NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN UDEFINERBAR VREDE

Efter flere års mørke beslutter forfatteren Alex sig for at udforske sin vrede og dens ophav. Det leder ham til en række gamle breve og dagbøger fra og om sin morfar Olof Lagercrantz, her ageret af Gustav Lindh. Foto©SFstudios.

 BRÆND ALLE MINE BREVE:  Det er den 47-årige svenske journalist, forfatter og blogger Carl Magnus Alexander Schulman, der har skrevet romanen ’Brænd alle mine breve’, som danner forlæg for Scala Gudhjems nye film.

På kun ét år har danskerne lært Schulman at kende med udgivelserne ’Overleverne’ og Årets Bog i Sverige: ’Glem mig’, som har placeret Schulman på det litterære verdenskort. Han har længe været et kendt navn i sit hjemland, Sverige, hvor han særligt har markeret sig på den svenske kulturscene som vært på Sveriges største podcast, ’Alex og Sigge’.

Schulman har skrevet i mange år – også længe før, han blev anerkendt for det. Han udgav selv i en række år sine bøger – to før han fyldte 20 år – og blev først antaget på et forlag i 2009, hvor han debuterede med ’Skynda att älska’. Den handler om forfatterens forhold til sin far.

Mange af Schulmans romaner er af selvbiografisk karakter og centrerer sig om forholdene til diverse familiemedlemmer, som vi også kan se det med ’Brænd alle mine breve’ fra 2018, som udkom på dansk i 2022.

Filmen væver tre fortællinger sammen til én historie, der overskrider både tid og rum. Efter et pinefuldt skænderi indser filmens hovedperson Alex, at han bærer på en vrede – et udefinerbart mørke.

Besat af at finde ud af dens oprindelse følger han et spor, der fører ham tilbage til sommeren 1932 og vinteren 1988 med de skæbnesvangre begivenheder, der kom til at ændre alt.

30’erne er filmens tyngdepunkt med en forbudt kærlighedshistorie mellem Alex’ bedstemor og den unge digter Olof Lagerkrantz. Konstant tilstede er bedstemoderens kontrollerende mand Sven Stolpe – en kolerisk forfatter – og affæren viser sig at påvirke mange generationer fremover.

BRÆND ALLE MINE BREVE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 4. maj til onsdag 10. maj.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 120 minutter.
Censur: 11+ år.

Anmelderne var ikke helt tilfredse:

Ann Lind Andersen, Berlingske: …vreden er underspillet og pakket pænt ind i småborgerligt, flegmatisk gavepapir, hvilket måske nok får den til at glide nemmere ned hos det brede publikum, men også, kunstnerisk, virker som et kompromissøgende knæfald. 3 stjerner ud af 6.

Nanna Eline Van Toornburg, netmediet Soundvenue: … en særdeles vellykket filmatisering og rørende undersøgelse af familiehemmeligheder i den svenske kulturelite. 5 stjerner ud af 6.

Klaus Rothstein, Filmmagasinet Ekko: Filmatisering af bestselleren skildrer jalousiens altfortærende væsen i et nådesløst drama, der kredser om en konflikt mellem to berømte forfattere i 1930’erne. 4 stjerner ud af 6.

Eva Novrup Redvall, Information: Björn Runges historiske kærlighedsdrama ‘Brænd alle mine breve’ genskaber smukt, men underligt gnistfrit, et legendarisk trekantsdrama fra de svenske litteraturkredse. [Information uddeler ikke karakter].

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Björn Runges filmatisering af Alex Schulmans bestseller er mere loyal, end godt er.
3 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: … svenske Alex Schulmans bestseller om litterære spøgelser i familiehistorien, er blevet en nydelig, men også utroværdig film. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
BRÆND ALLE MINE BREVE
Original titel: Bränn alla mina breve
Instruktion: Björn Runge.
Medvirkende: Asta Kamma August, Bill Skarsgård, Gustav Lindh, Sten Ljunggren, Sverrir Gudnason, Svend Ahlström, Mats Andersson, Daniel Goldman, Theodora Johannessen, Robin Kvarnström, Marika Lindström, Ossian Skarsgård, Sonja Richter, Karin Andersson, Birgit Carlstén, Rikard Hällberg, Björn Kinder, Liam Lundin med flere.
Manuskript: Veronica Zacco.
Forlæg: Alex Schulman.
Foto: Stellan Runge.
Musik: Jacob Mülrad.
Klip: Lena Runge.
Producere: Jonathan Ridings, Annika Sucksdorff, Axel Schulman med flere.
Caster: Jeanette Klintberg.
Kostume-design: Ingrid Sjögren.
Malere: Rickard Grönwall, Dorte Herning, Sofie Kinngard.
Storyboard-artist: Philip Lager.
Stunts: Jonathan Wiberg og Martin Zetterlund.
Steadicam-operatør: Stellan Runge
Produktion: SF Studios.
Dansk distribution: SF Studios.