ANGÅENDE KUNSTMUSEET: BRAVO, KNUD!

DET ER DEJLIGT at opleve at den aldrende tidligere amtsborgmester Knud Andersen er gået på barrikaderne. Han vil på falderebet endnu engang prøve at afværget katastrofen omkring Bornholms Kunstmuseum.

Fogh & Følner tegnede museumsbygningen, som blev indviet i 1993. Bygningen er blevet berømmet for sin placering i det smukke landskab. Den strækker sig fra landevejen og næsten helt ned til havet. Smal og lang som den kilde, der løber inden i museet. Genialt!

Det er måske ikke så mærkeligt, at den tidlige museumsdirektør Lars Kærulf Møller ser stort på, at bygningens flotte arkitektur smadres. Man har jo ikke nødvendigvis forstand på form og æstetik, forbi man er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet.

Desuden følger Kærulf blot i sporet på andre museumsfolk. Mange vil gerne udvide, blive større, fylde mere, puste sig op. Se fx til Oste-Jensen, som blev ved med at udvide sit Louisiana. Til sidst ville han nedrive de træbygninger, der lå ved vandet neden for museet. Bygningerne blev brugt til mødelokaler og overnatning for tilrejsende kunstnere. Væk med dem! Nu skulle der bygges et stort museum for arkitektur. Heldigvis trak den daværende kommunalbestyrelse i nødbremsen – og sagde pænt nej, tak!

Lars Kærulf har på et tidspunkt mødt den berømte arkitekt Carpenter, og er selvfølgelig benovet over, at han har sagt ja til at tegne en kæmpestor tilbygning, som både vil ødelægge det nuværende museums udseende, men også den omkringliggende, fredede natur, som spiller en vigtig rolle for hele oplevelsen af kunstmuseet.

Den forhenværende museumsdirektør kan desværre ikke se problemet. Hør hvad han sagde, da jeg mødte ham uden for museet for år tilbage. Jeg spurgte ham, på hvilken side af museet den nye tilbygning skulle placeres. Han pegede på den nordlige side. ”Jamen, så ødelægges det smukke syn, som kan nydes af gæsterne, når de kommer til museet”. Den gode mand svarede: ”Nej, bygningen bliver lavet af glas, så man kan slet ikke se den!” (Sic!)

De involverede bag den kommende bygningskatastrofe inklusive formanden for Bornholms Museumsforening, entreprenøren Steen Colberg er chokeret over, at Knud Andersen og foreningen bag – Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier omkring Helligdomsklipperne og Bornholms Kunstmuseum – har henvendt sig til de støttende fonde om at smække pengekassen i. Selvfølgelig en lidt specielt fremgangsmåde … men, hvad kan man ellers gøre, når klokken er fem minutter i tolv for et projekt, som er helt, helt forkert?

PS: Ovenstående debatindlæg er også bragt i Bornholms Tidende 6. juni 2023. Dog i en udgave, der er lidt venligere over for Lars Kærulf Møller.

Det er denne udsigt, der møde de gæster, som kommer til Kunstmuseet. Efter den planlagte tilbygning, vil det nye Bornholms Museum ligge som en spærreballon. Foto©JørgenKoefoed.

Læs her om hvordan Kærulf fik overtalt Carpenter til at omgøre det lille Bornholmske Kunstmuseum til et stort:

MYSTISK LYDFIL DUKKET OP I BLOGGENS MAILBOX: KOM MED PÅ EN LYTTER
27. februar 2017