BORNHOLM ER FIGNER – OG FYN ER FIN

Turen til Fyn startede her fra Kirkestien 1 i Gudhjem.Foto©JørgenKoefoed.

HVAD GØR MAN, når man bor i Gudhjem og er inviteret til surprise-party i Svendborg kl. 12. Det er svært at nå frem til tiden i ét hug, så det rigtige er at tage en overnatning i Svendborg … men hvad nu hvis den der skal  overraskes spotter én i byen dagen før, så ryger surprisen på gulvet. Derfor var løsningen – for Din Blogger og Gudhjems Portrætmaler – en overnatning i Nyborg.

  NYBORGaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

VI ANKOM TIL BYEN med tog fra Kastrup Lufthavn ved 13-tiden. Vi tog en taxa til HOTEL VILLA GULLE. Et familiedrevet hotel midt i byen. Ikke så stort, men til gengæld kanon-hyggeligt. Alle vægge var plastret til med smukke trommesalsmalerier. Så kunne det ikke blive bedre.

Vi gik ad et par gågader, som virkede mennesketomme. Meget mærkeligt, det var trods fredag eftermiddag, hvor der normalt er et mylder i provins-gaderne rundt i Danmark. Her var det nærmest som om, at byen var forladt. Men måske ikke så mærkeligt. Nyborg blev på en eller anden amputeret, da Storebæltsbroen kom i 1997/98 og færge-forbindelsen blev udfaset. Byen havde sin storhedstid tilbage i 1500-tallet, hvor Nyborg Slot blev vært for ‘danehoffet’, hvor Kongen holdt løbende møder med rigets mægtigste mænd. Færgefarten fra Korsør blev etableret allerede i 1624 og Nyborg var en garnisionsby frem til 1913. Siden er det gået tilbage.

Indtryk fra det mennesketomme Nyborg:

Entreen ind til VILLA GULLEs reception er lige så hyggelig, som den er smal. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ikke noget til hinder for, at GUDHJEM PETANQUE kan tage på træningstur til Nyborg. Hotel Villa Gulle har et par baner, men der skal spilles efter Gulles regler, som er opført på en stor tavle. Foto©JørgenKoefoed.

Det gamle musik- og spisested PHØNIX har kendt bedre dage – for ikke at sige lukket! Foto©JørgenKoefoed.

Vore Frue Kirke er stadig intakt siden den blev indviet i 1130 til Jomfru Marias ære af biskop Navne Jensen Krigebusk. Læg mærke til menneskemylderet. Foto©JørgenKoefoed.

Nyborg har et meget stort rådhus med en meget stor plads foran. Her er der blevet plads til en lille udendørs restaurant med det geniale navn: DEN GODE SMAG. Nogle borde var besat, men der var stadig plads i det gode vejr – også til Gudhjems Portrætmaler. Foto©JørgenKoefoed.

Menukortet var ikke stort, men det var da muligt at få et overdådigt tapas-bræt til en fornuftig penge. Det var ikke til fem stjerner, men OK til prisen. Foto©JørgenKoefoed.

Rådhuspladsen var ikke overstrøget med ligegyldigt inventar, men et hyggeligt multi-springvand pyntede – og kunne blandt andet afkøle fruen fra Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Efter frokost var der den obligatoriske rundtur om Nyborg Slot med voldgravssø med sorte ænder. Foto©JørgenKoefoed.

Ganske flot var slottet, der vendte ud mod parken – altså væk fra byens rådhusplads. Foto©JørgenKoefoed.

Det ligner et fangehul i den smukke murstensmur, der vender ud mod byens plads. Foran afsvedet og nedslidt græs. Ikke så charmerende. Man forstår godt, hvorfor en gruppe af borgere ønsker at genoprette pladsen, som den var i forne tider med en omkransende mur. Det slås man om i byen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er en god genbrugs- og raritetsforretning i byen. Her kan man gøre mange gode kup. Foto©JørgenKoefoed.

Flot kutter-maleri til ingen penge oveni en rygsæk med kendt superhelt. Foto©JørgenKoefoed.

Så kan det ikke blive mere bizart: En yndig jomfru garneret med en kødhakkemaskine. Foto©JørgenKoefoed.

Det man læser i Nyborg: ‘Himmelsk Nydelse’, ‘Alle Kneb Gælder’ og ‘Den Russiske Milliardær. Det kalder jeg alsidighed. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem vil ikke gerne eje en MORRIS 1000 fra 1969. 39.500 kroner for denne velholdte veteranbil. Tag strax til Nyborg, inden den blive revet bort! Foto©JørgenKoefoed.

Svært valg: En nøgen madonna eller en uniformeret galning. Foto©JørgenKoefoed.

Nyborg er nok lidt øde, men de er med på noderne. Ikke alene er der blevet indrettet et hypermoderne spisested i den gamle tog-remise. Og ja, den hedder REMISEN. Den ligger ude ved havnefronten, hvor der er skudt en masse fancy lejligheder op med kanal- eller havudsigt. Det er lige så mondænt som på Holmen i Københavnstrup. Lige som gaderne var stedet også næsten tomt for mennesker. Retterne er små tapas-anretninger til 149 kroner stykket. Vi fik først en bitte fiskeret, som var så lille, at vi burde have bedt om en lup. Den blev efterfulgt at tre meget små skiver lam med lidt grønt. Her var en lup overflødig, da vi godt kunne se den med det blotte øje. Vi var nødt til at tilkøbe både brød og små kartofler for overhovedet at kunne mærke, at noget var røget ned i mavesækken. Et par glas vin garnerede de minimale anretninger. Stedet er lige så stort, som deres anretninger er små. Uha-uha – til gengæld var regningen næsten lige så stor, som der var højt til loftet. Foto©JørgenKoefoed.

Morgenmaden på Villa Gulle er ikke alene med i værelsesprisen på 745 kroner, men også udsøgt – og, ja, har du brug for en opstrammer efter en aften på Remisen, så er den også til rådighed i den meget, meget hyggelige spisestue. Foto©JørgenKoefoed.

Bussen langs kysten til Svendborg har et stoppested på den anden side af Villa Gulle, og mens du venter, kan du forsyne dig hos Fætter Guf. Foto©JørgenKoefoed.

 SVENDBORGaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

BUSSEN FRA NYBORG kørte lige til Hotel Garni’s dør. Hotellet hører under Hotel Svedborg længere nede af gaden. Receptionen består af telefonkommunikation, da levende mennesker kun opholder sig på hovedhotellet. Men ind kom vi da, og al ting var OK – også udsigten til havnen.

Modsat Nyborg er Svendborg en særdeles levende by. Der var masser af mennesker i gaderne, men ingen inde i Vor Frue Kirke, hvor stilheden herskede.

Lidt i tolv gik turen ud til Svendborg Havns yderste mole, hvor den tomastede træskonnert ‘The Northern Grace’ lå ved kaj. Faktisk er det Tuborgs gamle skib ‘Madonna’, der et par gange har besøgt Gudhjem. Det var her det omtalte surprise-party skulle finde sted. Det blev en surprise for den 50-årige kvindelige matros, hvis kæreste havde arrangeret det hele. De sidste festdeltagere forlod skuden ved 5-tiden om morgen. Men Din Blogger og Gudhjems Portrætmaler fandt nu dyner på et langt tidligere tidspunkt.

Vor Frue Kirke er opført på byens højeste punkt omkring år 1200, men formentlig har bakketoppen været et helligt sted længe før kristendommen kom til Danmark i begyndelsen af 900-tallet. Foto©JørgenKoefoed.

Man kan godt få ondt i nakken, når man skal have kontakt med Jesus i Vor Frue Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

Prædikestolen er i renæssancestil og bærer årstallene 1597 og 1599. Læg mærke til, at stolen har en lydhimmel – sådan én kommer også op over prædikestolen i Gudhjem Kirke – den er genfundet på et lager, men skal først renoveres. Foto©JørgenKoefoed.

Selvfølgelig danses der jitterbug på havnen sådan en lørdag formiddag. Foto©JørgenKoefoed.

Ligesom Hollywood-skiltet fra 1923, der oprindeligt var beregnet som et midlertidigt reklameskilt for byens nye boligkvarter ‘Hoollywoodland’ i Los Angeles har Svendborg markeret sig på samme vis. Bogstaverne er ikke så høje som de amerikanske, men til gengæld er de farvelagte på. På den anden side af vandet ligger Thurø, hvor Gudhjems Pandekagemand har boet i mange år. Foto©JørgenKoefoed.

Lige som i København har Svendborg da også en havnebar. Ikke så mange gæster denne tidlige lørdag aften, hvor varmen mildest talt ikke var trykkende. Foto©JørgenKoefoed.

 KØBENHAVNaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

TOGET FRA SVENDBORG via Odense ankom til tiden til Københavns Lufthavn trods skiften til togbusser mellem Korsør til Slagelse grundet sporarbejde. Så skulle der bare ventes på Kombardobussen kurs Ystad. Den kom sandelig også til tiden. Det gjorde Bornholmslinjen så ikke. Den var en halv time forsinket, men vi endte da i Rønne, hvor bussen til Gudhjem afgik 45 minutter senere. Og så var vi hjemme igen og kunne synge: “Fyn er fin, men Bornholm er figner” – hvis du forstår, hvad vi mener.

Mens du venter på bussen i Københavns Lufthavn i Kastrup kan du finde ro i det gamle Hotel Hilton – nu Hotel Clarion’s hyggelige og elegante lobby. JørgenKoefoed.

Og inden du forlader Clarion kan du betragte Bjørn Nørgaards voldsomme skulptur i receptionen. Foto©JørgenKoefoed.