NY UDSTILLING PÅ GUDHJEM MUSEUM: WOODHAMS KAN DET MED NATUREN

Ben Woodhams: Solnedgang i Ølene.

VI KENDER HAM GODT – Ben Woodham! Han er en gudsbenådet kunstner, når han på sine vandreture rundt Bornholm gengiver naturen med sin følsomme pensel dyppet i vandfarverne.

Hans nyeste bornholmer-projekt – som fra i dag udstilles på Gudhjem Museum – hedder LAND, som han udførte i 2023. Ligesom hans tidligere projekter KYST [2018] og ERTHOLMENE [2021], blev LAND også til gennem en opdagelsesrejse – denne gang til det indre af Bornholm.

Ben Woodhams: Udsigten fra Salenevej ved dagens afslutning.

Udstillingen er en vandretur gennem Bornholm i 52 etaper – altså en ny tur hver uge gennem hele året. Altid om fredagen og altid fra solopgang til solnedgang, uanset vejret, og uanset dagens længde. Hver tur startede der, hvor turen sluttede ugen før – og det hele blev til historien om Bornholms skiftende vejr og natur gennem et helt år.

I udstillingen kan DU følge i Bens fodspor. Flere end 100 akvareller hænger, så man kan følge ruten kronologisk ved at gå ’med uret’ eller ’med solen’ rundt i salen og dermed også opleve årets gang fra januar til december. Udstillingen vil også indeholde et stort kort, som giver overblik over, hvor på øen, Ben har været.

Ben Woodhams kommer fra England, men har boet på Bornholm siden 2008. Han har specialiseret sig i at male og tegne ændringer igennem tid og rum i det bornholmske landskab og arbejder altid ud fra princippet om direkte observation, som han nedfælder på stedet – ikke noget med et fotografi.

Ben Woodhams: I Bodilsker Plantage.

SAMTALE MED BEN
Torsdag 6. juni kl. 19:00 kan man høre en samtale med titlen ’Landskaber i kunsten lige nu’, hvor Tine Nygaard, kunsthistoriker på Bornholms Kunstmuseum, taler med kunstnerne Ben Woodhams, Helene Høm og Christian Bundegaard om deres tilgang til landskabsskildringerne. Der vil være fokus på udvalgte værker af de tre kunstnere og på deres overvejelser om hinandens og egne værker. Samtalen varer omkring 1 time, og der bliver mulighed for efterfølgende at stille spørgsmål. Dette arrangement gentages onsdag 10. juli kl. 15:00. Tilmelding er nødvendig til disse arrangementer på mail: info@gudhjemmuseum.dk.

UDSTILLINGSFAKTA
BEN WOODHAMS: LAND.
Gudhjem Museum, Stationsvej 1, Gudhjem
Fernisage 1. juni kl. 14:00-16:00, hvor der er gratis adgang og lidt vådt og tørt til ganen.
Ellers åben torsdage, fredage, lørdage og søndage kl. 13:00-17:00 frem til og med 21. juli 2024.

Ben Woodhams: Udsigten fra Kobbevej mod øst.

UDSTILLINGEN EARTHBOUND ER NETOP AFSLUTTET. Det var nummer 4 i rækken, og det var Ben Woodhams, der på opfordring fra Gudhjem Museum, samlede tre andre kunstnere – alle med deres kunst dybt nede i naturen – startede den succesrige udstillingsrække. Denne gang uden Woodhams, men med to af de gamle og tre nye, som atter stablede en formidabel udstilling på benene. Salgstallet var på lidt over 150.000 kroner. Så højt et  salgstal har ingen udstilling tidligere kunnet præstere. Museet håber på, at EARTHBOUND kommer igen i 2026 med en Earthbound nummer 5.

Udstilling i Stationsbygningen:

AAGE SCHAD: STEGET OP AF HAVET

AAGE SCHAD blev født i 1904. Han levede i 70 år, hvoraf han tilbragte en god bid af sin tid i Gudhjem. I dag er ved at være helt glemt. Det til trods for at han i en periode oplevede stor anerkendelse og berømmelse både i Danmark og i udlandet.

Gudhjem Museum blev i 2022 kontaktet af Casper Schad, som Aage Schad er grandonkel til. Han og den øvrige familie ejer en del værker af Aage Schad, som de syntes burde udstilles i Gudhjem … det var Udstillingsudvalget enige i. Ud over værkerne, som er i familien eje, kommer museets egne ting også frem i lyset.

Det drejer sig om oliemalerier, skitser og ikke mindst nogle af de skulpturer, der gjorde Aage Schad så berømt i en kort periode. Materialet til skulpturerne er fundet på ture langs kysten og består af grenstumper, trærødder og sten, som er blevet bearbejdet ved lang tid i havet og solen. Aage Schad arbejdede videre med det, naturen allerede havde formet, ved at sætte genstandene sammen på nye måder og i nogle tilfælde også bemale dem. Schad kaldte skulpturerne ”Skulptura anadyomene”, som betyder at de er ’steget op af havet’.

Denne udstilling vises hele sæsonen i Stationsbygningen sammen med de øvrige udstillinger i Udstillingshallen til og med 20. oktober.

DE PERMANENTE UDSTILLINGER

  • Find Motivet – malerier fra Gudhjem i gamle dage med bykort, hvor du kan gå rundt i byen og tjekke, hvordan motiverne ser ud i dag
  • Gudhjembanen med den fredede station – ude som inde.
  • Dronefilm, der viser hvordan toget har kørt fra Østerlars til Gudhjem.
  • Skulpturhaven.
  • Oluf Høst Skitsesamling – forstørret på skærm.
  • Sommerfuglemarken.

Entré til museet: 50 kr. Der kan betale kontant, med MobilPay eller med betalingskort.

Gratis adgang for mennesker under 18 år og for medlemmer af Gudhjem By- og Museumsforening. Man kan melde sig ind ved indgangen. Det koster 125 kr. pr. næse og 225 kr. for familie på samme adresse. Medlemskabet giver gratis adgang til alle årets udstillinger.