PARIS NU [119] – NÅR PUTIN HAR LUKKET FOR VARMEN

DET ER KOLDT i den nordlige del af Europa lige nu – og sikkert flere måneder frem. Ikke mindst i Ukraine er der extra koldt, efter at krigsmageren Putin har lukket for det varme vand.

Gode råd er derfor dyre.

Der var fx også koldt under Anden Verdenskrig i Paris – her var der lukket ned for el og brændsel. Pariserne måtte enten fryse eller gå på de opvarmede caféer, hvis de havde penge til det.

Derfor var der i biografernes ugerevyer anvisninger på, hvordan man kunne holde varmen i de is-kolde lejligheder.

Nedenstående exempel kan opleves på det franske krigsmuseum i Paris med de mange navne: ’Libération de Paris’ [befrielsen af byen i 1945], ’Général Leclerc’ [general, der var meget aktiv i modstandskampen] og ’Jean Moulin’ [leder af den franske modstandsbevægelsen indtil sin død i 1943 efter tysk tortur]. Det store museum er placeret i 15. arrondissement.

INAs forslag til at holde varmen uden brændsel: ‘Camping hos Dem’. Foto©JørgenKoefoed.

Morgenmaden indtages med overfrakker og varme uldtrøjer inderst i den kolde lejlighed. Foto©JørgenKoefoed.

Men nu har manden været ude og købe en lille sammenklappeligt hytte. En genial idé til opstilling i dagligstuen.! Foto©JørgenKoefoed.

Så et den hjemlige ‘varmekasse’ klar, når taget er rullet på. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan! På ingen tid er lejlighedens nye ‘tiny house’ klar til brug. Foto©JørgenKoefoed.

Det lille nye værelse er så lille, at to mennesker ikke alene fylder det ud, men også kan varme det op bare ved kropsvarmen alene – vel at mærke uden de tykke overfrakker.