6 TING OBSERVERET I KØBENHAVN

TO HJUL ER NOK

NORMALT ANKOMMER gæsterne til Danmarks fineste og dyreste hotel – d’Angleterre – i limousiner eller større hyrevogne. Men denne herre – kvinde? – synes sikkert, det er noget mere spektakulært at benytte en velpudset Harley. Men hvad med bagagen? OK, måske er vedkommende bare ansat som opvasker eller køkkenchef på stedet. Foto©JørgenKoefoed.

BØDRENE VESTH HØJT TIL VEJRS

DET ER LÆNGE SIDEN, at man har kunnet opleve Brødrene Vesth optræde sammen. Peter lever endnu og optrådte i Gudhjem i sidste uge i anledning af Pandekagehusets 25 års jubilæum. Hans bror og medspiller Thorkild sagde farvel til jordelivet i januar 2014 efter længere tids sygdom. Men. Faktisk står de – ikke på scenen – men i loftet på det hæderkronede værtshus Skindbuksen, der så dagens lys i 1728. Inde i restauranten er alle vægarealerne bemalede med portrætter af alle de gamle barflies og diverse optrædende. Hvis du kigger godt efter kan du faktisk også spotte et lille billede oven over baren, hvor Kim Larsen sidder og hygger sig sammen med John Mogensen.

Heldigvis besluttede et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation i december 2017, at lave en bevarende lokalplan, så værts- og spisehuset kunne bestå. Onde pengemænd havde nemlig planer om at opkøbe hele hjørne-ejendommen Lille Kongensgade/Kg. Nytorv og omdanne både Skindbuksen og det næsten lige så gamle og berømte Hviids Vinstue til modebutikker.

Skindbuksen er fyldt med spisende mennesker fra ind- og udland, som nyder de gode gamle danske retter. Der spilles ofte fed rock eller toner fra Larsen og Mogensen. Men hver tirsdag sætter Christian Lunn sig til klaveret og underholder fra 20:00 til 23:00. Christian Lunn er en lun fætter. Han er en overvægtig og tørstig læge, men især øverste kansler for det berømte SELSKABET FOR DANSK MORABILITET.

Skindbuksens Wienerschnitzel er lige så stor, som den er lækker. Foto©JørgenKoefoed.

Det er vist rigtig mange år siden, at man kunne få Friturestegt Camembert på danske restauranter. Her på Skindbuksen er den kæmpestor. Den rykker! Og så serveret på en 75-års jubilæumsjuleplatte fra Bing & Grøndal. Det er da lige til at tude over. Foto©JørgenKoefoed.

Regningen præsenteres på en Mors Dag Platte fra 1972. Så tuder man igen, mens man finder drikkepenge frem. Foto©JørgenKoefoed.

DØDEN OG KAFFEN

HVIS DU ENDNU ikke har oplevet den nyrenoverede Sankt Annæ Plads, er det værd at overveje en tur. Den aflange plads er virkelig blevet hævet op til et højere æstetisk niveau. Fortovene er lavet i dobbeltbredde, mens biler nu må nøjes med en enkelt bane. Undervejs et par hyggelige legeområder, restauranter og en café med blandt andet ovenstående manende kaffe-budskab. Foto©JørgenKoefoed.

LATTERGAS SKRUER NED FOR HUMØRET

DET KAN GODT være at de unge mennesker, der i weekenden prøver at holde humøret oppe ved hjælp af lattergas, får sig en korvarig god griner. Men for andre der fx går i Borgergade og tilstødende gader og andre steder i byen er det temmelig deprimerende, at se de mange tomme gas-cylindre, der sammen med spiritus-flasker ligger og flyder overalt. Netop nu er det mode at indsuge lattergas fra en flødeskumssifon for at føle sig sjov og fri. I følge en artikel i B.T. for nylig kan en ungersvend godt indtage gassen fra over 100 patroner på sådan en fredag aften-nat. De koster kun 3 kroner stykket, så det er en billig måde, at komme i stødet på, men som Giftlinjens læge udtalte til B.T: Unge ignorerer faren ved lattergas. Den kan smadre ens hjerne fuldstændig, men det er billigt. Foto©JørgenKoefoed.

FIND TO FEJL

DET ER IKKE altid man kan have sine ting for sig selv i den store, stygge by. Nogen er lommetyve. Andre er hjul-tyve. Et godt råd: Tag din cykel med op i lejligheden. Så mangler hjulene i hvert ikke, når du næste morgen skal efter rundstykker. Foto©JørgenKoefoed.

SKATTEFRI INDTÆGT

SOM REGEL KOSTER det kassen, at opholde sig nogle dage i København. Hotellerne er dyre. Restauranterne er dyre … og ikke mindst fadøllene tærer på pengebeholdningen. Men nogen gange kan man være heldig og falde over et skattefrit tilskud. Foto©JørgenKoefoed.