BORNHOLMEREN, DER KAN FJERNE SYMPTOMERNE PÅ ADHD. ORDET ‘HELBREDE’ BRUGER HAN ALDRIG … FOR SÅ FÅR HAN HELE LÆGESTANDEN PÅ NAKKEN.

Kjeld Johansen bor på Rø Skolevej i Rø på Bornholm. Han har MSc i psykologi og PhD i pædagogik. Som pensionist beskæftiger han sig især med undersøgelser og behandling af dyslektikere samt internationalt med kursus- og foredragsvirksomhed. Og, ja, så arbejder han også som operatør i biografen Scala Gudhjem – på frivillig basis, naturligvis. Foto©JørgenKoefoed.

FLERE OG FLERE BØRN OG UNGE i Danmark – og i øvrigt i store dele af verden – får diagnosen ADHD. Attention Deficit Hyperactivity Disorder er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

Når diagnosen er stillet, og det foregår som regel ved at en psykiater får svar på en række spørgsmål fra patienten, ordineres daglige indtag af RITALIN. Det får hjernen til at køre i højt gear. Medicinen bruges lovligt af ADHD-patienter ­– og ulovligt af studerende, der vil forbedre eksamensresultater. Men summa summarum er stoffet usundt for mennesker. Den forandrer blandt andet et menneskes personlighed. Derfor er det højst problematisk, at kurven for antal mennesker, der bruger Ritalin er i stærk stigning – og dermed en bedre og bedre forretning for medicinalindustrien.

DEN HELBREDENDE BORNHOLMER

Rø-boen Kjeld Johansen, der tidligere gennem 27 år har være både viceinspektør og inspektør på Søndermarkskolen i Rønne, mener ikke at det er nødvendigt at indtage det farlige Ritalin for at blive af med sin ADHD. Han kan gøre ‘mirakler’ ved hjælp af musik.

BLOGGEN: Kjeld, hvad er det for en slags musik?

KJELD JOHANSEN: Det er musik, som er komponeret af Bent Peder Holbech fra Vestermarie efter et oplæg fra mig. Årsagen til at mennesker opfører sig hyperaktivt eller er ukoncentrerede skyldes, at de er meget lydfølsomme over for de dybe frekvenser fra de omgivelser, de bevæger sig i. Det kan være støj fra fly og biler eller blot fra stole, der skraber hen over et gulv. Disse lyde distraherer så meget, at det får visse mennesker til at ændre til en opførsel, der gør, at de får det svært med det omgivende samfund. Efter at have undersøgt en patient, ændrer jeg i musikkens både høje og dybe frekvenser, så den faktisk bliver skræddersyet til vedkommende.

BLOGGEN: Jamen, skal disse mennesker udstyres med høretelefoner og høre denne musik resten af livet?

KJELD JOHANSEN: Nej, slet ikke. Behandlingen tager mellem et halv til et helt år alt efter, hvor gammel patienten er. Med en fem-seks-årig tager det omkring seks måneder. En voksen et helt år eller mere.

BLOGGEN: Det vil sige, at du endevender musikken og tilpasser den til hver enkel patient?

KJELD JOHANSEN: Ja, når jeg har manipuleret frekvenserne i  musikken, brænder jeg den på en CD eller overfører den til en USB-nøgle, som patienten så kan tage i brug.

BLOGGEN: Hvor mange timer skal der lyttes?

KJELD JOHANSEN: 10 minutter om dagen seks gang om ugen. Efter endt behandling har hjernen ændret opfattelse af de lyde, der har generet den. Og patienten er blevet af med sympotomerne på sin sygdom.

BLOGGEN: Og det er uden piller og andre skadelige indgreb?

KJELD JOHANSEN: Ja!

BLOGGEN: Hvor mange har du hjulpet gennem denne metode?

KJELD JOHANSEN: Vi er omkring en halv snes behandlere rundt om i landet, og mange flere hundrede i resten af verden. Jeg vil tro, at herhjemme er der omkring 1.000 børn blevet fri for ADHD-symptomerne. På verdensplan omkring 20.000.

BLOGGEN: Hvis denne behandling hjælper, hvorfor er den så ikke udbredt?

KJELD JOHANSEN: Læger og Sundhedsstyrelsen tror kun på behandlinger, hvor der er udført en lang række parallelle kontrolforsøg. Og det er ret svært at udføre med denne lyd-behandling. Derfor godtager man den ikke … selv om mange er blevet af med symptomerne.

BLOGGEN: Har du henvendt dig til pressen med disse opsigtsvækkende resultater?

KJELD JOHANSEN: Ja, flere gange. Og der har da også været flere artikler og udsendelser gennem de 20 år jeg har brugt metoden, men det har ikke rykket nogen eller noget. Fx lavede en af DRs regionale stationer en udsendelse om denne ‘musik-helbredelse’, men da en læge-professor fra hovedstaden stemplede den som fup, blev den aldrig udsendt.

BLOGGEN: Hvad med udlandet?

KJELD JOHANSEN: Jeg har holdt foredrag i Canada, USA, New Zealand og alle lande i Europa med undtagelse af Rusland. Alle steder ryster lægerne på hovedet. Selv om vi kan dokumentere de mange gode resultater, nægter de at tage behandlingen seriøs. Sidst var jeg i Slovakiet, stillede lægerne sig fuldstændig på bagbenene. De nægtede at tro på behandlingen. Den var jo al for simpel, til at det kunne være rigtigt.

ADHD-BØRN I NEXØ

BLOGGEN: Jeg har hørt, at du skal til at arbejde med nogle ADHD-børn i Nexø Skole. Hvad skal der ske her?

KJELD JOHANSEN: Ja, det er rigtigt. Forældre med ADHD-ramte børn får tilbud om, at deres børn kan blive behandlet med denne musik. Siger de ja, går jeg i gang med at undersøge børnene og efterfølgende levere noget personlig tilpasset musik.

BLOGGEN: Det lyder spændende og interessant. Er det en kostbar behandling?

KJELD JOHANSEN: Nej, slet ikke. Den første undersøgelse koster 500 kr. og de efterfølgende fem til seks koster 200 kr. stykket. Derefter koster de fem-seks CD’er 250 kr. stykket. Altså alt i alt omkring knap 3.000 kr.

Bloggen vil vende tilbage for at høre om resultaterne i Nexø.

JAGTEN PÅ STILHEDEN

Lørdag 24. marts havde DR2 en udsendelse om JAGTEN PÅ STILHED. Her undersøgte lægen Charlotte Bøving, hvad støj betyder for vores helbred generelt. Hun møder i sin konsultation i Varde mange patienter med især stress, og mener, at det måske skyldes den tiltagende larm i hverdagen.

Bøving tog til hjerteafdelingen på Bispebjerg Hospital, hvor kardiolog og overlæge Ahmad Sajadieh udsatte Bøving for en række lyde bla fly, maskin-støj og babygråd. Det viste sig, at både hendes puls og blodtryk steg markant ved de høje, skærende lyde, men ikke så meget ved gråden.

Sundhedsstyrelsen har sat grænsen for uskadelig støj til 58 dB. En måling for nylig viste, at ved stærkt trafikerede gader i København nåede man op over 75 dB.

Så støj kan være stærkt medvirkende til, at det moderne menneske oftere og oftere får hjerte-kar-sygsomme og stress … eller ADHD.

Dagbladet Information havde for nylig en artikel med rubrikken: ’Larm dræber os langsomt’, hvor det konkluderes, at 10.000 europæere hvert år dør som følge af larm, og måske er tallet endda langt højere. Et problem som politikerne meget langsomt er ved at skimte.

DEN EFTERSPURGTE STILHED

Men hvordan får vi mindre støj i hverdagen?

En af måderne kunne være at flytte til fx Bornholm, hvor stilheden er skræmmende velsignet til stede … med mindre man går i børnehave, i skole eller fritidshjem … eller om sommeren opholder sig i Gudhjem, hvor rigtig mange motorcykler dagen igennem ekstremt larmende bevæger sig ned gennem byen. Til meget stor gene for feriegæster og ikke mindst de faste beboere. Men det er politikerne helt tonedøve overfor. Trafik er urørlig som den hellige gral under parolen: ’Uden trafik – ingen turister’. Dø om så det gælder!

BLOGGEN hører gerne fra læsere, som har erfaring med helbredelse af ADHD på arkivparis@aegir.dk eller mobil 2782 0241.

FAKTA

KJELD JOHANSEN
Baltic Dyslexia Research Lab ApS
www.dyslexia-lab.dk
Rø Skolevej 14, Rø
3760 Gudhjem
kvj@johansen.mail.dk
5648 4043

Der findes behandlere over hele landet, og Kjeld Johansen henviser gerne til én i dit område.

LITTERATUR:

Kjeld Johansen: ‘Lyd, hørelse og sprogudvikling’ 1993. Forlaget åløkke.
Kjeld Johansen: ‘Alternativ behandling af ordblindhed’ 1984. Forlaget Hedeskov.

CURRIULUM VITÆ

Kjeld Johansen født i 1937.
Efter præliminæreksamen ansat i Flyvevåbnet i 5 år.
Lærereksamen fra Haderslev Seminarium 1963.
Viceskoleinspektør Østerskole, Rønne 1972.
Kurser og studier ved bla. Danmarks Lærer Højskole i matematik, fysik, pædagogik og psykologi.
Ph.D. in Education på Pacific Western University 1984.
Tilknyttet The Orton Dyslexia Society, The Association of Education Therapists, Internation Association of Music and Arts, Th New York Academy of Sciences og Holitisk Netværk i Danmark.