ALLE SKAL EJE EN OLE

Claus Dahl med to af Ole Christensens værker: KNOSSOS 25×27 cm, brændt ler 4.000 kroner. FAVN 33 cm høj på træfod, brændt ler 4.000 kroner. Foto©JørgenKoefoed.
HVIS DU MANGLER EN JULEGAVE i den lidt dyre ende, så er OLE svaret. Eller rettere en skulptur af Ole Christensen. Lige nu er der et dusin små, brændte lerskulpturer til salg i HODDAN. Det er butikken på Ejnar Mikkelsensvej 17, der normalt sælger lækker strik, tørklæder, læder og cedertræ med mere fra Nepal, der i december også lægger vindue til tolv af Oles meget enkle og smukke kunstværker. I skrivende stund er der nu kun ti tilbage. To er solgt. Priserne er fra 3.000 op til 5.000 med en enkelt bronze til 8.000 kroner.
Det er Oles familie, der har sat disse værker til salg, og det er også dem, der kan svare på spørgsmål desangående. Ring til Marie Inoue på 2982 9987. Hoddan har åbent torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 11:00 til 16:00 – eller efter aftale med Hoddans Claus Dahl på 2388 0747. Gå ind på hoddan.dk og se nærmere på værkerne.
HVEM VAR OLE?
OLE CHRISTENSEN blev født og voksede op i København. I drengeårene blev flere af ferierne tilbragt hos bedsteforældrene på Bornholm. Bedstefaren var stenhugger i Vang. Her opstod interessen for stenhuggerfaget; og hjemme i København viste der sig en læreplads. Han blev udlært som stenhugger i 1951 og derefter udlært som billedhugger på Kunstakademiet i 1958.
Flere af Ole Christensens tidlige skulpturer er udført i marmor. Senere har han næsten udelukkende arbejdet med granit. Han var inspireret af naturens former og oversøiske kulturers kunst. Skulpturerne står rundt om i landet – blandt andet i Gudhjem Museums Skulpturpark – ofte sponseret af Statens Kunstfond.
I 1956 giftede han sig med akademi-kammeraten Karin Høj. Efter Akademiet flyttede de til Olsker på Bornholm. Det var også her Ole døde i 2000. Hans nu afdøde hustru fortalte til Bloggen, at han efter en lang arbejdsdag med en stor granit-skulptur var gået tidligt i seng, hvor han faldt hurtigt i søvn. Næste morgen vågnede han ikke. Ole døde lige i midt i sit skaberværk!
I kraft af sin håndværksmæssige kunnen og sit kunstneriske talent blev Ole Christensen en af de mest markante personligheder i nutidig dansk billedhuggerkunst … på en gang forankret i den nordiske stenhugger-tradition og originalt nyskabende.
Ole Christensen blev medlem af kunstnergruppen Grønningen i 1970. I 1984 modtog han Eckersberg’s Medalje.
BORNHOLMS MEST SPÆNDENDE KUNSTUDSTILLING
Naturområdet på begge sider af Ole Christensens hus og værksted på Stenløsevej i Olsker blev i 2021 af arvingerne overdraget som offentlig skulpturpark til Bornholms Regionskommune. På de to områder er der opstillet omkring 30 af Ole Christensens skulpturer, hvoraf Bornholms Kunstmuseum ejer 10. Naturpleje af området og af skulpturerne varetages af kommunen og foreningen ’Skulpturparken i Olsker’ i forening.
DIN BLOGGER lavede i november 2015 to udsendelser à en halv times varighed for ØENS TV fra Skulpturparken sammen med Karin Høj. Du kan se dem på YouTube: