BORNHOLMS UKENDTE SKULPTUR-PARK – [TILFØJELSE 11/8]

Det er ikke til at tage fejl af, hvor Per Sommers Skulpturpark starter. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER VISTNOK kun tre skulptur-parker på Bornholm. Den mest kendte er måske på marken foran Gudhjem Museum. Den består af et beskedent antal granit-skulpturer af Ole Christensen og Jun-Ichi Inoue + en enkelt af Julie Høm og af Inge Lise Westmann.

Den anden ligger i Olsker på Stenløsevej og var Ole Christensens bolig og værksted, da han levede. Her er der rigtig mange granitter fordelt på en meget stor mark på den ene side af huset og to mindre plæner på den anden side af huset.

DEN TREDJE

Michael Berendt Hansen, Danmark: ‘De Druknedes Fingre’. Unika bronze. Pris: 43.000 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

Giovanni da Monreale, Italien: ‘Dreng med Mobil’. Glasfiber. 38.500 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

Doron Silberg, Israel: “All of Us”. Stentøj. 32.000 kroner. Foto©JørgenKoefoed.

Per Sommer: “Drabant”. Foto©JørgenKoefoed.

MEN, der er faktisk en tredje, som er nok så interessant. Den er placeret på Bjergegårdsvejen 3 ved Sct. Bodils Kirke knap tre km vest for Nexø ad Rønnevej.

Det er kunstneren Per Sommer, der holder til her. Ud over skulpturer – ofte i metal – producerer han også en række brugsting, som fingerringe, borde, reoler med mere.

På et græsareal ved siden af boligen befinder der sig en lang række større og mindre skulpturer. Der er et par af Pers egne, men hovedsaglig er det kunstnere fra en række lande rundt om i verden, der udstiller deres værker her. Og de er alle til salg, hvis du kommer i skulptur-mode.

I forbindelse med boligen har Per også et lille galleri med malerier af forskellige kunstnere. Men her skal du banke på hos hr. Sommer for at få åbnet, hvad han meget gerne gør.

TILFØJELSE 11. AUGUST: DER ER FLERE S-PARKER
Bloggen har modtaget denne mail fra Gudhjems Svend Torben:
Er ked af, at du ikke regner skulpturparken i Svanekegården med til bornholmske skulpturparker. Her er Ole Christensen og Arne Ranslet repræsenteret. Og ikke at nævne de mange skulpturer i ‘parken’ på Bornholms Kunstmuseum!! Ups!!”

Bloggen kan kun beklage fadæsen, men glæde sig over, at der er  vågne læsere derude. Ja, så er der altså 5 skulpturparker på Bornholm – indtil nye oplysninger dukker op! Heldigvis blev der i indledning skrevet: “vist nok kun tre skulpturparker“.

ENKEL OG RÅ ELEGANCE

Per Sommer: “Kuglering”. Foto©PerSommer.

Per Sommer: “Skæbnetråde”. Foto©PerSommer.

Det er ikke stiletterne Per har produceret, men det stativ de er ophængt på. Foto©PerSommer.

Per Sommers design er som “en ren og sprød nordisk melodi … det er fortællinger om tid, styrke og skønhed”, som han udtrykker det på sin hjemmeside. Det hele laves i hånden på værkstedet i Nexø. Her kæles der for detaljen, og to er aldrig helt ens. Per Sommer arbejder primært i træ og metal. Hans design vidner om ”det kraftfulde møde mellem menneske og natur … et møde fuld af respekt, fascination og nysgerrighed”, som han udtrykker det.

Meget af Per Sommers design er unika. Bæredygtig produktion prioriteres højt, ligesom tilknytningen til det lokale samfund reflekteres i valg af materialer. Med eksempelvis genbrugstømmer fra gamle bornholmske bygninger får produkterne deres helt egen historie – forenet i en kraftfuld og rå elegance.

Det er Per Sommer, der har Bornholms lidt ukendte skulpturpark. NSU MAX’en er fra 1956 – Per Sommer fra 1964. Foto©JørgenKoefoed.