BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP – DET ER IKKE SLADDER, MEN OPLYSNING TIL BORGERNE I SAMFUNDET [5] – OPDATERET 14/8/21

EN MANDLIG HALV MILLION SØGES
CHARLOTTE TRAMPEDACH, som er datter af Pedersker-pigen ELLA CLEMENS IPSEN og den nu afdøde, verdenskendte maler KURT TRAMPEDACH er netop blevet skilt og indrykkede denne text på Facebook i sidste uge: ”Søger slank, sjov og kærlig mand, da den gl. er slidt op. Du har masser af energi og kan lide fest, god mad og har en halv million i banken, da jeg mangler et nyt tag. Jeg har eget hus og bil og er temmelig slasket med for små bryster, da jeg har tabt mig for hurtigt. Temmelig irriterende til tider og taler før jeg tænker. Lyder det som noget for dig? Nåh … OK. Godt jeg har min krammepude og det sjov, jeg selv laver.” Charlottes far havde ikke så meget humor, som hans ældste datter præsterer her!

EN DIGTER HAR SAGT FARVEL
GRETHE SOLHVERV RASMUSSEN døde på BORNHOLM 26. maj. Hun blev født i Åker på Bornholm. Hvornår vides ikke, blot at hun blev gift med Cobra-maleren TONNING RASMUSEN i 1960. Hun var lidt ældre end ægtemanden, som i øvrigt runder 85 år i dag. Tonning var tæt knyttet til sin hustru, og hendes død gjorde, at han få dage efter blev fløjet til Rigshospitalet med hjerte-problemer. I dag er han tilbage på Bornholm, men da han har også har problemer med fingrene, har han set i øjnene, at han ikke længere kan lave sin kunst. De fik sammen sønnen Hans Christian. Begge bor nu i huset i Sorthat-Muleby Vestbornholm. Grethe blev uddannet som keramiker og var med til udsmykke Birkelund-Holsbjergskolen, Oehlenschlægersgades SkoleVesterbro i København og Panum Instituttet. Derudover har hun fået offentliggjort digte i Hvedekorn, Fælleden og diverse dagblade. Sammen med Tonning har hun desuden udgivet en række digtsamlinger: Amsterdambilleder, Breve fra Portugal og Atlantisbilleder. Seneste digtsamling var i 1992 om Bornholm med titlen Digte fra min Ø med blandt andet digtet En Fisker: Et rynket ansigt / havets salt / Klare øjne / havets blæst / Stærke hænder / havets magt. RETTELSE: TONNING RASMUSSENs søn fortæller i en mail til Bloggen 13. august, at hans far ikke blev fløjet til Rigshospitalet med hjerteproblemer – men blev indlagt på Bornholms Hospital med dehydrering og lavt blodtryk. Desuden fortæller sønnen, at han ved hjælp af en meget effektiv ergoterapi måske kan komme til at male igen. Bloggen beklager de forkerte oplysninger, og håber at tilliden hermed er genoprettet.

KENDT MUSIKER FLØJET MED HELIKOPTER TIL RIGET
DET VAR ET noget voldsom skue, som kunstneren PIA SCHJØLL blev udsat for søndag 13. juni. Det var sidste dag hun udstillede sine malerier fra Cuba og akvareller fra BornholmGudhjem Museum og opholdt sig derfor her. Da hendes mand – den kendte flamenco-guitarist CHRISTIAN SIVERT, som gav koncert på museet 3. juni og i øvrigt i dag også har fødselsdag for 79. gang – ikke dukkede op, tog hun sammen med en fra museet til den campinghytte, de havde lejet hos Sannes Camping. Her fandt hun sin mand bevidtløs på gulvet i blod og opkast. En ambulance bragte ham ba-bu-ba-bu til Bornholms Hospital. Ud over at han havde 40 i feber og havde pådraget sig en lungebetændelse skyldtes tilstanden formentlig en betændelse i galdeblæren. Christian blev herefter fløjet med helikopter til Rigshospitalet. I dag er han udskrevet og tilbage i lejligheden i Amaliegade et stenkast fra DRONNINGENs københavner-slot, men skal fremover gennemgå en række undersøgelser.

ENDNU EN KUNSTNER FØRT TIL RIGET
DET SKETE 25. JUNI, at KAARE REX THOMSENFacebook kunne fortælle at hans bror, kunstneren og Galleri R2-ejeren i Svaneke STIG REX THOMSEN, netop var blevet overført til Rigshospitalet med Falck. Han har pådraget sig en betændelse på en af hjerteklapperne med et meget højt infektionstal til følge. Så lige nu fodres han med antibiotika, så betændelsen kan bekæmpes. Årsagen kan der gisnes om, men Kaare skriver, at det er pudsigt, at det sker efter endt vaccination. En ulykke kommer sjældent alene. Ved 13-tiden samme dag kommer en dame ind på Gudhjem Museum. Hun er bestyrtet, fordi hendes mand igen har fået symptom på en kommende blodprop i hjernen. Det er sket to gange før: Der lyder et stort skrald i hovedet og et kæmpe lysglimt viser sig i øjnene. Herefter bliver alt tilsyneladende normalt. Men det er stilhed før stormen. Så billettøren får ringet efter en ambulance, som ankommer knap 25 minutter efter. Om også han skal flyves til Riget vides ikke.

SPRÆNGNINGER I GUDHJEM
ENDNU ET ULYKKESTILFÆLDE ramte DIN BLOGGER. 3. juni havde han været ude at bade i Bassinet fra ydermolen på Nørresand Havn. Der har i nogle år været placeret en lille trappestige ved klipperne. Den gik desværre rabundus under stormen sidste år. Siden har der været placeret et lille stykke stolpe, så det var muligt, at komme op fra klipperne til kajkanten uden at skulle kravle. Dette stykke træ var væk denne dag. Da den 76-årige i et splitsekund troede han var 26 og tog tilløb og sprang op på kajkanten, kom venstre ben på overarbejde … og vupti, var der et eller andet bag foden der blev strakt al for langt ud. Det var achilles-senen, der næsten var blevet revet over kunne en ultralydsscanning afsløre, da Din Blogger hårdt presset tog til læge og senere til hospitalet efter at have humpet i to uger. For at det ikke skulle være løgn, faldt han inden da over sine egne ben på vej til flagnedtagning på Glaciet ved Gudhjem Havn med en kraftig fibersprængning til følge. Venstre fod er nu iført en støvle. Den skal bæres i seks uger – både nat og dag. Så nul havbade før til august!

PARIS UDSKIFTET MED RØNNE
I KENDER ham godt – KNUD MELDGAARD. Han er en særdeles velklædt, hvidhåret herre på 74 med vest, dobbeltradet habitjakke og hængende moustache. I har spottet ham på tv, hvor han har deltaget i alle METTE FREDERIKSENs corona-pressemøder. Derudover er han chefredaktør for en række publikationer, blandt andet Transeuro og den kulturelle netavis Omnibus. I sidstnævntes udgave i uge 25 har den gode mand en kommentar om at reje i Corona-tiden: ”Jeg vil ud, jeg vil bort, jeg vil væk herfra” sang KAREN JØNSSON i 1936 og præcis denne følelse, er vi mange der har haft nu i mere end et år. Jeg ville til Paris (det vil jeg altid), men som min læser måske husker fra en tidligere artikel, så blev det ikke Paris i Frankrig, men RønneBornholm der blev forårsdestinationen i 2020. Bornholm har mange fordele. ”Blandt andet kan man få en Krølle Bølle Is”, fremførte en god ven. Unægtelig. Det kan man ikke få i Paris – men alligevel.”

VANDINGHULLET VAR LUKKET – ELLER VAR DET?
FOLKEMØDET gik godt. Alle var glade og tilfredse, endskønt aktiviteterne var neddroslet pænt meget. Kun én af kändisserne – DRs Deadline-vært NIELS KRAUSE-KJÆR – var ikke helt tilfreds. Det brune værtshus i Allinge Hut Li Hut var åbenbart lukket, og det var han absolut ikke tilfreds med. Men, hov! Stop! Ifølge journalister fra Ekstra Bladet var Hut Li Hut åben. De kunne nemlig berette om en opsigtsvækkende episode, der fandt sted sent på aftenen på det gode værtshus. RUNE LANGHOFF var tilstede. Han er – eller efterfølgende var – Partiet De Nye Grønnes muslimske leder SIKANDAR MALIK SIDDIQES’ særlige rådgiver, og denne aften optrådte han også ganske særligt. Han blottede ikke alene sine kønsorganer for EBs sarte journalister, men han kaldte dem også for ludere. Så nu er spørgsmålet, var Hut Li Hut åben under Folkemødet eller var det ikke?

SPILLEMANDEN LEJER UD
DEN KENDTE energikonsulent, præstesøn og musiker JOHAN LORENTZEN lejede for nogle år siden sig ind i huset på Kirkestien 2 i Gudhjem. En dag under morgensangen for færgen Ertholm sidste sommer stødte han ind i METTE fra Esbjerg – og det slog gnister. Strax blev de kærester og Johan begyndte at opholde sig en del hos Mette i Esbjerg, men stadig med adresse i Gudhjem. Fint nok … men i forrige uge kunne man på Facebook læse, at Mette nu vil udleje Kirkestien 2, som feriebolig. 6.000 kroner pr. uge i juni, juli og august og 5.000 kroner pr. uge mellem september og maj. Så ring til Mette, hvis du synes, det kunne være spændende at holde ferie i en helårsbolig i Gudhjem tæt på havnen og med udsigt til Ertholmene. Nogle dage senere præsenterer Johan sin nyindkøbte Peugeot 308 på Facebook. Den er ikke helt ny. Har kørt 195.000 km, men kan køre 31,5 km på literen. Fantastisco!

DE SØDE PIGER FORLADER ØEN
DET KAN godt være, at Bornholm fik +5 flere indbyggere i 2020, men desværre må det konstateres, at der i 2021 forsvinder mindst fire af øens sødeste piger. TRINE SAABYE – datter af den kendte Politiken-tegner JØRGEN SAABYE – solgte sit hus i Bager Sonnes Gade i Nexø i foråret og flyttede til en lejlighed i Valby ved København efter en snes år på Bornholm. Ovenforomtalte CHARLOTTE TRAMPEDACH agter at flytte til Sverige lidt nord for Ystad, hvor hun har fået tilbudt arbejde som bygningsrenovationsarbejder. Det sker til september, hvor hun standser udlejningen af sin netop indrettede Trampedach Suite. I løbet af juli flytter Charlottes datter, Østermarie-kunstneren GAIA TRAMPEDACH til København for at slå sine klude sammen med sin kæreste Isabel, der har en lejlighed i nord-vest. Og som rosinen i pølse-enden, har MIMI ØSTERGAARD netop meddelt, at hun nu sætter sin gård på Stavsdalvej 74 i Østerlars til salg. Hun har fået et barnebarn, der har bopæl et sted i Jylland, men Mimi agter dog blot at finde et sted at bo på Lolland eller Falster, så hun bliver landfast med familien. Hvor er det dog trist at disse søde piger nu overlader os bornholmere/førde til vores egen skæbne. Suk!

Nummer 1:
BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP
1. april 2021

Nummer 2:
BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP
24. april 2021

Nummer 3
BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP
16. maj 2021

Nummer 4:
BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP
5. juni 2021