BORNHOLMSKE SOMMERSKUD [3:3]

OH, LAD DEM STÅ

Mens Din Blogger fotograferede, holdt der sørme denne tyske bil, der reklamerede med, at de også gerne ville fælde dine træer. Det kunne ligne en tanke, men var vel blot en tilfældighed. Men alligevel. Foto©JørgenKoefoed.

FOR NOGLE ÅR bad feriehusejerne, der lå omkring den træomkransede Jernkaasvej i Gudhjem, kommunen om de ikke godt måtte fælde hele den smukke træ-allé. Ikke fordi den var ved at rådne sammen af ælde ­– tværtimod – men fordi de mange træer sendte blade ned på græsplænerne. Heldigvis valgte kommunen, at spørge Gudhjem By- og Mindeforening, om de syntes, det var en idé, som ville gøre byen smukkere. Det blev et NEJ – heldigvis. Og i denne varme sommer, hvor temperaturen nogle dage sneg sig op over de 30 grader, var der mange, der var glade for den effektive skygge, som kun træer kan leverer. Fotos©JørgenKoefoed

HANDEL OG VANDEL OVERALT

IKKE ALENE er næsten hver eneste skur eller hundehus i Gudhjem nu blevet forsynet med en butik, der kan levere is, chokolade, øl, massage … forsæt selv. Men de private er nu også begyndt at gøre forretninger. Gammelt porcelæn, brugt tøj, bøger, dukker, strik i alle afskygninger, smykker osv osv fylder efterhånden godt op i den smukke by. Kan vi ikke snart få noget æstetik? Fotos©JørgenKoefoed.

HELT BLØDT

DET ER VIST ikke set før, at man i sommerens løb er blevet nødt til at advare den tunge trafik mod at synke ned – om end ikke kviksand – men så noget, der ligner. Her en advarselstavle på Røbrovej lige syd for Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

DE FARLIGE BILISTER

DET ER IKKE blevet nemmere at være mandlig bilist. Hverken i Saudi-Arabien eller i Danmark. Den kvindelige bilist, der her blev ’skudt’ på Kirkepladsen i Allinge, kan åbenbart godt lide at håne en kørende mandlig kollega, når hun overhaler i rasende fart. Foto©JørgenKoefoed.

ANTI-HVEPSE-TIP

SOMMERENS NYE og bedste tips mod generende hvepse ved madtruget er ikke at slå dem ihjel. De anses som et skadedyr, da mennesket bliver generet af dem i deres søgen efter mad eller bolig. Hvepsen er dog en effektiv jæger og holder bestanden af andre skadedyr kraftigt nede, eksempelvis kål-larver. Så lad dem leve og hæng i stedet en oppustet, brunlig pose op ved kaffe- eller middagsbordet. Hvepsen tror det er et fremmed hvepsebo og fjerner sig strax fra området. Der kan dog være en enkelt hveps, som ikke lader sig narre af det falske hvepsebo … så er mord den eneste udvej. Foto©JørgenKoefoed.

SOMMERENS GUDHJEM-BRYLLUP

SOLEN SKINNEDE fra en skyfri himmel lørdag 18. august, da ovenstående brudepar blev svejset sammen i Gudhjem Kirke og senere lod sig bryllupsfotografere i Gudhjems Prinsessehave. Så kan det ikke blive mere romantisk. Efter pålidelig kilde var det Per Skovgaards datter Katja, der blev ét med Rasmus Nybo Larsen, som arbejder i Pers hjemmeservice-firma. Ganske vist var det ikke en hestetrukken guldkaret, der transporterede parret, men en meget smuk og højpoleret Citroën fra dengang oldefar var ung. Det var bruden, der havde instisteret på, at Den Gamle Citron skulle være dagens karet. Fotos©JørgenKoefoed.

SLUT PRUT FINALE

Det var så dén sommer. Varmere end nogensinde. Var den for varm? Var der for meget larm? Av, min arm!