BREV TIL POLITIKERNE OM NOGET DE IKKE TØR RØRE MED EN ILDTANG

Strømmen af motoriserede køretøjer har været en plage i alle de pittoreske byer på Bornholm. Her en parade ved havnen i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

SÅ ER TRAFIKKEN i Gudhjem igen kommet på tapetet for Gud ved hvilken gang. Efter en uendelig strøm af busser, automobiler og motorcykler denne sommer tager Byforeningen endnu en omgang med de kommunale politikere. NU skal der ske noget drastisk. Byen skal gøres fri for al turist-trafik, så de borger og turister, der bor i byen, også skal kunne nyde de tre sommermåneder.

Brevet – der blev afsendt 1. september – er allerede blevet kommenteret af blandt andet nogen af de sommerforretninger, hvis ejere ikke bor i byen. De kan ikke se trafik-problemet og en af dem er blevet så ophidset, at han på Facebook-gruppen Gudhjem kalder Din Blogger for ‘pseudo-journalist’, med den begrundelse, at han blandt andet viser trafik-billeder fra byen på sin blog. Uha-uha! Samme person har tidligere i et længere trafikoplæg kaldt alle, der kører i bus for svage mennesker. En både interessant og opsigtsvækkende betragtning.

Din Blogger er hverken journalist eller pseudo-journalist, men blot privat blogger i Gudhjem uafhængig af reklameindtægter. Nuvel, det kan dog tilføjes, at Din Udskældte Blogger har været medlem af Dansk Journalistforbund siden 1968 og udstyret med pressekort nr. 2484 … uden dog at have gået på Journalisthøjskolen.

Læs nedenstående brev og bid sig selv i næsen på, at dette brev aller-højst vil få en halv politiker til at komme med kommentaren: ‘Sålænge erhvervslivet og borgerne ikke er enige, kan vi ikke [læs: gider vi ikke] gribe ind’. Den melodi har vi hørt på i mindst de sidste 16 år. Og sådan vil det fortsætte lige indtil en person bliver trafik-dræbt, så bliver politikerne nemlig nødt til at interessere sig for trafiksikkerheden i vores overophedede by.

Sjovt at samme politikere godt kan gennemføre tilbygningen til både Grønbechs Hotel i Allinge og Bornholms Kunstmuseum, uden at der er enighed blandt borgerne i hverken by og eller på land.

Til Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune.

Kære politikere!

I vil jo gerne de fastboende borgere og de der besøger Bornholm det bedst mulige. Det vil vi også i Gudhjem By- og Museumsforening.
I den forbindelse ser vi et behov for politisk initiativ, til de radikale løsninger på de trafikale udfordringer som mangedoblingen af mennesker og biler medfører i sommerperioden på Bornholm.

Vi har gennem tiden udviklet en række forslag der er sendt til kommunen, som vil kunne bidrage til at løse problemerne, men kun få af disse er blevet realiseret, og disse løsninger er langt fra tilstrækkelige.

Der er derfor brug for at man fra politisk hold, tager alvorligt fat på at løse de udfordringer vi står med i Gudhjem.

Vi ved, at man hidtil har haft den holdning, at borgere og erhverv skal være enige (og nærmest også løse problemerne). Det ville selvfølgelig være ideelt hvis det var muligt, men vi må konstatere at ideer og interesser er for langt fra hinanden.

Diskussionen mellem borgere og erhverv har stået på i årevis, hvor der kun er sket få ændringer til det bedre. Og vi kan simpelthen ikke vente 10 år på, at der kommer en brugbar løsning. Der er behov for radikale løsninger nu.

Det er kommunen der har muligheden for at sætte problematikken på dagsordenen og få undersøgt løsningsmulighederne, lige som det er kommunen der kan sende forslag i høring, og efter høring beslutte hvad der skal ske. Med andre ord – der er brug for at man træder i karakter, og viser borgerne i de betrængte byer, at man står på mål for de værdier disse samfund indeholder.

Det kan en byforening ikke gøre tilsvarende.

Det er klart at trafikproblematikken er den store udfordring. Men vi mener faktisk også, at vi har en udfordring i forhold til ”hvad det er Bornholm gerne vil sælge” til de besøgende.

Hvor længe vil de besøgende synes det er sjovt, at skulle kæmpe med bilerne og busserne om pladsen i f.eks. Brøddegade. Og hvordan ser man som børnefamilie på, at man konstant skal være på vagt fordi trafiksikkerheden har mangler?

Endvidere har vi som lokalbefolkning voksende udfordringer med livskvaliteten i skyggen af den voksende turismepåvirkning.

På mange andre destinationer i verden hvor der er mange turister, har man skærmet de pittoreske og sårbare byer for trafik, uden det har påvirket antallet af besøgende. Det giver i stedet flere besøgende og de besøgende en bedre oplevelse. Hvorfor kan vi ikke finde ud af det på Bornholm?

Med håbet om, at den beskrevne problematik sættes på dagsordenen snarest.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen i Gudhjem By- og Museumsforening

NB! Vi bidrager selvfølgelig gerne fremadrettet med ideer og inspiration.

LEIF OLSEN FORSTOD IKKE BREVET

Bornholms Tidende omtalte ovenstående brev i en større artikel 2. september. Her havde journalist Mette-Marie Andersen en samtale med udvalgsformand Leif Olsen fra SF. Han har tilsyneladende ikke forstået et muk af Byforeningens brev.

Han kan ikke gøre noget, da budgettet for næste år netop er blevet vedtaget, udtaler han. Men Byforeningen beder ikke om penge til endnu en kostbar og overflødig  trafikanalyse. De beder om, at politikerne nu træder i karakter og fra næste år for alvor løser trafik-sikkerhedsproblemet. Det er ikke så svært. Det kan jo kun løses ved at gøre byen bilfri mellem fx 10:00 – 17:00 i højsæsonen. Kom nu i arbejdstøjet, hr. Olsen! Og fri os fra endnu et borger-trafik-kaffe-wienerbrøds-møde.

CHEFREDAKTØREN TØR SKÆRE IND TIL BENET

Chefredaktør Øyvind Hesselagers leder i Bornholms Tidende fredag 4. september 2020. Foto©JørgenKoefoed.

SELV DEN forholdsvis nye chefredaktør på Bornholms Tidende, Øyvind Hesselager, har allerede afluret de handlingslammede politikere. I sin hårdtslående leder SÅ SPÆNDENDE SOM EN NEDGROET NEGL 4. september giver han dem skridtpisk med en våd weekendudgave af Tidende med blandt andet disse ord:

“Diskussionerne er lige så generende og trivielle som en nedgroet negl. Sikke en mængde kreativ og udviklende energi, der kunne blive frigjort på vores ø, hvis vi ikke skulle diskutere de samme trafik- og parkeringsproblemer sæson efter sæson”

[…]

“Det kunne være spændende at se en opgørelse over, hvor mange kopper kaffe, der er gledet ned for at gennemføre de mange snakke, skitsere løsninger, drøfte og endevende. Og intet resultat nå”.

[…]

“Vi kan under ét kalde problemet for demokrati-tyranni. Fordi ingen skærer igennem, fordi ingen bøjer sig, fordi ingen sætter sig afgørende ud over deres egne interesser – så står tingene stille”.

[…]

“Kommunen må på banen med handlekraft, også selv om det vil udløse kritik fra de borgere, der ikke får deres vilje. Politikerne skal turde tage det ansvar at blive upopulære”.

[…]

“Hiv den negl af. Det gør ondt. Men så spændende er det vel heller ikke at pille i den år efter år”.

Godt brølt, hr. Hesselager!