BLIVER DET MON PINSE-BØRN? [5. udgave 23:40]

TIRSDAG 26. MAJ 8:30 – Svane-mor og Farmand sover længe denne tirsdag. Foto©JørgenKoefoed.

DER RUGES STADIG på livet løs, selv om Svane-mor på det sidste har taget sig nogle gevaldige svømmeture ud i Østersøen. Men Farmand er på plads – både når Svane-mor er ude og lufte fjerene, men også når hun ligger på æggene.

Bornholms Tidende kontaktede Din Blogger i går omkring svane-situationen. Jeg blev citeret således:

”De sidste tre dage har hannen ligget fast og ruget på æggene, så det kan tyde på, der snart sker noget. Vi forventer, det bliver pinsebørn”.

Det viser, at kommunikation er svært. Hannen lægger sig ALDRIG på æggene, heller ikke hvis reden står ubeskyttet i længere tid. Den står vagt og passer på, at der ikke kommer en sulten måge, hvis livret er svane-æg. Det journalisten fik at vide var, at Farmand havde været ved reden nu i tre dage sammen med sin rugende partner. Det kunne tyde på, at en lykkelig begivenhed var på trapperne.

De ornitologer, der har læst artiklen i Tidende må have krummet tæer … det samme gjorde Din Blogger.

TIRSDAG 26. MAJ 9:11 – Så er Svane-mor taget på en lille svømmetur for at få rørt svømmehuden … mens Farmand vogter sine æg. Foto©JørgenKoefoed.

ONSDAG 27. MAJ 9:01 – Der ruges og holdes med selskab. Foto©JørgenKoefoed.

TORSDAG 28. MAJ 9:00 – Der er stadig ingen tegn på at nogen af de seks svaneunger vil ud af skallen. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 29. MAJ 8:46 – Svane-mor har fået sin morgensvømmetur og er nu på vej tilbage til rugeriet. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 29. MAJ 8:47 – Ja, æggene ser ganske hele ud. Ingen sprækker at observere. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 29. MAJ 8:50 – Svane-mor tjekker lige antallet af æggene, inden hun lægger sig til at ruge videre. Foto©JørgenKoefoed.

FREDAG 29. MAJ 22:00 – Svane-mor er gået til ro, mens Farmand er taget på værtshus. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 7:54 – Det er lørdag, og der er ingen grund til at komme tidligt ud af fjerene. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 8:22 – Så fik Svane-mor endelig øjne. Stadig ingen synlige liv i æggene. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 8:24 – Farmand er kommet hjem fra værtshus og svømmer lidt omkring – i nærheden af sine ufødte unger. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 16:41 – Der ruges stadig, men Svane-mor vender æggene. Hun kan sikkert ikke forstå, hvorfor de ikke allerede er udklækket.  Men på fotoet ser det faktisk ud som om, der er revner i skallerne. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 18:37 – Svane-mor er stadig på reden, men havet er begyndt at vise tænder. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 18:38 – Svane-mor er ikke bange for vandet, selv om det nu nærmest har omringet hende. Foto©JørgenKoefoed.

LØRDAG 30. MAJ 23:28 – Natten er mørk og alligevel er Svane-mor vågen. Måske på grund af den stigende vandstand. Vinden kommer fra nord-øst, det vil sige lige på reden. Heldigvis er den  faldet lidt fra 8,6 m/s i eftermiddags til 7,5 m/s ved midnat, men vil stige i de tidlige morgentimer op til 11 m/s. Hvis det samtidig bliver højvande, kan det give alvorlige problemer for Svane-mors seks uklækkede ællinger. Foto©JørgenKoefoed.