NY FILM I SCALA GUDHJEM: NU ER GNAVPOTTEN AMERIKANER

Tom Hanks er den sure Otto. Han gentager den rolle, som Rolf Lassgård modtog en Guldbagge for i den oprindelige svenske film ‘En Mand der hedder Ove’. Foto©SFstudios.

 A MAN CALLED OTTO:  Denne amerikanske film med Tom Hanks som en super gnavpot, er faktisk et remake af den legendariske svenske film ’En mand der hedder Ove’ fra 2016.

Den blev beæret med flere Oscars, blandt andet som Bedste Udenlandske Film i 2017, den Europæiske Filmpris for Bedste Komedie og en Guldbagge for Bedste Film i 2016 plus Guldbagger for Bedste Mandlige og Bedste Kvindlige Hovedrolle. Om Tom Hanks og det amerikanske filmhold kan score lige så mange priser vil vise sig.

De danske anmeldere kan godt lide filmen, men ingen af anmelderne uddeler mere end fire ud af de seks mulige stjerner. Thomas Brunstrøm skriver i Berlingske blandt andet: ”Det amerikanske remake af bogen og filmen ‘En Mand der hedder Ove’ bringer ikke rigtigt noget nyt til historien, men selv hvis man allerede kender historien, bliver man alligevel rørt”.

Det er den 41-årige svenske forfatter Fredrik Backman, der står bag den filmatiserede roman. Humor er en vigtig brik i hans forfatterskab. Den udviklede sig først i blogindlæg om sit eget hverdagsliv og dernæst i forfatterskabet. Særligt i debuten ’En Mand der hedder Ove’ bruger Backman humor til at fremstille hverdagens banaliteter som eksempler på livets absurditet.

Om inspirationen skriver han på sin blog café.se: ”Min mor lærte mig at læse, Astrid Lindgren lærte mig at elske det.”

Går man ned i rollelisten, støder man på Josefine Lindegaard i rollen som influenceren Julia. Det lyder dansk, og det er det også. Josefine er født i Hellerup, nord for København. Hun nævnes i staterne som en ’rising star’.

Josefine startede med at optræde som 5-årig, hvor hun medvirkede i reklamefilm for blandt andet Nespresso og Fætter BR. Hun startede sin karriere på ’Eventyr Teatret’, som er den bedste skuespilskole for børn.

Hendes danske tv-debut var i komedie-serien ’Grand Danois’, hvor hun havde en af de ledende roller ligesom i komedien ’Far til Fire’ fra 2017.

Trods sin unge alder – 24 år – har hun allerede medvirket i en lang række kortfilm og spillefilm. Forrige sommer medvirkede hun i George Gallos ’The Comeback Trail’ med Robert De Niro, Morgan Freeman og Tommy Lee Jones.

Under Covid-19-epidemien opholdt hun sig i Danmark, hvor hun skrev, instruerede og spillede med i sin egen kortfilm ’Silence’.

EN MAND VED NAVN OTTO
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 9. februar til og med onsdag 15. februar.
Hverdage kl. 19:15
Weekend kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 122 minutter.
Censur: +11 år.

Anmelderne var nogenlunde tilfredse:

Kjartan Hansen, Filmmagasinet Ekko: … et hjertevarmt kram og tiltrængt påmindelse om livets skønhed. Noget, der ikke må glemmes i en krigsramt verden præget af klimaforandringer og inflation.
4 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Intet menneske er en ø, heller ikke Otto Anderson, den vredladne hovedperson i Marc Forsters morsomme og rørende ’A Man Called Otto’, der har en velspillende Tom Hanks i hovedrollen. [Information uddeler ikke stjerner].

Joakim Grundahl, Politiken: Selv når Tom Hanks spiller sur gammel mand på selvmordsmission, er han lige til at lune sig ved. Det er både problemet og attraktionen ved dramakomedien ‘A Man Called Otto’.
4 hjerter ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: Selvom latterbrølene er få og spredte, kan jeg ikke decideret fraråde at se filmen, hvis nogen har lyst til at få deres hjertestrenge spillet på. Man er underholdt, også på grund af Tom Hanks’ karisma og rutinerede skærmtilstedeværelse. 3 stjerner ud af 6.

Biografgængeren Palle på kino.dk: Super film – skal ses. Tom Hanks spiller super godt som Otto, ja det gør hele castet faktisk. Sjov, humoristisk, gribende fortælling om den gnavne, gamle mand, der ikke har mere at leve for – og som så alligevel finder en mening med livet. Kan kun anbefale den.

Film Fakta
A MAN CALLED OTTO
Instruktion: Marc Forster.
Medvirkende: Tom Hanks, Manuel Carcia-Rulfo, Josefine Lindegaard, Mariana Trevino, Rachel Keller, Tony Bingham, Mack Bayda, Juanita Jennings, Max Pavel, Peter Sipla, Allyson R. Hood, Connot McCanlus, John Higgins, Lily Kozub, Cameron Britton, Peter Lawson Jones, Kalley Hyman, Patrick Stanny, Carl Clemons, Kristy Nolen med flere.
Manuskript: David Mages.
Forlæg: Fredrik Backmans roman ’En Mand der hedder Ove’’ og Hannes Holms film af samme navn.
Musik: Thomas Newman.
Foto: Matthias Koeningswieser.
Klip: Matt Chesse.
Casting: Francine Maisier og Molly Rose.
Producere: Neda Backman, Cella D. Costas, Marc Forster, Tom Hanks med flere.
Kostumer: Frank L. Fleming.
Makeup: Jessica Jade Jakob med flere.
Hår: Felecia Bates med flere.
Lyd: Tomas Blazukas, Simon Chase med flere.
Speciel Effects: Nike Garvin, Rachel Mosesso med flere
Stunts: Randy Beckman, Jared Frenke, Todd Ryan Jones med flere.
Produktionsselskab: Sony Pictures.
Dansk distribution: SF Studios.