GUDHJEM KORT&GODT [20]: HUNDEDRAMA IGEN OG NOGET MED KUNST OG LIDT MERE

INGEN MÅ FALDE OG SLÅ SIG HALVT IHJEL

Rækværk så turisterne ikke falder ned i slæbestedet … men hvad med den tredje side? Her kan man læne sig bagover og falde ned og slå sig halvt fordærvet. Foto©JørgenKoefoed.

Nu kan ung som gammel komme til tops på Åsen fra havnen uden, at skvatte ned af skrænterne. Foto©JørgenKoefoed.

Verdens mest overflødige rækværk. Godt at kommunen har uanede midler i pengekassen. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM-BOERE DER kommer lidt rundt i byen, har observeret at der flere steder er blevet opsat jernrørsrækværk. Det gælder ved trappen fra havnen op til Åsen, ved slæbstedet og ved Nørresand Havn. Det er måske meget godt, men ikke alle synes, det pynter med disse børne-og-pensionist-værk. Især dét ved Nørresand vækker forundring. Det er sat op mellem der, hvor bådene bliver sat op for vinteren og havnen, hvor en længere bænk er placeret. Det pynter ikke, og hvis der skal værn her, så skal der opsættes værn om det meste af øen. Der er som bekendt  skrænter og klipper og havnemoler overalt.
Bloggen ringer til havnekoordinator Aron Kjøller.
BLOGGEN: Aron, hvorfor er der sat alle disse værn op i byen og ikke mindst på Nørresand Havn?
ARON KJØLLER: De bliver sat op overalt på øen. Det er kommunen, der har besluttet det. Det er efter den grufulde faldulykke ved rækværket ved Havnebryggen i Svaneke, [hvor en kvindelg turist placerede sig på det siddevenlige rækværk, som desværre var så gennemtæret af rust, at hun røg et par meget ned på havneområdet. Faldet afstedkom et meget langvarigt, måske livsvarigt sygeleje. Red.]
BLOGGEN: Så har kommunen da fået noget at se til, når de nu hvert år skal rundt og tilse disse rækværk for rust og lækager!
ARON KJØLLER: Dét på havnene holder jeg øje med. I øvrigt bliver havnene rundt på øen nu sikret extra. Der kommer flere havnestiger.
BLOGGEN: Der er flere af dem i Gudhjem Havn og på Nørresand.
ARON KJØLLER: Ja, men der kommer endnu flere og denne gang får de alle nattelys monteret. Vi vil gerne have, af de bornholmske havne kan benytte flaget SIKKER HAVN.

IGEN EN BLODTØRSTIG HUND
I LØRDAGS var der atter et hundeslagsmål af dimensioner. Din Blogger sad og skrev om film, da et infernalsk spektakel nåede hans ører. Ude på Åbogade viste det sig, at det var ulvehunden Thor, der var løbet hjemmefra og havde lugtet sig frem til Anni Møllers golden retriever, der var i snor og ude løbe med sin ejer. Thor sprang op på ryggen af Gilbert. Heldigvis er Anni hundetræner og ved alt om, hvordan man uskadeliggør en blodtørstig hund med målrettede spark mod hovedet. Begivenheden vil blive meldt til politiet i dag, og som Anni fortæller: ”Thor er en tjekkisk ulvehund, en race som er blevet opdrætte som grænsehund, hvor dens opgave er at uskadeliggøre grænseoverløbere. Sådan en hund er ikke en almindelig familiehund, og bør ikke ejes af nogen, der ikke har stort kendskab til hunde”. Det er nu mindst tredje gang, at den dels har både angrebet og bidt en hund + et pakkebud fra Postnord. Pas på! Der er gale hunde i Gudhjem, så byen er nu blevet et farligere sted at bevæge sig i end i fx New York. Her bliver ingen bidt – højst skudt!

SÅ HAR BÅDEBYGGEREN HAFT GANG I SAVEN

Der er sørme stadig nogen af de meget gamle bænke tilbage ved Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.

VINTERBADERNE og kommende sommerbadegæster kan glæde sig over, at der nu er kommet en ny badetrappe ved indermolen på Nørresand Havn. Det var kommunen, der tog den gamle ned, men opgaven blev givet videre til byens bådebygger Niels Løvstad. Han har bygget en meget flot trappe med håndtag her og der og skridsikre trin. Oveni har han også bygget to nye bænke til erstatning for de nedslidte ved badetrappen og ved Sorte Odde Batteri. Og for at det ikke skal være løgn, har den gode mand atter bygget en lille trappe til dem, der bader fra ydermolen. Den gamle blev for nogle år siden skyllet væk under en vinterorkan. Fotos©JørgenKoefoed.

ALDRIG ER DER BLEV DRUKKET SÅ MANGE GIN-TONICS PÅ SÅ FÅ TIMER

De to udstillere – Lisa Høyrup og Malene Kyed – er i godt humør. Værre med Mogens Cordsen i baggrunden. Hvad er der galt? Er der for lidt gin og for meget tonic i hans drink? Foto©IlseSøndervang.

Portrættet af fiskeren Henrik har pludselig fået en underkrop med kjole.  Det er Lisa Høyrup ved siden af. Foto©IlseSøndervang.

I det skumle baglokale skuer Lisa Høyrup og Malene Kyed ud over det veldækkede spiritusbord. Foto©JørgenKoefoed.

I galleriets skumle baglokale skjuler der sig mennesker med og uden kød. Foto©JørgenKoefoed.

De to kvinders kunstværker spejler hinanden. Her ses Høyrups fisker Henrik i Kyeds reje-gravering. Foto©IlseSøndervang.

De sidste fernisage-gæster faldt til hvile i galleriets store sofa. Foto©JørgenKoefoed,.

DET VAR LIDT af et tilløbsstykke, da de to Gudhjem-kvinder Malene Kyed og Lisa Høyrup bød på fernisage i lørdags. Det skete i galleriet i det gamle røgeri lige over for Gudhjem Kunsthandel. Udstillingens titel er OVENVANDET NEDENVANDET og her viste Kyed sine fantastiske graveringer i stålplader af fiskeskeletter og Høyrup sine malerier fra Ertholmene med og uden mennesker; alle ovenvandet. Der var trængsel som på Nørreport Station i myldrertiden – ikke mindst i baglokalet, hvor der blev mixet tæt på 100 GT’ere til det kunstinteresserede publikum. Nogen vidste ikke, at Høyrup var portrætmaler og var målløse over hendes værker. En person med tilknytning til et kendt kunstmuseum på øen kom dagen efter for at se udstillingen, og var positiv overrasket over, som vedkommende udtrykte sig: ”… at der var så dygtig en kunstner i Gudhjem”. Udstillingen er åben fredage, lørdage og søndage kl. 11- 17 resten af februar, men kan også fremvises ved at ringe til Malene Kyed på 2622 2825 eller Lisa Høyrup på 2292 9841. Udstillingen får sit eget indslag på TV2/Bornholm. Det sker i morgen – 14. februar kl. 19:45 – i KULTURREPORTAGEN. Meget senere dukker Lisa Høyrup i STAFETTEN ligeledes på TV2/Bornholm. Sker der noget i Gudhjem uden for sæsonen?!!!

NY TURISTATTRAKTION

BYENS FASTE SVANEPAR fik sidste år et kuld på seks unger. Ikke alle overlevede. Tre er tilbage og ses af og til sammen med deres forældre. De har siden fødslen være grå, men noget er ved ske. Hvide fjer er begyndt at titte frem, og det tegner til at blive tre nye turist-attraktioner – hvis de altså ikke flytter hjemmefra inden sæsonen starter. Foto©JørgenKoefoed.