BORNHOLMSKE NAVNE-DRYP – DET ER IKKE SLADDER, MEN OPLYSNING TIL BORGERNE I SAMFUNDET [1]

DET ER GANSKE VIST og slet ikke aprilsnar … men der sker så meget på Bornholm, at man faktisk tror, det er løgn … og det er det ikke, dæmmerso!

Lad os starte her:

TUR/RETUR RØRVIG/GUDHJEM
NIELS ’Niller’ Kunert og han søde hustru Sussie Kirknæs, der solgte deres hus på Brøddegade sidste år og flyttede til Rørvig er delvis vendt tilbage. Niller kunne ikke falde til i den nordvestsjællandske havneby. Han savnede Gudhjem så meget, at parret besluttede at købe en af ferielejlighederne ved Sletten Camping. Men dét plaster kunne ikke dække såret. Så nu har de købt et hus på Viggo Rønnesvej i Gudhjem. Således vil parret dele deres tilstedeværelse mellem de to havnebyer.

TABET AF EN SPILLEMAND
DET FORHENVÆRENDE Siriuspatrulje-medlem Jens Riis, som gennem mange år har været 1. violinist i Gudhjem Havnekor, er flyttet fra det lille stenhus på Malkestien i Gudhjem til Rehabilitering Sønderbo Rønne, men flytter videre lige om lidt til plejehjemmet Birkebo i Helsingør. Her kommer han hel tæt på sine børn og nogle af sine gamle musik-venner. Han er glad! Havnekoret er trist!

ESBJERG SNUPPER EN ANDEN SPILLEMAND
MEN HVEM SKAL akkompagnere, når Havnekoret i Gudhjem atter kan synge Ertholm ud af havnen kurs Christiansø? Normalt har Johan Lorentzen været til stede med sin guitar og robuste baryton, men efter at Mette – en af de sporadiske kvindelige havnekorsangere – rørte hans hjerte med sin lillefinger sidste år, opholder han og tit og ofte i Esbjerg, hvor Mette bor og har sit arbejde. Ny spillemand eller spilledame søges!

DET LUGTER EN LILLE SMULE AF SIMON SPIES
DET MEGET fancy safari-hotel THE FALCON HOTEL på Strandvejen i Allinge blev sidste år købt af Martin Ramstrup, som også ejer Bornholms Rovfugleshow, og formidabelt indrettet af hans bedre halvdel Mette Tiensuu, tidligere kommerciel chef på Bornholms Tidende. Ifølge bankelyde fra vandrørene har de overladt roret til københavneren  Jakob Olsen, som har fået titel af hotelchef. Hans mor er Mille Noring – afdøde Simon Spies’ stærke direktør i forne tider. Selv startede han i sin tid sammen med venner STEREO BAR ved i Linnésgade på Israles Plads i København K. En lidt skjult bar med fem trin op fra gaden og med dansegulv i kælderen. Stedet blev opsøgt af særdeles celebre personager fra det absolut bedste borgerskab, fx Kronprinsen, da han endnu var ungkarl og drak øl direkte af flasken. Senere har han bestyret en række cafeer, som fx den tidligere Café Hacienda i Ørsteds-parken [nu Flindt & Ørsted] og Apollo Bar i Kunsthal Charlottenborg.

SVANEKE-BO FÅR FYRSTELIG OPGAVE
GRAFISK DESIGNER Christian Kirk-Jensen har for nylig [måske] lukket sin tegnestue i 3. arrondissement i Paris. Han kom til byen som 17-årig og startede sin karriere med at arbejde for den kendte, nu afdøde, danske modefotograf Gunnar Larsen. Tegnestuen er nu delvis flyttet til hans hus lidt nord for Svaneke, hvorfra har fremover vil slå sine folder det meste af tiden. Christian har arbejdet for en lang række kunder i Frankrig fx 13e Note Édition, Éditions Loco, Gallimard, Flammarion, Nova Press, Max, The Standard Jazz Club, Radio Nova, TSF Jazz. Sidst løste han en kæmpe opgave for FN omkring DE 10 KLIMAMÅL. Store plancher som også kunne ses på Folkemødet forrige år samt en flot designet bog, som blev rost herfra til evigheden. Så meget at han lige om lidt drager til Monaco, hidkaldt af prinsesse Caroline omkring et klima-projekt, som hun er involveret i.

GUDHJEM/ØSTERLARS VENTER STADIG PÅ NY PRÆST
SIDEN SOGNEPRÆST Meghan Welsch Jakobsen sagde farvel og tak 15. november sidste år og drog til Soderup og Eskildstrup efterlod hun to kirker uden fast præst. Nu lysner det som tidligere omtalt. I forbindelse med 2. ansøgningsrunde var der ikke mindre end ni præster, der søgte embedet. Fire af dem var til prøveprædiken 19. og 20. marts. Efterfølgende har de to menighedsråd sat en nummerrækkefølge på de fire udvalgte: 1, 2, 3 og 4, så hvis nummer 1 som er kvinde siger ja, skal kirkeministeren Joy Mogensen først underskrive ansættelsen, før det bliver officielt. Det går der nok et par uger med. Indtil da og i hele den ’præste-løse’ periode er det emeritusserne Stig Lønsborg Saxbjørn, Frank Kærgaard og i søndags Jesper Stange, der har fyldt hullerne ud. Jesper Stange prædikede Palmesøndag om den sprængfarlige cocktail af magt & politik. Her anklagede han ganske opsigtsvækkende blandt andet folketinget for at misbruge den magt, det udøvede i religionens navn over ’de andre’ … her tænker han vel på de mange migranter og flygtninge fra de muslimske lande!!! I øvrigt ’glemte’ hr. Stange den afsluttende salut, hvor præsten normalt beder Vor Herre om at indgive visdom til de politiske valgte samt til Dronningen og hele hendes familie. En forglemmelse eller en protest? Lad Din Blogger til gengæld bede til Gud om, at have givet de to menighedsråd visdom nok, til at have udvalgt den rigtige præst.

DET POPPER OP HER OG DER GUDHJEM
NYE FORRETNINGER skyder op som svampe rundt om i Gudhjem. I lørdags åbnede endnu en klude-butik. Det skete i den gamle Gram-butik i Brøddegade, som sidste år blev købt af iværksætteren Martin Thorborg og hans kæreste Jannie Buch med hver en halvdel. Selve butikken ejes af Jannie med det meget bornholmske navn FØRDER … som alle ved, drejer det sig om de personer, der kommer overfra og slår sig ned på Bornholm. Og i løbet af maj måned åbner endnu et spisested i Gudhjem. Vistnok nummer 16 i rækken. Det sker øverst oppe ved landevejen i den gamle el-butik. Den kommer IKKE til at hedde ’Det Elektriske Hjørne’, men HOS METTE, opkaldt efter ejeren, som også kommer til at stå i køkkenet. Mette reklamerer med smørrebrød og dagens ret og mærkelig nok Fynsk Øl … nok fordi hun for ikke så længe siden drev et gartneri og mad ud af huset på fynske Ærø. Men måske relevant alligevel, da Den Fynske Ambassade som bekendt er placeret i byen hos Pandekagemanden … som jo også er fynbo. Ja, Fyn er fin, men Bornholm er figner!