ÅRETS JULEBREV FRA DEN FRA POLITIKENS ATS’ KENDTE KØDGROSSERER K. SPANGENBERG, KULHUSE OG TILLIGE CHEF FOR 1. RULLEPØLSEKOMPAGNI HANDLER ISÆR OM JULEMANDEN

Kaj Spangenberg førte sig altid  frem med høj cigarføring på Politikens redaktion – hvis han ellers kunne bomme sig til en. Foto©Spango.

Kære Blog-læsere med mere
Eftersom jeg er mere til bægerklang end klokkeklang, er der meget lidt hellighed over dette års jule- og nytårsbrev, som sendes via e-post (som e-mail jo rettelig hedder på dansk).

Det vedhæftede e-brev har tre oplagte fordele:

Man kan læse og gemme det.
Man kan læse og slette det.
Man kan slette det uden at have læst det.

Kom så ikke her og påstå, at vi i Juleby Asserbo ikke yder personlig service!

Din ærede Blog-skriver foran noget meget stort. Foto©KajSpangenberg.

Bemærk det overstående foto. Det forestiller mig (den falske hjulemand) foran et kæmpemæssigt hjul.

Hensigten er ikke bare at ønske alle en Glædelig Jul, men også et stort og Glædeligt Hjul!

For at fastholde serviceniveauet kan det oplyses, at foto er taget i juni 2018, da jeg med et kompagni gæve kvinder og mænd – blandt dem en mindre gruppe journalister med Uffe Gardel i spidsen – besøgte fabrikken Belaz, som ligger cirka 50 kilometer fra den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Belaz (navnet henviser til Belarus, det officielle navn for Hviderusland) har siden 1940’erne produceret nogle af verdens største og mest imponerende køretøjer, der bl.a. bliver brugt i mineindustrien.

Køretøjerne er så gigantiske, at man tror det er løgn. Men det står fuldt til troende. [Se igen ovenstående foto, som ikke er manipuleret].

Selv om de fleste af jer vel er vokset fra at tro på julemanden, sender jeg jer alligevel en helt personlig hilsen fra den store efterligning af biskoppen fra Mira, der endte som Sankt Nikolaj.

Her lidt sammenskrevne oplysninger om Julemanden:

Han er delvis baseret på Sankt Nikolaus, der var biskop og senere helgen i Myra i den dengang byzantinske provins Lykien i Lilleasien (det nuværende Tyrkiet, erobret af osmannerne i 1451). Nikolaus var især kendt for at dele gaver ud til de fattige.

Biskop Nikolaus døde 6. december år 343, og hans legeme blev begravet i Myra. Folk kom i ny og næ og besøgte gravstedet. Men pludselig strømede en duftende væske ud af kisten, og straks styrtede folk til for at få en flaske af “Den hellige Nikolaus olie”, som man sagde kunne helbrede sygdomme.

Ikke alle kom med fredelige hensigter. En gruppe søfolk fra Bari i Italien stjal hans sarkofag og bragte det med hjem, hvor de byggede katedralen Basilika San Nikola, som er byens store turistattraktion. I det katolske Europa blev folk draget af myterne omkring Sankt Nikolaus, og folk kommer stadig i massevis for at besøge gravstedet i Bari.

GAVER TIL DE ARTIGE

Sankt Nikolaus’ helgendag er den 6. december. Det er derfor, at børnene i kongeriget Nederlandene stadig får gaver denne dag – hvis altså de har været artige! For ved sin side har Sinterklaas, (som han kaldes på nederlandsk) sin sorte tjener, Swarte Piet (Sorte Peter). Han uddeler et stykke kul og nogle smæk til de knapt så søde børn.

Fejringen af Sinterklaas tog de nederlandske emigranter af calvinistisk tro med til deres amerikanskekoloni Nieuw Nederland (som omfattede de nuværende delstater Delaware, Pennsylvania, New York State, New Jersey, Massachusetts, Vermont, New Hampshire, Connecticut og Rhode Island). Forvaltningscentrum og hovedbyen hed Nieuw Amsterdam, som de britiske erobrere 1664 omdøbte til New York.

Således blev Sinterklaas til Santa Claus.

Nu ved man det!

HVOR BOR JULEMANDEN?

I Danmark ved alle, at Julemanden bor et sted i Grønland, mens finlænderne (finner og finlandssvenskere) mener, at hans hjem ligger i Rovaniemi oppe på selveste Polarcirklen.

Til den religiøse afdeling hører, at biskoppen fra Myra er skytshelgen for Rusland, Grækenland ogSicilien og for flere erhvervsgrupper som skippere, fiskere, bagere, apotekere og jurister, men dog især for børn. Hans navn hører til de populæreste dåbsnavne i den kristne verden (Nikolaj, Niels, Nils, Claus, Klaus med flere).

Rundt om i den kristne verden er over 2.000 kirker blevet indviet til Sankt Nikolaj og bærer hans navn. En hel del kirker i Danmark er indviet til ham – eksempelvis Sankt Nikolaj Kirke (nu museum) i København, Sct. Nicolai i Rønne på Bornhom, ligesom en middelalderkirke under opførelse på Middelaldercentret ved Nykøbing Falster er viet til denne helgen.

Det var så det ”juleri”.

I dyb ærbødighed,
med opløftet pande og
sænkede parader:

KAJ SPANGENBERG