BLOGGENS DEBATINDLÆG OM DEN KRIMINELLE BRUG AF HELÅRSHUSE SKULLE FØRST RENSES FOR U-ETISKE BEMÆRKNINGER FØR DET KUNNE BRINGES I BORNHOLMS TIDENDE

NEDENSTÅENDE ER Din Bloggers debatlæg om den ulovlige brug af helårshuse på Bornholm – især i Guldbyerne: Allinge, Gudhjem og Svaneke. Men inden indlægget kunne bringes måtte det først renses for KRIMINELLE ord.

Din Blogger skrev bla: ”Problemet er bare, at de kriminelle elementer – ofte velhavere – er fløjtende ligeglade med, hvad der er lovligt eller ikke lovligt. Når man har penge, har man jo ret til at gøre, som det passer én bedst. Ikke sandt?!”

Det fik debat-redaktør Rune Reggelsen Skjold til at sende en mail inden offentligørelsen, hvor han bla skrev:

”Tak for tilsendte synspunkt og for opfølgende opkald forleden. Efterfølgende har vores chefredaktør læst indlægget igennem, og han gør opmærksom på, at visse dele ikke overholder vores etiske retningslinjer. Eksempelvis er hele sidste afsnit om de ’kriminelle’ beboere ikke i overensstemmelse med retningslinjerne, da man i avisens terminologi ikke er kriminel, med mindre man har modtaget en dom for en forbrydelse … Derfor er vi nødsaget til at redigere i indlægget, jævnfør vores retningslinjer, der anføres på debatsiden i avisen … Du er dog velkommen til selv at fjerne dele af indlægget, hvis du ønsker … derefter er du velkommen til at sende en redigeret version til os”.

HER ER SÅ DEN VERSION, der blev bragt i avisen. Den originale version fremsendes gerne, hvis Bloggen modtager en opfordring fra en læser.

Din Bloggers debat-indinlæg kunne læses i Bornholms Tidende 26. april 2018 på side 25. Foto©JørgenKoefoed.

Opråb til kommunen:
TJEN PENGE I STEDET FOR AT SPARE

KOMMUNEN MENER, der skal skæres 10 millioner på ældreplejen, fordi riget fattes penge. Derfor har de såkaldte sociale partier – Socialdemokratiet, Enhedslisten og Kristendemokraterne – valgt at sende et uspiseligt sparekatalog til debat. En temmelig overflødig handling, da disse tre partier godt ved, hvad Ædre Sagen, Ældrerådet og de ansatte i ældreplejen mener om de særdeles grovkornede spareforslag.

10 millioner er mange penge – eller er det?

I rigtig mange år har kommunen snorksovet. Mens indbyggerantallet er faldet år efter år, har man samtidig lukket øjnene for, at flere og flere helårshuse blev købt til ferieboligudlejning eller som ejerens eget sommerhus. Disse handlinger har været upåagtet, selvom byforeningerne i Allinge, Gudhjem og Svaneke med jævne mellemrum har råbt vagt i gevær.

50 huse anmeldt i Gudhjem

Og hvad har det at gøre med, at kommunen mangler penge?

I Gudhjem-Melsted har aktionsgruppen under Gudhjem By- og Mindeforening meldt omkring 50 helårshuse, som ulovligt bliver benyttet som ferieboliger. Altså et hus, hvor der ifølge Folkeregistret, ikke bor nogen. Det betyder mindre indtægter til kommunen – og i øvrigt til forretningerne på øen.

Regnestykket kan se nogenlunde således ud for én person: Minus 25.000 kr. i personlig kommuneskat og minus 25.000 kr. i tabt bloktilskud fra staten. I alt 50.000 kr. mindre til den slukne kommunekasse. Hvis man regner med, at der bor to i hvert helårshus, mister kommunen indtægter på omkring 5 millioner alene i Gudhjem-Melsted. Læg dertil de samme lovovertrædelser i Allinge og Svaneke plus de fem andre byer, så rammer beløbet formentlig mindst 15 millioner – nok til at friholde de ældre for groteske spareforsalg.

Heldigvis har et flertal i kommunalbestyrelsen vedtaget, at ansætte en jurist til at nedbringe ulovlighederne på helårshus-området. Desværre kun på halv tid, men det har så allerede båret frugt. Et helårshus tæt ved havnen i Gudhjem er nu sat til salg. Det har siden 7. februar 2012 været ulovligt brugt om ejerens feriebolig.

Så må man jo krydse fingre for, at visse ejendomsmæglere holder op med at fortælle potentielle nye husejere, at ingen holder kontrol med helårshuse.