage, men med andre tider i weekenderne. Hvad gælder? Det gamle skilt? De nye skilte? Bloggen kontaktede kommunens Vej & Park og oplyste dem om problemet. De ville se på det – nu er det 14 dage siden. Skiltet står der endnu!

[SIDSTE: Hurra … skiltet blev fjernet i går, men stangen står der desværre endnu og ‘pynter’]. Fotos©JørgenKoefoed.

GUDHJEM HAR FÅET SIN EGEN ROKKESTEN

NU BEHØVER turisterne ikke længere at drage ind i Almindingen for at afprøve, om den berømte Rokkesten stadig kan rokkes. Det kan du afprøve på Gudhjems helt egen. Du finder den lige ved indsejlingen til inderhavnen. Her er den ene meget store hjørnesten blev helt fri af cement og kan rokkes væsentlige mere end den anden i Almindingen. Hvis stenen falder i vandet, ryger den to meter høje jernstang, der er monteret på granitsten med ned i havneindløbet. Den bliver ikke så rar at få i skruen. Havnekoordinatoren Aron Kjøller fortæller, at han godt ved, at hjørnestenen er fritliggende, men mener ikke, den kan falde i vandet, da den er meget tung! Det harmonerer ikke med det, der er sket med tre meget store sten på ydermolen på Nørresand Havn. De er faldet ud af fundamentet og ligger nu på havsens bund. Aron Møller beklager og ved godt, at det er rasende dyrt, hvad enten stenene hentes op af en dykker og en kran eller at købe nye tilhuggende granitsten. ”Hvorfor tager dine to reparationsmænd ikke lidt cement og sikre de sten, der ligger på kanten? Det må da være billigere?”, spørger Din Blogger. ”Jamen, de har travlt andre steder, og de kan ikke være to steder på én gang. Desuden har både havnene i Svaneke og Allinge det lige så slemt. For slet ikke at tale om schyttewall’en ved inderhavnen i Gudhjem. Her er de jernstænger i muren, der skal holde den stående i stormvejr ved at ruste op. Men der er ingen penge i kassen.” Din Blogger: ”Hvad hvis der kommer en kraftig vinterstorm?” ”Jamen, så braser muren sammen og bliver skyllet ned i havnebassinet. Det betyder, at havnen må lukkes. Det gælder også de andre havne. De må så bare lukkes for trafik. Jeg har været hos politikerne gennem flere år, men de lytter ikke – måske fordi de ingen penge har.”  Regionskommunen ved godt, hvad det koster at udbedre havnene. Det udarbejdede de en liste over i 2021 – og det er sikkert ikke blevet billigere: Svaneke 15.600.000 kroner – Nørrekås 13.400.000 kroner – Gudhjem 11.800.000 kroner – Nørresand 10.300.000 kroner – Allinge 6.700.000 kroner – Tejn 2.600.000 kroner – Sandvig 2.300.000 kroner. Den nette sum af 63.300.000 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

BADETRAPPEN SKAL FORNYS

BADETRAPPEN VED BÆNKEN på den ene mole på Nørresand Havn er i dårlig stand. Så dårlig, at den ikke længere bør benyttes. Kommunen har efter længere palaver frem og tilbage med Flådestation Atlanten nu indvilger i at bygge en helt ny. Derfor nedtages den gamle i løbet af januar næste år og erstattes med en splinterny – uden splinter! Af den årsag vil der ikke være en trappe for vinterbaderne i omkring tre uger. Ups? Det var værre ­– hvordan skal de så få deres kolde afvaskninger? Foto©JørgenKoefoed.

STEARIN FREM FOR NEON

GRÆSKAR ER ISÆR aktuelle, når der skal fejres Halloween – ikke mindst når Gudhjem i Efterårsferien pyntes op til narrestreger. Så flyder der halmballer, majsstrå og græskar i gaderne. Nogle af græskarrene er skåret til grumme ansigter. Men de kan også bruges til noget andet. Restaurant Venezia har valgt neonskiltet fra til fordel for dette levende græskarlys. Smukt! Foto©JørgenKoefoed.

MED DØDEN BAG RATTET

ISKAGEBUTIKKEN er lukket for i år, men deres lille iskagebil står stadig uden for butikken. Bag rattet skimtes en forlængst død personage. Det er sgu da uhyggeligt! Foto©JørgenKoefoed.

FARVEL TIL DE DØDE

MENS DER VAR gratis filmaften for medlemmer af Scala Gudhjem søndag aften 6. november, var der Allehelgensgudstjeneste i kirken på samme tidspunkt. Her blev der tændt et lys for hver af de døde i Gudhjem i årets løb. Derudover kunne kirkegængerne også tænde et lys for afdøde familie eller venner. I kirken var der omkring 20 mennesker, i biografen var der 40! Sidstnævnte fik vin og snacks og så den svenske film FIRE ÅR TIL fra 2010. Efter sigende en meget, meget morsom film. Så denne aften i Gudhjem var der både noget at grine ad og noget mere seriøst at forholde sig til. Ikke så dårligt endda i sådan en lille by – endda uden for sæsonen. Foto©JørgenKoefoed.