DIN BLOGGERS KOMMENTAR: KAN DET VÆRE FARLIGT FOR MÆND AT HAVE KVINDELIGE KOLLEGER?

Sagen om Jes Dorph-Petersens fyring fra TV2-programmet Go’aften Live blev massivt omtalt i Politikens udgave 6. januar 2021. Foto©JørgenKoefoed.

 DIN BLOGGERS KOMMENTAR:  TV-værten og journalisten Jes Dorph-Petersen blev i november 2020 indkaldt til forhør på TV2. For bordenden sad stationens indholdsdirektør og personalechef Lotte Lindegaard og Yvonne Frederiksen fra advokatkontoret Norrbom Vinding, som er Skandinaviens største og Danmarks førende advokatfirma inden for arbejds- og ansættelsesret.

De to kvinder anklagede Jes for at have sex-krænket to kvinder på TV2 for henholdsvis 18 og 20 år siden. Da det ikke var muligt for Jes, at modbevise de to gamle anklager, meddelte Lotte og Yvonne i december sidste år, at han ikke længere var værdig til at optræde som vært i programmet Go’Aften Live.

Det mærkelige er, hvorfor møder Jes og hans advokat Mette Grith Stage op hos de to damer på TV2, når han slet ikke er ansat i det firma? Programmet han medvirker i, produceres af Nordisk Fim TV, og det er her, han er ansat.

TV2’s HR-chef Lotte Lindegaard deltog i debatten om Jes Dorph-sagen i TV News PRESSELOGEN. Foto©JørgenKoefoed.

Nuvel, Jes får sparket med disse ord, som Lotte sender som en skriftlig kommentar til journalisten.dk:

”Vores fokus på TV 2 er at skabe en tryg arbejdsplads uden krænkelser. Derfor accepterer vi heller ikke krænkelser, og krænkelser af alvorlig karakter er uforenelige med at bestride en position, hvor man er et billede på TV 2’s værdier. I den situation er vores opgave at trække en streg og drage en konsekvens, uanset hvornår de er foregået,”

Ud over at sagerne er meget gamle og foregik i en tid, der var temmelig meget anderledes end i dag, er det beskæmmende, at man som mand kan blive fyret, for episoder som man ikke har en jordisk chance for at modbevise. Normalt kan man kun blive dømt, hvis anklagemyndigheden kan fremlægge klare beviser på en begået strafbar handling. I denne sag er det den anklagede, der skal bevise sin uskyld.

Temmelig grotesk!

VAR DET VOLDTÆGT?

Sagen med den ene kvinde går ud på, at en mandlig kollega til Jes inviterer sig selv og en kvindelig journalist-praktikant midt i tyverne med hjem til Jes. Her skulle han på et tidspunkt have lagt praktikanten ned på en sofa, og som beskrevet til Lotte og Yvonne og gengivet i en stort opsat artikel i Politiken 6. januar 2021: ”Dorph drejede mit hovede ud til siden, således at jeg ikke kunne se på ham. Hans ene hånd var boret ind i mit ansigt. Med den anden hånd gav han mig en lussing … jeg kan lige så godt holde op med at gøre modstand, tænkte jeg … herefter tiltvang Dorph sig til sex med mig”.

Praktikanten fortæller, at de efterfølgende røg en cigaret og talte sammen. De hyggede sig åbenbart efter den ’skændige’ handling. Oven i købet vælger hun at sove sammen med sin ’voldtægtsmand’, og har guddødemig frivillig sex med ham næste morgen. Derudover forklarer hun, at de også har sex sammen dage efter. Ganske frivilligt!

Politiken fortæller i artiklen: ”De får senere en god og almindelig arbejdskontakt på TV2. Senere glider kontakten ud, men da hun seks år senere har brug for en journalist til at interview sig ved et offentlig arrangement, vælger hun at spørge Dorph.” Han stiller op til arrangementet.

VAR KVINDERNE JALOUX?

Hvis Jes den gang i 1980 har gjort noget forkert, virker det som om, at alt er fryd og gammen årene efter. Lige indtil at praktikanten, der åbenbart fortsat er ansat på TV2 som uddannet journalist, får lyst til at fortælle om sine sex-oplevelser, da TV2s Lotte Lindegaard opfordrer de kvindelige journalister til at få gang i MeToo-bekendelserne.

Advokatundersøgelsen har ikke været forgæves. Den har kostet stationen det hvide ud af øjnene, men til gengæld er fem mænd – her i blandt ”to gamle bjørne i skydeteltet” blev plaffet ned. Den anden kändis er TV-værten på News, Jens Gaardbo. Når man ikke har hørt så meget til denne fyring, skyldes det, at 64-årige Jens Gaardbo – modsat Jes Dorph – har erkendt sine handlinger og valgt at tage imod TV2s hold-kæft-bolche. Det må have været dyrt. En kvart eller en halv million licens-kroner?

”Jeg vil kraftedme ikke bukke hovedet”, fortalte Jes til Politikens reporter Olav Engel, og så blev det pludselig også en meget ubehagelig sag for TV2s ledelse samt de to krænkede kvinder. Og vel også for hele den store medarbejderstab på stationen. De to kvinders navne er selvfølgelig kendt af alle de ansatte og af de fleste mediefolk landet over.

Så hvis denne heksejagt havde til formål at skabe et godt arbejdsklima på TV2, er det modsatte sket. Jeg er bange for at Lotte Lindegaard – som krævet af en stor igangværende underskrift-indsamling på Facebook ­­ – må søge andet arbejde for at genoprette den gode stemning mellem de mandlige og kvindelige ansatte.

NEJ TIL KVINDELIGE ANSATTE

Den verdenskendte, danske krigsfotograf Jan Grarup har til Berlingske fortalt, at han ikke længere fremover vil have kvindelige assistenter.

Det har han uddybet til journalisten.dk:

”Jeg har i virkeligheden meget stor respekt for MeToo-kampagnen. Men den har taget overhånd.”

Og videre kan citeres fra artiklen: ”Han frygter nemlig, at kvinderne kan finde på at beskylde ham for krænkelser i fremtiden. Det er en beslutning, som Jan Grarup traf for flere år siden, og som nu er blevet gen-aktualiseret efter fyringen af Jes Dorph-Petersen.”

Hans udmelding har blandt andet fået næstformanden i Dansk Journalistforbund, Allan Boye Thulstrup, til at tage til genmæle ligeledes på journalisten.dk:

”Vi må jo have tillid til hinanden og til, at vi ikke går rundt og anklager hinanden, uden at der er hold i det. Hvis man bliver udsat for falske anklager, må man jo modbevise dem. Men der er jo ikke nogen, der har interesse i at komme med falske anklager.” Interessante udmeldinger.

Hvis man bliver udsat for falske anklager – som Jes Dorph selv mener, har er blevet – skal man bare modbevise dem! Hvordan gør man lige det? Det lykkedes i hvert fald ikke for Jes Dorph. Her var det ord mod ord, hvor de to kvindelige ’forhørsdommere’ valgte side på forhånd.

Det anden udsagn er endnu mere interessant: “Der ikke er nogen, der har interesse i at komme med falske anklager“. Selvfølgelig er der da det. Mennesker kan være mere end modbydelige. Hvis nogen bliver sexuelt eller erotisk afvist, kan det føre til forfærdelige handlinger – verbalt eller fysisk. Det kan advokater og dommere vist føre adskillige beviser på.

NÅR KVINDER – ELLER MÆND – BLIVER AFVIST

Et af de værste exempler på det, udspillede sig for år til bage på Bornholm. Her gengivet fra Bornholms Tidende omtale af sagen flere år efter:”

Fra ambitiøs børnelæge til tredobbelt morder
”Et af Bornholms mest berygtede mord foregik i 1995, hvor den ambitiøse børnelæge Elisabeth Wæver i et anfald af jalousi myrdede sin elsker, læge Bent Hansens kone og efterfølgende deres to sønner på henholdsvis fire og syv år […] sagen efterlader stadig et stort spørgsmål: Hvordan kunne en affære på cirka 12 måneder mellem veluddannede, intelligente læger ende i mordet på en kvinde og to små børn?”

Læs på tirsdag [26/1]
RAPPORT 7 FRA BLOGGENS REJSENDE STRINGER – JEG BLEV SOM JOURNALIST-PRAKTIKANT JAGTET AF BØSSER I MEDIEVERDENEN…

Læs på torsdag [28/1]:
DIN BLOGGERS KOMMENTAR:
SEX-CHIKANE GIK IKKE KUN UD OVER DAMERNE