PARIS NU [118] – LEGENDER OG NYE BYGNINGSVÆRKER

DE FANTASTISKE

LEGENDER ER DER overalt i Verden, men måske dyrkes de lidt mere i Frankrig, end på de hjemlige breddegrader. De legendariske personer på Bornholm kan vel tælles på én hånd eller så, fx Jens Koefoed, Johan Nikolai Madvig og Marie Kofoed. I hvert fald støder man på rigtig mange i kioskernes magasiner, boghandlernes bøger og fx på kirkegårde. Her er et par stykker af dem:

DEN SIDSTE KONGE i Frankrig hed Louis Philippe, men han måtte vige tronen i 1848, da republikken blev indført. Herefter fulgte en række præsidenter, som ikke alle var og er lige populære. Måske savner de kongedømmet, når de vender blikket mod nord og kigger på Margrethe II og det danske kronprinsepar. I hvert fald blev der gjort et stort nummer ud af Elizabeth II’s død. Foto©JørgenKoefoed.

DEN 64-ÅRIGE SANGERINDE Madonna må vel siges at være Elizabeths modsætning. Hun er en sexuel provacateur, og selvfølgelig allerede derfor en legende i det franske. Foto©JørgenKoefoed.

DEN TRUTMUNDEDE SKUESPILLLER med de flotte tributter ­– Brigitte Bardot – har i de sidste mange år være en af de helt store legender. Alverdens mænd – incl. vores egen Palle Leverpostej – elskede hende. Hun var drømmekvinden over alle drømmekvinder. Nu er hun blevet 88 og kan prale af, at hun som en af de meget få skuespillerinder, aldrig har været under kniven, men har ladet sig ælde naturligt. I de senere årtier er hun blevet en rabiat dyreværnsforkæmper. Der er endnu ikke rejst en statue af hende – endnu – men hun kan dog bryste sig af, at en af de mange turistbåde, der sejler på Seinen, har taget hendes navn. Så kan man ikke blive mere legendarisk! Foto©JørgenKoefoed.

FORFATTEREN, filosoffen og eksistentialisten Jean-Paul Sartre [1905-1980] var trods sit vindøjede udseende en mand, som kvinderne flokkedes om – ikke mindst forfatteren Simone de Beauvoir. Han er for længst blevet en legende i både Frankrig – og i resten af verden for den sags skyld. Han ligger begravet på Montpanasse-kirkegården i Paris. Gå ind ad hovedindgangen og gå 50 meter til højre. Hans gravplads er bestrøget med brugte metro-billetter. Hvorfor vides ikke. Hvis de så var ubrugte, kunne man til nød forstå det: De døde har vel også behov for at komme ud af deres trange bolig og få luftet sig lidt. Foto©JørgenKoefoed.

JO, DE KONGELIGE har et stort hjerte hos de franske republikanere. Ikke mindst Lady Di. Efter hendes fatale trafikulykke 31. august 1997, hvor hun total maltrakteret og kort tid efter døde på universitetshospitalet Pité Salpètrière i Paris, blev Flame of Liberty Di’s sted, hvor hun blev og stadig bliver mindet med fotos, breve og små bamser med videre. Ikke mindst i år, hvor det er 25 år siden, hun gik over på den anden side. ’Frihedsflammen’ ligger lige ved nedkørslen til Alma-tunnellen, hvor hun blev mast mod en bropille. Skulpturen blev i sin tid skænket af USA som tak efter at to franske håndværksvirksomheder havde restaureret Frihedsgudinden i New Yorks havn. Foto©JørgenKoefoed.

NYT UDSTILLINGSPALADS

DET MEGET STORE udstillingssted GRAND PALAIS, der ligger lige ud til Avenue des Champs-Élysèes, har været lukket siden 2021 og åbner først op igen i 2024. Byggeriet blev påbegyndt i 1897, så det sammen med Eiffel-tårnet, Petite Palais vis-a-vis og Pont Alexandra III kunne præsenteres på Verdensudstillingen i 1900. Bygningen har et kæmpestort glastag, og da dette begyndte at blive utæt, lukkede man for en tiltrængt renovation. Men selvfølgelig kan en by som Paris ikke undvære sådan et markant udstillingssted, så der blev opført et midlertidigt på Parc du Champ-de-Mars i den modsatte ende af Tour Eiffel. Bygningen har fået navnet GRAND PALAIS ÉPHÉMÈRE – ’Grand Palais Kortvarig’. Men begge palæer skal bruges, når der afholdes OL i Paris i 2014. I det gamle skal der afvikles fægtekonkurrencer og i det nye judo-kampe. Foto©JørgenKoefoed.

RUSSERNE I PARIS

DET VAR RUSSERE, som var flygtet fra deres hjemland i forbindelse med oktober-revolutionen i 1917, der fik visse cafeer til at kalde sig bistroer. Det skyldtes, at når de havde frokost-pause skulle de hurtigt have noget at spise. ”Bistrôt-bistrôt”, råbte de, mens de bankede den flade hånd ned i bardisken. ”Hurtigt-hurtig” på dansk. Derfor får du altid serveret hurtigt, når du går på en bistrôt for at nyde en ’Menu du Jour’ [Dagens Menu]. Russere er lige for tiden ikke så populære, så det var nok meget godt, at Cathédrale de la Sainte Trinité Église Orthodoxe Russe blev bygget før Putin blev blodberuset. Kirken blev opført på kun tre år og stod fix og færdig i 2016. Du kan finde kirken på venstre bred for enden af Pont de l’Alma i 7. arrondissement. Foto©JørgenKoefoed.

NOGLE DØDE BLEV VÆKKET

NORMALT ER DER dejlig stille og fredeligt på Montparnasse-kirkegården, men denne sidste tirsdag i september var usædvanlig. Tæt på hovedindgangen var en graver og en unifomeret politibetjent i færd med hive menneske-knogler op fra en grav og smide dem i en trækasse. Ude på kirkegårdsalléen var der parkeret et par politibiler, hvor tre højere rangerede politifolk stod omkring, mens de pulsede på deres cigaretter. Man må ikke fotografere nogen som helst i Paris – og slet ikke politifolk, så her er et glimt af graveren. Hvorfor disse døde skulle forstyrres forbliver et mysterium, men mon ikke de skulle til et dna-laboratorie for at få fastslået deres identitet? Måske passer den ikke med navnene på gravstenen. Foto©JørgenKoefoed.

MODERNE SELVFORELSKELSE

OPRINDELIG VAR det i den græske mytologi, at en smuk yngling – Narkissos – forelskede sig så dødeligt i sit eget spejlbillede, at han blev straffet og forvandlet til en lilje [på græsk: Narcis]. Episoden gengivet på et maleri af Nicolas Poussin i første halvdel af det 16. århundrede. Nu er episoden brugt på omslaget på bogen LES LIENS ARTIFICELS [De Kunstlige Links], hvor den spejlede sø er byttet til noget mere nymodens – en besk kommentar til tidens selvforelskede unge. Foto©JørgenKoefoed.

FLYVENDE HOLDER

AIR FRANCE ER ALTID et skridt foran. Ganske vist er champagnen ikke længere gratis, men til gengæld får man kvit og frit udleveret en luftig sandwich-bolle og vand eller vin. Som ny og extra kundepleje er flysæderne nu forsynet med en holder til mobilen eller iPaden. Nu kan man så se film uden at blive træt i armene. Det er da et genialt fremskridt! Foto©JørgenKoefoed.